Marketing International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Marketing International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Capitolul 1- Competitia globala si internationalizarea afacerilor

1. Ce reprezintă globalizarea economică şi care este relaţia dintre aceasta şi competivitatea internaţională?

Globalizarea economica reprezintă forma cea mai cuprinzătoare si extremă a internaţionalizăii şi are ca efect dezvoltarea si intensificarea fluxurilor de schimburi comerciale la nivel planetar, stimularea investiţiilor directe între naţiuni la nivel transnaţional, crearea noilor premise pentru integrarea economiilor naţionale în economia mondială şi sporirea produsului mondial brut, diversificarea si redefinirea criteriilor competiţiei globale şi cele ale competivităţii între naţiuni.

Capitolul 2- Evolutia intreprinderii contemporane: de la compania nationala la cea transnationala

1. Faceti distinctie, cu ajutorul unor exemple concrete, intre o cumpanie multinationala si una transnationala.

Întreprinderea multinationala se constituie sub forma unui conglomerat alcatuit dintr-o societate-mama si un numar de filiale.

Caracteristicile esentiale ale produselor si serviciilor oferite de o companie multinationala sunt aceleasi pe întreg globul, activitatea de piata beneficiind de un înalt grad de standardizare.

Întreprindera transnationala reprezinta, la rândul ei, un conglomerat de unitati plasate în tari diferite, dar care se deosebeste de multinationala prin faptul ca pietele nationale pe care actioneaza sunt conectate între ele, asigurându-se o înlantuire a acestora pe deasupra granitelor nationale. Cele mai multe întreprinderi transnationale se întâlnesc în industria petrochimica, electronica, electrotehnica, alimentara si a automobilelor.

5. Faceti distinctie si sustineti cu exemple concrete teoria structurii cererii si teoria curbelor invatarii in comertul international.

Teoria structurii cererilor dezvoltata de Linder, face distinctia intre exporturi de produse primare si marfuri industrial. In fapt teoria sa este relevanta doar pentru a explica marfurile industrial. Linder dobandeste un domeniu potential si unul actual al comertului exterior. Pentru a stabili care bunuri se preteaza exportului, Linder pleaca, pe de o parte de la cererea interna care permite realizarea unei productii rentabile din punctual de vedere al costurilor, iar pe de alta parte de la limitele de crestere pentru bunul industrial respective in tara de referinta. Astfel autorul ajunge la concluzia ca exista factori care sustin exportul si unii care ii franeaza

Teoria curbelor invatarii din comertul international, dezvoltata de Posner si de Arrow. Aceasta teorie se bazeaza pe ideea ca gradul de inzestrare tehnologica a unei tari este determinata de cantitatea cumulate de produse. Practice, acea tara care reuseste cel mai mare volum de productie va ajunge prin efectele invatarii la cele mai reduse costuri prin dezvoltarea unor tehnologii superioare si astfel va dispune de sanse de export mai mari vizavi de o tara cu un volum cumulate redus de marfuri produse. Prin avantajele comparative realizate prin costuri, statul respective va putea exporta produsele fabricate cu mai mult succes.

6. Folosind diferite exemple faceti distinctie intre maniera static si cea dinamica de analiza a angajamentului extern al unei companii international.

Abordarea static permite “fotografierea”la un moment dat a nivelului de internationalizare atins de o companie si faciliteaza comparatiile interne sau international cu alte organizatii.

Maniera de analiza dinamica a procesului de internationalizare a unei companii asigura o reflectare a celor mai active si profitabile piete pe care aceasta este prezenta si permite o mai buna dirijare a resurselor umane, financiare si materiale, spre cele mai dinamice intre ele, deopotriva cu fundamentarea deciziei de retragere de pe piete cu evolutie lenta sau de pe cele neprofitabile.

Capitolul 3- Sistemul de marketing international: rezultat al procesului de specializare a marketingului

1. Pe baza consultarii dite-urilor AMA (American Marketing Association) comentati modul in care a evoluat definitia conceptului de marketing

- Activitatea, setul de institutii si procese pentru crearea, comunicarea, livrarea si schimbul de oferte, ce au valoare pentru consumatori, client si societate in sesns larg [AMA, 2007].

2. Faceti distinctie pe exemple concrete intre procesul de penetrare al unei piete externe si cel de prelucrare a respective piete.

Coordonatele activitatii de prospectare a pietei cele ale strategiei de penetrare a pietei, a modului de prelucrare a acesteia ale derularii operatiunii, precum si conturarea intregului mix de marketing specific pietei externe prelucrate au dimensiuni si, uneori, chiar criteria de ierarhizare foarte diferite fata de un demers, de acelasi fel, indreptat spre una din tarile Uniunii Europene sau sper una din pietele Orientului Apropiat. Toate aceste activitati au un continut semnificativ diferit fata deun demers de patrundere pe piata domestica.

3. Exemplificati, pe un caz concret al unei companii din Romania , in ce consta gradul sporit de complexitate al deciziilor acesteia, in situatia in care isi propune sa penetreze pe o piata externa data, fata de deciziile de acelasi fel de pe piata domestica.

4. Enumerate, in randul obiectivelor de marketing, cateva obiective de crestere, respective obiective de consolidare a pozititi unui investitor strain din industria materialelor ceramice de constructii, ce a patruns pe piata romaneasca.

Obiective de crestere, ce privesc intrarea pe o noua piata externa prin expansiunea activitatii intreprinderii.

Obiective de consolidare a pozitiei intreprinderii pe pietele externe prin intarirea pozitionarii sale, intensificarea eforturilor operationale demarketing sau prin cresterea bugetului necesar prelucrarii pietei externe.

5. Prin consultarea informatiilor de pe internet identificati misiunea afacerii international a unei companii multinationale si incercati sa formulate componentele identitatii corporatiei la nivel international.

6. Faceti distinctie, pe cate un exemplu concret, intre internationalizarea in “cascada” si internationalizarea prin “pulverizare”.

Activitatea de marketing in cazul internationalizarii in “cascada” se deruleaza in urmatorul fel:

- Realizarea studiului pietelor de export potential tinte

- Selectarea zonei sau tarii identificata a fi cea mai favorabila

- Definirea unei variante de patrundere a intreprinderii pe perspective piata

- Definirea unei oferte comerciale in termini de produs, servicii, pret, conditii de livrare adecvate pietei selectionate

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing International.docx