Marketing Strategic

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Marketing Strategic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Curs 1CADRUL SI PROBLEMELE MARKETINGULUITermenul de marke-ting îsi are radacinile în saptiul anglo - saxon. Etimologic provind de la “ to market”, ce înseamna a desfasura tranzactia. Idea de marketing a fost expusa pentru primadata înMarea Britania în 1776 de catre Adam Smith. Termenul de marketing apare prima data în 1902 în buletinul universitar si este legat de obiectul unui curs universitar privind distributia produselor.

Notiuni de baza ale marketingului1). Trebuinte, dorinte, nevoi, utilitatiConceptul de marketing a evoluat prin explorarea trebuintelor omului. Prin trebuinta sau necestitatea omului întelegem exterio-rizarea lipsei care trebuie satisfacuta.Omul are trei tipuri de trebuinta:* intelectuale: necesare dezvoltari * întretineri: inteligentei judecatii sau ratiuni* spirituale: necesare sufeltului(idea de credinta)Dorinta este doar în gând un impuls, reprezinta aspiratia catre anumite lucruri care pot satisface trebuintele. Utilitatea este întrebuin-tarea, calitatea, preferinta, dorinta sau pretul cel are un lucru. 2). ProduseOrcie lucru care poate fi oferit pentru a satisface o trebuinta sau dorinta (bunuri de consum, bunuri industriale, servicii, idei) este produs.Marketingul intra în notiunea în cazul proceselor de schimb. Schimbul are loc daca sunt îndeplinite cinci conditii:- sa existe cel putin doua parti- o parte detina ceva caer se intra în sfera de interes al celelate- sa exista comunicare si capacitate a dispune- sa exista liberate de negociere- sa exista interes, ambele parti sa doreasca sa trateze, daca conditiile schimbului sunt acceptate putem vorbi de o tranzactieTransferul este o donatie sau o contributie caritabilã.3). Piata Piata ia nastere în jurul unei nevoi. În activitatea de marketing putem vorbi de urmãtoarele piete: ** piata produsului: reprezintã o sectiune a pietei globale în care se manifestã si se realizeazã oferta si cererea pentru un anumit produs.** piata vânzãtorului: este situatia în care cererea pentru un anumit produs este mai mare decât oferta. În aceastã situatie pretul produselor creste atrãgând si alti furnizori. Acest modelnu se aplicã în cazul în care investitia este foarte mare.** piata cumpãrãtorului: este orice piatã în care oferta este mai mare decât cererea. O astfel de situatie apare când oferta a crescut, cererea pentru produs a scãzut cât cererea ca deprodus(modificãri în structura preferintelor consumatorilor în caz de recesiune).** piata captivã: este situatia în care un grup de consumatori nu au posibilitatea sã aleagã între mai multe variante.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing Strategic.doc