Introducere in Pedagogie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Introducere in Pedagogie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Pedagogie

Extras din document

Unitatea de învatare nr.1

REPERE EPISTEMOLOGICE PRIVIND STIINTELE

1.1 Este pedagogia o stiinta sau nu?

1.2 Ce este stiinta

1.3 Cunoastere stiintifica versus cunoastere comuna

1.4 Conditii/ criterii de legitimare a stiintelor

1.5 Stiluri explicative în stiintele socio-umane

1.1 Este pedagogia o stiinta sau nu? Iata o întrebare care a generat numeroase controverse, pe care le vom mentiona, pe larg, în capitolul urmator.

Pentru a raspunde la aceasta întrebare trebuie, mai întâi, sa raspundem la alte întrebari:

- ce este stiinta?

- care sunt diferentele dintre cunoasterea stiintifica si cea comuna?

- care sunt criteriile de legitimare a unui domeniu de cunoastere în spatul stiintelor?

1.2 Ce este stiinta? (Etimologie: latinescul sciencia, care înseamna cunoastere, cunostinte, stiinta). Prin stiinta desemnam, în principiu, un ansamblu de cunostinte veridice despre diferite domenii ale realitatii: naturale, sociale si umane. Termenul de stiinta a fost asociat, în sec.17-18, cu cel de morala. Stiinta era indisociabila de întelepciune. Sec. al 18-lea aduce o schimbare a sensului acestui termen. Stiinta începe sa se separe de conotatiile sale etice si începe sa desemneze cunoasterea exacta, universala si erificabila. Altfel spus, o cunoastere conceptualizata, obiectivata în teorii, un discurs construit pe concepte, si nu pe categorii practice sau reflexive (cu conotatii etice). O teorie nu este o simpla reflectare a realitatii, ci o conceptualizare a acesteia.

1.3 Cunoastere stiintifica vs cunoastere comuna În acest spatiu stiintific de rationalitate, care este stiinta, coexista totdeauna (în proportii si cu semnificatii diferite, desigur) cunostinte stiintifice si credinte nonstiintifice. Cunostintele stiintifice sunt enunturile justificate si argumentate stiintific, iar credintele nonstiintifice sunt propozitiile considerate adevarate fara o veritabila justificare si explicare stiintifica. Stiinta se legitimeaza prin capacitatea sa explicativa, de a conceptualiza datele empirice si de a crea teorii explicative. Reducerea perimetrului credintelor nonstiintifice constituie un semn

al puterii stiintifice a unui domeniu de cunoastere. În privinta evolutiei diferitelor domenii de cunoastere si a accesului lor la statutul de stiinta, este important de vazut daca un câmp disciplinar produce sau nu cunostinte care se afla în ruptura cu cunoasterea cotidiana, comuna.

Fisiere in arhiva (1):

  • Introducere in Pedagogie.doc

Alte informatii

cuprinde toata partea de teorie din cursul de ID Proiectul pentru invatamant rural