Fundamentele Pedagogiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Fundamentele Pedagogiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

1. Educatia- definire

E. este definita din unghiuri diferite de vedere: ca proces psihologic si social, ca actiune de conducere, ca actiune sociala, ca interrelatie umana si sociala, ca act de comnicare sociala, ca ansamblu de influente.

Ca proces: semnifica o transf. in sens pozitiv si pe tremen lung a fiintei umane in perespective unor finalitati explicit formulate.Educ. vizeaza un proces progresiv de modificare, de modelare a sructurii fiintei umane conform unui ideal educational si a unor scopuri pedagogice determinate.

Ca actiune de conducere: datorita faptului ca ed. este orientata intentional, ea este un act de conducere optimala, o dirijare a proccesului de formare si dezv. a omului. O conducere intotdeauna pozitiva, care tinteste spre adevar, bine si frumos.

Ca actiune sociala: educatia este conceputa ca parte integranta a praxis-ului social, a transformarii constiintei sociale si existentei, a transformarii omului.educatia este deci o actiune sociala de durata, planificata, ce se desfasoara pe baza unui proiect social care include in structura lui formarea omului ca personalitate complexa si afirmarea sa ca principala forta de productie sociala.

Ca interrelatie: educatie reuneste intotdeauna intr-un efort comun si constient cei 2 participantiai sai educatorul si educatul. Ed. mai poate fiprivita si ca o rel . intre generatiile adulte si gen. tinere, intre un grup social si alt grup social.

Ca act de comunicare: ed poate fi privita ca un act de transmitere a experientei social- istorice acumulata de omenire in ce are ea esential si de asimilare activa a acesteia din partea generatiilor tinere cu scopul pregatirii pentru viata si munca pentru a imbogati si duce mai departe patrimoniul cultural al umanitatii.

Ca ansamblu de influente: ed este un ansamblu de influente deliberate sau nu, explicite sau implicite, sistematice sau neorganizate, care conduce la foemarea omului ca om.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fundamentele Pedagogiei.doc