Fituici Leadership

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Fituici Leadership.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 35 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Psihologie, Management

Extras din document

TICU CONSTANTIN –Evaluarea psihologica a personalului cap5

In 1986 R.Tolouse arata ca exista peste 5000 de studii referitoare la ledearship sau una din componentele sale: autoritatea, carisma, puterea, influenta sau persuasiunea.

Leadership=capacitatea de a influenta alte persoane in scopul atingerii obiectivelor organizationale.Exista 2 tipuri de lider:Liderul formal-care exercita o influenta in termrni de autoritate , influenta pe care i-o asigura pozitia sa in ierarhia organizatiei.Liderul informal-care exercita o influenta in termeni de prestigiu ce provine din statutul dat pe o competenta particulara independent de pozitia ierarhica.

Managerul-componenta a sistemului ,administratorul principal ce nu poate exista in afara organizatiei, fara structura ierarhica si in lipsa subordonatilor, puterea lui fiind legitima doar in interiorul organizatiei.

Liderul are prerogative mul mai largi putand fi managerul unei firme, dar si sa activeze in afara unui cadru formal, putand conduce miscari politice cultural sau religioase.

Leadershipul face referire la capacitatea unei persoane de a conduce prin raportare la aspectele innascute, natural si spontane ale actului de conducere in timp ce managementul trimite la actul de a administra la aspectele formale, insitiutionale ale conducerii.

Modele teoretice care garanteaza descrierea legaturii intre stilul de conducere si performanta organizational: unidimensional (Tannenbaum si Schimdt), modelul caii critice (House), modelul contingentei (Fiedler), modelul luarii deciziilor (Vroom si Yetton), modelul tridimensional (Reddin)

Modelul lui Hersey Si Blanchard : gradul de maturitate a subordonatilor.2 premise:nu exista o structura de personalitate a “liderului universului”b.nu exista “stiluri de conducere” standard, de sine statatoare ,cu valente pozitive sau negative manifestabile in toate situatiile.Blanchard intelege competenta profesionala si implicarea (incredere in sine plus motivatie)subordonatului in realizarea anumitor sarcini fara supraveghere.

4 niveluri de definire a gradului de maturitate:

-nivelul D1 stadiul in care se afla incepatorul entuziast ;el poseda o competent slaba pt sarcina respectiva, dar este doritor sa inceapa si increzator in fortele sale. Motivatia este superioara, dar entuziasmul increderea in sine sunt in mare parte alimentate de achizitiile masive din primele etape ale oricarei invtari fapt ce ii da iluzia ca in scurt timp va finaliza invatarea si va atinge ravnita performanta maxima.

-nivelul D2-nivelul studentului dezamagit pp o competenta inca limitata ,fragila,subminata de o implicare slaba

-nivelul D3-partenerul oscilant-pe masura exercitarii sarcinii subordonatul a dobandit competenta realizarii acesteia dar traieste sentimente alternative si contradictorii de entuziasm si nesiguranta.Feedback

-D4 –performerul de varf-nivel inalt de competent, motivatie si incredere in propriile forte ale subordonatului ce poate desfasura o activitate in lipsa oricarei indrumari sau control.

Repere ale conduitei liderului : conduita directiva (seful structureaza, controleaza si supravegheaza)si conduita stimulativa /de sustinere(liderul comunica in dublu sens, asculta ,ofera sprijin si incurajare, faciliteaza interactiunea, implica subordonatii in luarea deciziilor.)

4 stiluri:

-participativ S 3-liderul si subordonatul iau decizii impreuna dar: subordonatul este responsabil de transpunerea in practica a deciziei; liderul sustine eforturile subordonatului

-delegativ-S4liderul discuta problema cu sub pana ajung la un consens; transfera integral asupra sub atat adoptarea deciziilor cat si responsabilitatea pt indeplinirea sarcinii

-antrenorial-S2liderul mentine controlul asupra deciziilor, isi explica deciziile, cere sugestii si uneori tine cont de ele, incearca sa sesizeze sentimentele sub fata de decizii, comunica si biunivoc, directioneaza indeplinirea actiunii

-directiv S1-liderul decide necesitatea rezolvarii problemei, stabileste scopurile actiunii, defineste rolurile subordonatilor ,aduce la cunostinta deciziile si solutiile, comunica unuilteral, supravegheaza implementarea.

Fisiere in arhiva (3):

  • examen ldr.doc
  • grile leadership.doc
  • LDr rez.doc