Marketing International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Marketing International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

1.1. Ce reprezinta globalizarea economica si care este reletia dintre aceasta si competitivitatea internationala?

Rsp: Globalizarea economica rep. stadiul la care a ajuns procesul de lunga durata al internationalizarii economice, fiind forma cea mai cuprinzatoare si extrema a internationalizarii.

In procesul competitional pe plan international exista o serie de avantaje si dezavantaje relative si absolute.pt a caror exploatare s-a initiat un proces economic global, in cadrul caruia fiecare jucator economic beneficiaza de rolul rolul initierii schimburilor economice ce fundamenteaza globalizarea economica. In acest mod producatorii nationali vor fi nevoiti sa faca fata unei concurente externe.In lipsa unor protectii nationale( bariere netarifare) competitivitatea externa stimuleaza eficienta economica.O eficineta economica sporita reprezinta mai mult profit saun unitati fizice pe unitate de cost.Prin urmare are loc o crestere a produsului mondial, fiind o premiza a dezvoltarii si globalizarii continuie , ca urmare a reininvestirii profiturilor actionarilor in noi piete si produse cu caracter de inovatie.

1.2. Noua economie se bazeaza pe cunoastere, pe folosirea acesteia in domeniul economic si in primul rand pe inovare.Care este relatia dintre economia bazata pe cunoastere si globalizarea proceselor si fenomenelor economice?

Rsp: Prin cunoasterea avanatajelor si dezavantajelor relative si absoluteintelegem valorificarea diferentelor de pret si caracteristicilor de calitate ale produselor incorporatoare de tehnologie , dar si a pietelor de desfacere.Prin acest proces de cunoastere se creaza un demers necesar globalizarii proceselor si fenomenelor economice.Cunoasterea economica actuala se respandeste rapid in zilele noastre datorita mijloacelor de comunicare in masa si in special a internetului.Un caracter inovator rep. in aceste circumstante un avantaj relativ ce poate fi valorificat pt a crea un puls de eficienta.Ideile inovatoare pot aborda fondul (miezul) proceselor economice sau invelizul protector(totalitatea metodelor si mijloacelor de desfasurare a proceselor si fenomenelor economice.Oricare dintre aceste abordari pot revolutiona teoria si practica economica prin crearea unei noi paradigme.O paradigma larg imbratisata devine baza tuturor proceselor economice si tind sa nu mai constituie un avantaj relativ.

1.3.Turbulentele economice sunt definite drept schimbari inprevizibile si rapide din mediul intern si extern al companiei, cu urmari majore asupra performantelor acestuia. Comentati maniera in care turbulentele generate de criza economico-financiara declansata la finele anului 2007 s-au propagat la nivel mondial si subliniati rolul proceselor globale in acest cadru.

Rsp: Criza economico-financiara de la sfarsitul anului 2007 s-a declansat din SUA in restul lumii.Fundamentele se regasesc din anul 2001.Reducerea ratei de politica monetara a bancii centrale americane la 1% pt a impulsiona creditatrea a determinat ulterior prin cresterea acestora scaderea preturilor titlurilor guvernamentale existente pe piata. Pe de o parte ,populatia trebuie sa plateasca rate mai mari la credite sau pe de alta parte bancile americane si cele internationale detinatoare de titluri americane isi vedeau portofoliile de titlu scazand.Ca urmare a crizei de la sfarsitul anului 2007 s-acreat un sentiment de neincredere manifestat prin inasprirea limitelor de creditate interbancara si cresterea capitalurilor bancilor in mod continu.Procesul de capitalizare al bancilor nu este suficient iar bancile sunt reticente in acordarea de credite, din prima acestor doua motive (limite de indatorare)si capitalizare scazuta. O ultima variata de investire a fost refugierea in titluri guvernamentale Insa pe un fonde de neincredere si acestea au devenit riscante.

1.4. Exemplificati din realitatile internationale si din cele romanaesti, situatii de reactii neinspirate ale managerilor diverselor companii la turbulentele declansate de criza economico-financiara din 2007.

Rsp: Ca urmare a crizei economoico-financiara da la sfarsitul anului 2007, companile financiar-bancare au incetat sa finanteze, pe plan national si international, investitiiile in proprietati imobiliare, asteptandu-se scaderea continua a valorii acestora.Pe fondul acoperirii pierderilor generate de obligatiunile ipotecare, imprumuturile bancilor comerciale au devenit riscante iar resursele insuficiente.Cele mai multe banci si companii multinationale au investit masiv in titluiri guvernamentale noi, cu un randament crescut in stransa legatura cu o rata politica monetara crescuta, in loc sa crediteze economia.Aceasta a fost o reactie neinspirata in cazul unor tari ca Grecia sau Italia si poate fi chiar si pt Romania.Asa cum funadamentele economice ale companiilor nu au fost eligibile pt creditatre , ca baza a dezvoltarii , astfel si fundamente macroeconomice au fost considerate de analisti nesustenabile, generand criza si neincredere la nivel international.1.5.In ce elemente concrete s-a materializat impactul negativ al crizei economico-financiare, cu deosebire in domeniul investitiiilor straine directe. Exemplificati!

Rsp: Criza economico-financiara de la sf anului 2007 a dus la finanatarea greoaie a deficitului bugetului de stat.In unele cazuri, pe langa celelate alocari salariale au fost reduse sau amanate investitiiile directe.Creare unei noi companii enegretice de stat a fost amanata.Investitiile straine directe in infrastructuras-au limitat la un numar modest de km de autostrada.Virarea cu intarziere a sumelor catre companiile straine au determinat intarzieri de executie.La nivel microeconomic, intreaga Europa se asteapta la o cerere de consum la nivelul Romaniei care sa compenseze cerere de consum saturata in tarile de origine.Desi are loc o scadere a consumului poplulatiei si orientarea catre produse alternative cu preturi mai reduse, ulterior, cresterea cerinteleor de calitate, in anumite domenii de nisa, a determinat relocarea unor investitii straine directe din RO catre alte tari( investitia Nokia din Cluj s-a retras pt ca romanii nu mai cumpara telefoane ieftine).Criza se contureaza pe un fond de prosperitate, iar saturarea pietei se produce in defavoarea altor tari(China).

1.6. Fceti distinctie intre comertul interegional si cel intraregional la nivel mondial si incercati sa conturati dimensiunile acestora cu ajutorul informatiilor statistice actuale.

Rsp: Comertul mondial cu marfuri atingea aproximativ 6000 miliarde de USD la nivelul anului 2003, din cadrul caruia 86% era desfasurat in cadrul a trei zone geografice (Europa, America de Nord si Asia).Comertul international in Europa detine 33% din comertul mondial pe cand in America de Nord acesta reprezinta 11% tot la nivelul anului 2003.Anumite grupari regionale(UE sau Nafta- acordul de liber schimb nord-american)faciliteaza comertul international prin eliminarea restrictiilor in calea comertului.La nivel inter-regional( de ex intre SUA si UE) ul rol important il au negocierile bilaterale in cadrul OTAC( organizatia mondiala a comertului). In acest sens,tarile net importatoare au o balanta comerciala deficitara(America de Nord si Asia).Aceasta se poate crea si la nivel intraregional.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing International.docx