Convertizoare

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Convertizoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

Elaborarea oţelului în convertizoare

Principiul elaborării – variante ale procesului

Elaborarea oţelului în convertizoare se bazează pe oxidarea carbonului şi altor elemente componente ale fontei lichide cu ajutorul oxigenului, din aer sau industrial insuflat, în cuptoare basculante numite convertizoare. Oxigenul introdus în baia metalică lichidă se combină cu elementele constitutive ale fontei, le oxidează, produsul oxidării fiind îndepărtat din masa metalică fie sub formă de gaze, ce se evacuează prin gura convertizorului, fie sub forma de zgura in fază lichidă. Insuflarea oxigenului se poate face în trei moduri distincte: de jos în sus (I), lateral (II) şi de sus în jos (III ).

Schema unui convertizor:

1 – manta de oţel; 2 – cărămidă refractară; 3 – ax de rotire; 4 – zgură; 5 – fontă; 6 – gura convertizorului; 7 - gaze

După natura agentului oxidant se deosebesc convertizoare cu aer şi cu oxigen

Convertizor: a)cu aer: Bessemer(acid);Thomas(bazic) b)cu oxigen:LD;Kaldo;rotor

Încărcarea (a), funcţionarea (b) şi descărcarea convertizorului (c) Fonta lichidă de la melanjor se aduce cu oală specială la convertizorul înclinat (fig.a) încărcarea acestuia făcându-se până ce fonta ajunge la nivelul canalelor de aer (circa 10…30 t). La convertizorul Thomas fontei lichide i se mai adaugă circa 10% CaO.

Convertizor cu insuflare de aer: zgură; manta de oţel (10-15 mm grosime); cărămidă refractară; suport; conductă de aer; cameră de aer (vânt); cremalieră; roată dinţată; cilindru hidraulic; brâu de susţinere

Fisiere in arhiva (1):

  • Convertizoare.doc