Efectul Doppler in Ecografie

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Efectul Doppler in Ecografie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

BAZELE FIZICE ALE ECOGRAFIEI DOPPLER

Ecografia Doppler reprezinta o modalitate de explorare a aparatului cardiovascular cu ajutorul ultrasunetelor, bazata pe efectul Doppler.

Efectul Doppler a fost descris în anul 1842 de Christian Doppler; el consta în modificarea frecventei semnalului receptionat, atunci când sursa de emisie si/sau receptorul se deplaseaza unul fata de celalalt.

În cazul aparatului cardiovascular, sursa este fixa, studiindu-se modificarea frecventei ultrasunetelor reflectate de hematiile în miscare, fata de frecventa initiala (fig.III-68).

VfofffoccV

Figura III-68. Aspectul fasciculului de ultrasunete emis de un cristal piezoelectric înainte si dupa reflexia lui pe o tinta mobila. Atunci când tinta se apropie de sursa de emisie, frecventa reflectata este mai mare, iar atunci când tinta se îndeparteaza, frecventa reflectata este mai mica decât cea initiala.

Diferenta între frecventa undei reflectate si frecventa initiala este numita semnal Doppler (fig.III-69). Acesta depinde de frecventa initiala de emisie, viteza de propagare a ultrasunetelor, viteza de deplasare a tintei si unghiul dintre directia de deplasare a tintei si directia fasciculului de ultrasunete dupa formula:

” f =2 x fo x vx cos c±

unde: fo = frecventa de emisie a fasciculului de ultrasunete (2 - 10 MHz)

v = viteza de deplasare a tintei (hematiile)

c = viteza de propagare a ultrasunetelor(pentru mediul apos al organismului 1540 m/s)

cos ± = cosinusul unghiului dintre directia de deplasare tintei

si directia de propagare a ultrasunetelor).

Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Doppler in Ecografie.pdf