Subiecte Examen Marketing

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Examen Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Conceptul de marketing cu care operam în prezent este complex si este produsul secolului XX (marketingul a aparut în SUA, în cadrul companiei Ford). De la primele încercari de definire si conceptualizare a marketingului pâna în prezent, gândirea de marketing a trecut prin mai multe etape:

1. Perioada 1910-1920 este cunoscuta si sub numele de Perioada Conceptualizarilor, când:

- se pun bazele principiilor de abordare a fenomenelor în marketing

- se definesc functiile marketingului

- se identifica si se clasifica o serie de dimensiuni ale conceptului de marketing aflat în formare.

2. Cel de-al treilea deceniu reprezinta Perioada de Integrare pentru prima data a cunostintelor de marketing în manuale coerente si cu continut unitar. Aceasta perioada este denumita „Deceniul de Aur al Marketingului“.

3. În deceniul al patrulea (1930-1940) se continua activitatea de fundamentare a principiilor marketingului, se verifica si se cuantifica numeroase ipoteze.

4. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, mai cu seama dupa 1950 are loc un proces intens de revizuire a vechiului concept de marketing, si se pun bazele noului concept de marketing. În acelasi timp, practica si teoria marketingului se raspândesc si în alte tari, mai ales în cele dezvoltate, odata cu acest proces având loc si internationalizarea termenului, care a fost preluat în mod direct, fara traducere.

În cartea „Marketing“, colectivul de autori reda delimitarea temporala a evolutiei spre conceptul modern de marketing, în conceptia lui Robert King:

1900-1930 Orientare spre productie Concurenta slaba 1910-1920 – „perioada conceptualizarilor“ (principii, functii)

Cerere în exces 1920-1930 – „perioada de integrare“ a cunostintelor de marketing (deceniul de aur)

1930-1950 Orientare spre vânzari Se vinde ceea ce s-a produs 1930-1940 – „perioada de dezvoltare“ (fundamentarea principiilor elaborate)

1950-prezent Orientare spre conceptul modern de marketing Se produce ceea ce se cere dupa 1950 se pun bazele noului concept de marketing

Observatie:

Conceptii privind abordarea activitatii de marketing, de-a lungul evolutiei temporale a marketingului:

1. Orientarea spre productie (1900-1930)

2. Orientarea spre produs – are în vedere definirea afacerilor în termenii produsului oferit si nu în cei ai consumatorului.

3. Orientarea spre vânzare (1930-1950) – presupune ca, în general, consumatorii manifesta inertie sau rezistenta la cumparare, prin urmare ei trebuie convinsi sa cumpere.

4. Orientarea de marketing (specifica noului concept) – reprezinta o abordare diferita, potrivit careia atingerea obiectivelor întreprinderii consta în determinarea prealabila a nevoilor si dorintelor consumatorilor vizati; este o abordare dinspre exterior spre interior.

5. Orientarea catre un marketing societal care face necesara asumarea unor responsabilitati generale (necesare) si umane, de catre întreprindere, respectiv evitarea unor stari conflictuale de mediu.

6. Dupa 1990 se afirma marketingul relational care marcheaza o noua etapa în orientarea întreprinzatorilor, punând accent pe calitate si pe pastrarea consumatorilor.

2. Diferenta dintre vechiul si noul concept de marketing.

Vechiul concept de marketing punea accent asupra productiei, iar scopul urmarit era maximizarea profitului prin cresterea volumului vânzarilor.

Noul concept de marketing pune accent pe dorintele si nevoile consumatorului, urmarind eficienta economica si sociala, vazuta din perspectiva producatorului, a consumatorului si a societatii umane.

Diferenta esentiala dintre cele doua concepte este ca în primul caz se vinde ceea ce s-a produs deja, pe când în al doilea caz se produce ceea ce se cere. În plus, prin noul marketing, se instituie, în cadrul unitatilor economice, functia de marketing, iar mijloacele utilizate de unitatea economica nu se mai refera doar la promovarea si vânzarea produselor, ci la un întreg sistem integrat de marketing – Marketing-MIX (cei 4P: produs, pret, planificare sau distributie si promovare).

Concentrarea eforturilor unitatilor economice pe: Mijloace utilizate de unitatea economica: Scopul urmarit:

Vechiul concept de marketing

(FORD) productie

moto: se vinde ceea ce s-a produs deja 1. promovarea produselor maximizarea profitului prin cresterea volumului vânzarilor

2. vânzarea produselor

Noul concept de marketing

(GENERAL MOTORS) consumator si nevoile acestuia

moto: se produce ceea ce se cere 1. functia de marketing* maximizarea eficientei economice si sociale, vazuta din perspectiva producatorului, consumatorului si a societatii umane

2. MIX-ul de marketing (sau Marketing-MIX) – cei 4P:

- produs

- pret

- planificare (distributie)

- promovare

3. serviciile de marketing

* Dupa adoptarea noului concept de marketing, în cadrul unitatilor economice se instituie functia de marketing, functie ce trebuie sa fie considerata cel putin egala cu celelalte functii ale întreprinderii. În noile conditii, întreprinderea actioneaza prin intermediul sistemului integrat de marketing (marketing-MIX).

3. Functiile marketingului.

Colectivul de specialisti din cadrul ASE Bucuresti, Facultatea de marketing, a definit functiile generale, comune activitatii de marketing, considerând rolul marketingului ca fiind redat de urmatoarele patru functii:

1. Functia de investigare a pietei, a necesitatilor de consum – este considerata functie premisa, realizarea ei constituind punct de plecare în orientarea întregii activitati de marketing. Aceasta are un caracter permanent si ea precede celelalte functii ale marketingului si le pregateste conditiile de realizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Examen Marketing.doc

Alte informatii

Marketing - Universitatea George Baritiu - TS