Definitii - Statistica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Definitii - Statistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Statistica se ocupa cu recoltarea si analizarea datelor in vederea extragerii unor concluzii (inferente) pe baza acestora.Statistica opereaza cu numere care descriu realitatea din jurul nostrum.

Datele – sunt informatii obtinute prin categorializare, numarare sau masurare pe baza utilizarii unor metode adecvate.

Variabilitatea – proprietatea obiectului de studiu de a lua valori diferite.(inteligenta, sociabilitatea, anxietatea, timpul de reactive, varsta,genul, etc)

Variabile latente – care nu pot fi direct masurate, ci pot fi aflate prin intermediul unor indicatori (anxietatea, inteligenta, labilitatea emotionala, sociabilitatea, stima de sine, motivatia

Variabile observate – pot fi observate si masurate direct (timpul de reactie)

Variabila dependenta devine obiectul masurarii, cu scopul de a fi utilizata in fundamentarea unor concluzii

Variabila independenta – variabila de influenta, care are efect asupra variabile dependente.

Varaibila continua – este o variabila de tip numeric (cantitativ) care are un numar theoretic infinit de valori de niveluri ale valorilor masurate(timpul de reactive, inaltimea, greutatea)

Variabilele discrete – are un numar finit (exprimat de regula prin numere intregi) de valori pe care le poate lua (numarul pers dintr-o familie).

Masurarea - descrierea realitații sub forma numerica sau simbolica

Niveluri/scale de masurare – ajta la cuantificarea informatiilor pe care o reprezinta valorile

Nivelul nominal - Valorile indica categoria din care face parte cazul evaluat.(plasarea obictelor in diferite clase)(bolile psihice, tipurile temperamentale, specialitatea universitara, lateralitatea,religia,).Valorile au un character calitativ, si nu suporta operatii numerice.

Valori nominale de identificare – o valoarea re rolul de codificare a identitatii, referindu-se in mod unic la o anumita persoana(CNP-ul, un nr de identificare, nr. Matricol, etc)

Valori categoriale - desemneaza formele pe care le ia o variabila (tipul de liceu absolvit, tipurile temperamentale, )

Nivelul ordinal – ne spune daca o valoare este mai mare sau mai mica decat alta, daca o anumita calitate este prezenta intr-o masura mai mare sau mai mica, fara a putea preciza diferenta de “cantitate” a caracteristicii masurate.

Nivelul de interval – ne ofera informatii nu doar despre ordinea de marime, ci se despre “dimensiunea” rxacta a caracteristicii masurate.Valorile de acest tip au un character cantitativ, exprimat numeric iar intervalele dintre ele sunt egale. (temperature masurata pe scala Celsius, coeficientul de inteligenta masurat prin numarul de raspunsuri exacte la un test, scorurile la testele de personalitate)

Nivelul de raport – valorile masurate pe o sala de raport detin cel mai mare drad de masurare.Permite aprecierea raportului dintre doua valori.( scala Kelvin –prezinta valoarea 0 abslout-, numarul de raspunsuri corecte la un sau gresite la un test, timpul)

Variabile categoriale – cand valorile acesteia descriu categorii. (genul, temperamental, categorii de varsta).Ele pot fi atat de tip nominal, cat si ordinal.

Erori de masurare – orice valoare este compusa dintr-o “valoare adevarata (true value) si o anumita cantitate de eroare(error):

X(valoarea) = T (valoarea adevarata) + E (cantitatea de eroare)

Erori aleatorii: eroare produsa de surse care ar putea afecta valorile masurate, fie intr-un sens crescator fata de scorul adevarat, fie intr-un sens descrescator fata de acesta.Desi influenteaza valorile individuale, aceasta eroare nu influenteaza media esantionului de cercetare.

Erori sistematice (bias): afecteaza valoare masurate intr-un anumit sens(mai mare sau mai mic) fata de scorul adevarat.

Var(X) = var(T) + var(E)

Populatie – totalitatea subiectilor care constituie obiectivul de interes al unei cercetari.Populatiile pot fi:

Finite – numarul subiectilor este cunoscut (nr. studenitlor dintr-o facultate)

Infinite – numarul subiectilor nu este cunoscut (populatia fumatorilor, a barbatilor, a femeilor)

Esantionul – subiectii selectionati pentru a fi studiati.(studentii dintr-o facultate ->populatia, studentii selectionati pentru cercetare -> esantionul)

Statistica descriptiva- are drept obiective organizarea, sintetizarea si descrierea datelor.

Tehnicile de organizare si prezentare a datelor pot fi:

Numerice – distributia pe frecvente simple sau grupate

Grafice – histograme, grafice tip bara, linie, circular, histograma stem-and-leaf)

Indicatori numerici descriptivi:

indicatori ai tendintei centrale

indicatori ai imprastierii

indicatori ai formei distributiei

Analiza frecventelor simple

Frecventele simple (absolute)f - un tabel al frecventelor simple este compus din din lista valoril distincte, ordonate descrescator, la care se adauga frecventa absoluta ( fa ) o fiecarei valori (adica, de cate ori este intalnita valoarea in cadrul seriei)

Frecventele cumulate (fc) – totalul valorilor care se cumuleaza incepand de la valoarea cea mai mica, pana la valoarea cea mai mare din tabel.

Frecventa relativa raportata la unitate - fr(1) - ste raportul dintre suma dintre frecventa absoluta si suma frecventelor absolute:

fr(1) = fa/∑fa

Frecventa relativa cumulata raportata la unitate frc(1) – este suma frecventelor relative

Frecventa relativa procentuala fr(%) – procentul valorilor care corespunde unei anumite valori din cadrul distributiei.Secalculeaza prin inmultirea frecventei relative raprotate la unitate { fr(1)} cu 100.

fr% = fr(1) x 100

Frecventa relativa cumulata procentuala frc(%) – procentul valorilor dintr-o distributie care se plaseaza pana la o anumita valoare (inclusiv aceasta.Se mai numeste si rang percentil.

Rangul percentil – procentajul datelor valorilor dintr-o dintr-o distributie care se afla pana la o anumita valoare, inclusiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Definitii - Statistica.docx