Subiecte Rezolvate Histologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Rezolvate Histologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Medicina

Extras din document

1. epit de acop simple şi epit pseudo cilind ciliat

epiteliile de acoperire simple sunt structuri avasculare, alcatuite dintr-un singur rand celular, si care acopera corpul la exterior si tapeteaza cavitatile care comunica direct sau indirect cu exteriorul.

Clasificare: epitelii simple

pavimentoase – celule sunt turtite, nucleul este situat central si are aspect ovalar ; se gasese in alveole pulmonare, capsula Bowman, endoteliu, mezoteliu

cubice - celulele asezate pe un singur rand, auforma cubica, nucleii asezati pe un singur rand, echidistanti si au forma sferica; se gasesc glandele salivare, canaliculul biliar din parenchimul hepatic

cilindrice- celule intr-un singur strat, alungite, cu un pol apical a carei membrana este sub forma de platou (cili sau vili) si un pol bazal situat pe membrana bazala; nucleul este de forma ovalara situat bazal.; tapeteaza lumenul tractului digestiv subdiafragmatic, epiteliu de acop al veziculei biliare, uterului si trompei uterine

Epiteliul pseudo cilindric ciliat; este un epiteliu simplu, alcatuit din mai multe tipuri de celule de forme si inaltimi diferite cu nuclei situati pe diferite niveluri, dand astfel falsa impresie de stratificare; tapeteaza caile respiratorii superioare; trahee, bronhii mari, canal deferent, epididim

2. epit de acop stratif şi epitl de tranziţie

Epiteliile de acoperire stratificate, au in alcatuire mai multe straturi celulare, acestea modificandu-si forma dinspre stratul bazal spre cel superficial, clasificarea facandu-se in functie de aspectul celulelor din stratul superficial:

- stratif pavim cu keratinizare- celulele sunt asezate pe mai multe randuri si pe masura ce se superficializeaza se turtesc; sunt epitelii ale caror celule produc cheratina ca factor de protectie impotriva deshidratarii. Nucleul din ultimul strat este absent, acesta dezintegrandu-se pe masura ce cheratina se acumuleaza in celule; acopera suprafata corpului si formeaza epidermul.straturi ; bazal, spinos, granulos, lucios, cornos, descuamat.

- stratif pavim fara keratinizare – nucleul este prezent in ultimul strat, se dezvolta in zone supuse diferitelor forte mecanice, inconjurate de mediu umed; mucoasa bucala, esofagiana, rectala, vaginala; are 3 straturi; bazal, spinos si superficial.

- stratificate cubice- celule cu nuclei rotunzi, dispuse in straturi, care delimiteaza un lumen, limitele celulare nu sunt distincte; se gasesc in ductele excretorii ale glandelor exocrine( salivare, sudoripare)

-stratificate cilindrice – tapeteaza uretra masculina,

Epiteliul de tranzitie (uroteliul)- tapeteaza pelvisul renal, ureterele, vezica urinara si parte din uretra; este un epiteliu stratificat adaptat capacitatii de distensie, tranziteaza de la aspectul pluristratificat la cel paucistratificat in functie de plenitudinea/vacuitatea organului respectiv. Straturi; bazal- un rand de celule cubice, intermediar – celule piriforme, superficial – celule umbeliforme- prezinta cuticula- bariera de reabsortie a produsilor toxici din urina inapoi.

3. ţes epitelial glandular sunt tesuturi specializate pentru functia de secretie si excretie

Clasificare

exocrine –elibereaza produsul de secretie la suprafata corpului sau intr-o cavitate, prin intermediul unui duct excretor

endocrine – produsul de secretie, hormonul, este eliberat direct in sange; actioneaza asupra anumitor celule- celulele tinta.

Mixte

glandele exocrine , in functie de numarul lor, pot fi: unicelulare si pluricelulare

Cele pluricelulare pot fi:

-in functie de aspectul canalului excretor :simple si compuse

- in functie de forma adenomerului : tubulare ( drepte, sinuoase, ramificate, tubuloglomerulate) si acinoase ( seros, mucos, mixt)

glandele endocrine – pot fi: cordonale,veziculoase, interstitiale

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Rezolvate Histologie.doc

Alte informatii

Facultatea deMedicina Constanta