Sistemul Nervos

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sistemul Nervos.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

Sistemul nervos = are la baza funct actului reflex care se realiz prin arcul reflex.

Cup totalitatea structurala prin care se realizeaza legaturile organismului cu mediul inconj, asig unitatea functionala a organismului.

Rol = se supune unui process de analiza.

Acul reflex = proc fiziologic de raspuns la act unui stimul asupra unui camp receptor.

Arcul reflex = subst material ape care se real actul reflex.

Componente =1. cale aferenta cup receptori,fibre nervoase aferente,

2.centru nervos,

3.cale aferenta.

Maduva spinarii = cordon nervos sit in canalul vertebrelor

-se intinde de la vert C1 pana la L1 si se continua sub forma unui filament f. subtire numit filament terminal pana la vertebra C2.Nervii toracali si lombari coccigeni in drumul lor spre gaura intervertebrala au un traseu oblic in jos form impreuna cu coada de cal.

Maduva cup urm regiuni ; cervical,toracala, lombara, sacrala.

Ca aspect maduva nu e un cordon periferic cilindric ci turit dorsoventral repr 2 ingrsari care corespund locului de intrare si iesire a nervilor spinali care coord musculature membr infer si super.In debitul C2 si T2 se afla umflatura cervical pe unde ies nervii branhiali.

In T9 si T12 ies nervii ce coord membr inferioare.

Dezv mai accentuate la acest niv se datoreaza functiilor complexe independ de musculature lor.In lungul mad spin sunt 2 santuri mediane,anterior care e mai adanc si larg sic el posterior mai ingust si mic contin in interior cu polama septiva numita sept.

De o parte si de alta sunt 2 santuri superficial numite santuri late corespunz rad nervului spinal. Maduva spinarii e protejata la exterior cu un sist ce form meningele rahidian cup 3 membrane : 1 dura mater este de natura conjunctiva f rezit protej maduva spinarii in canalul rahidian. Intre canalul verteb se afla un spatiu epidural plin cu tesut gras.

Arhnuida = lama f subtire de tes conj ca o panza de paianjan.

Piamater = adera intim de subst medulara e fibro vasculara cont vase de sange ce hranesc tes nervos.

Intre arahoida si piamater se afla un spatiu in care circula lichidul cefalorahidian

Stuctura = cup subst cenusie,sist central cu forma de future sau litera H ,prez 3 perechi de coarne anterioare,laterale,posterioare.

Coarnele anterioare = sunt scurte aprox rotunjite,se intend pe toata lungimea maduvei spinari cu aspect de coloane,cup neuronii motori ai caror axon parasesc maduva prin santul lateral si conduc comanda la efector.

Coarnele laterale = cup neuronii vegetative in jumat poster cup neuroni senzitivi si vegetative motorii.

Coarnele posterioare = cup neuron de asociatii care fac sinapsa cu neur vegetative in radacina posterioara a nervilor spinali in ganglionii spinali.

Neuronii comisurali fac legatura cu neuronii din subst cenusie de pe partea opusa,neuronii intercalary fac sinapsa cu subst cenusie de pe aceiasi parte si neuroni cordonali a caror axon ajung in subst alba a maduv spin de pe aceiasi parte sau traverseaza subst cenusie si ajung pe partea opusa dupa care iau traseu ascendant spre scoarta cerebrala.

Intre coarnele anterioare si cele poster se afla o masa de subst nervoasa numita comisura cenusie strabat de canalul nepedimar.

Substanta alba = cup cellule gliale si fibre nervoase din aceleasi segm sau dif niv medulare. Ea este dispusa la exter subst albe sub forma de cordoane delim de coarnele medulare

Subst reticulate e form din neuroni cu prelung scurte care fac sinapsa intre ei sub forma unor retele e dispusa in jurul canalului ependimal si in subst alba intre cornul lateral sic el posterior de la maduva spinarii sau talamus.

Functiile maduvii spin. = 1. Functia de centru reflex = in maduva spin exista centrii nervosa ai unor reflexe cu imp vitala pt organism. Acestia se numesc centri medulari somato-motori care tin sub controlul lor activit muschilor schelet si sunt situati in coarnele anter ale subst cenusii grupati in :

a)centrii medulari somatic sunt = centri motori ai musculat verteb,ai musculat trunchiului din reg toracala si lombara,ai diafragmului.

b) centrii tonusului muscular tin sub depend lor tonusul muscular.

Acesti centri se gasesc pe toata lungimea maduv si act asupra impulsului din mediul extern si de la centrii encefalici.

Reflexele medulare somatic se pot grupa dupa nr sinapselor:

1.reflexe mono sinaptice : reflexe care au arcul reflex format din 2 neuroni unul senzit in coarnele post si unul motor in cele anterioare .

Este strict limitat si nu se iradiaza.Cup reflexele osteotendinoase ex: reflexul biciptal.

2. reflexe polisinaptice = care au pe traseu intre neuronal senzit si motor un nr variat de neuroni intercalary.

Reprez sunt reflexe de flexie acesta consta in indepartarea mebrului dupa aplicarea unui stimul.

3.reflexe vegetative simpatico = se inched in centrii nervosa de ex vaso constrictor.

4.reflexe medulare parasimp = reflex de defecatie,sexuale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Nervos.doc