Obiectul de Studiu al Sociologiei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Obiectul de Studiu al Sociologiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

Obiectul de studiu al sociologiei.

a). Determinaţi obiectul de studiu al sociologiei

Obiectul de studiu al sociologiei il constituie studiul colectivitatilor umane si al relatiilor interumane in cadrul acestora, precum si al comportamentului uman in cadrul social propriu grupurilor si comunitatilor umane de diferite tipuri.Obiectul de studiu al soc. poate fi impartit in 4 grupe mari:

-actiunile sociale (munca, educatia, propaganda politica, etc)

-institutiile sociale(familia, scoala biserica, partidele politice)

-grupurile sociale(micro-de indivizi, macro-clasele sociale) populatia unei tari)

-fenomene sociale diverse(delicventa, suicidul, mobilitatea sociala)

b) Argumentaţi locul şi rolul sociologiei în sistemul ştiinţelor generale şi socio-umanistice

.Sociologia reprezinta stiinta care studiaza formele sociale ale activitatii umane, continuturile vaariate ale acesteiareprezentind obiectul diferitelor stiinte sociale particulare.A.Compte a fost primul care a stabilit locul preferential al soc. in sistemul stiintelor fundamentale:

-matematica

-astronomia

-fizica

-biologia

-sociologia.Urcaind de la sociologie la matematica,nivelul de abstractizare si generalizare creste, iiar coborind, sporestegradul de complexitate si comprehensiune.Sociologia poate fi plasata pe doua locuri; ca stiinta a diferitelor parti ale socialului si ca stiinta a totalitatii.In cadrul clasificarii in care sociologia detine un loc obisnuitdeosebim trei grupuri de stiinte despre socieate si om in care apare si sociologia.Aceste grupuri sunt stiintele sociale(economia psihologia sociala, sociologia) disciplinile umanistice(filosofia, teologia, istoria literature…) si stiintele comportamentale(sociologia, psihologia, antropologia)Sociologia are deschise caile de legatura cu toate stiintele,astfel au luat nastere stiinte derivate :economie sociala, istorie sociala,urbanism,psiho-sociologie,etc..

Soc.este a cea stiinta care permite crearea unui sistem stiintific fiind adesea numite stiinte integratoare.Soc.este o stiinta integratoare,stiinta a totalitatii sociale, ea are o pozitie speciala, intrucit este o stiinta despre realitatea sociala multidimensionala dar, in acelasi timp ea vizeaza concretul social.

Ex:PSIHOLOGIA si SOCIOLOGIA st doua stiinte deosebit de inrudite dar care au manifestat reciproce de excludere si intoleranta.

Judecind raportul dintre soc.si psih, recunoastem faptul ca societatea este o totalitate in care aspectele psihice reprezinta o parte componenta a ei iar psihologia se subordoneaza, preocuparilor sociologice.Rezultatul intersectarilor psihologiei cu sociologia a fost fundamentarea unei noi discipline hibride:a psihologiei sociale.

C).Functiile sociologiei:

-de descriere se concretizează într-o acumulare de date, fapte şi informaţii suficiente şi relevante pentru respectiva realitate. Pentru a fi îndeplinită această funcţie, sociologia trebuie să îndeplinească o serie de condiţii:

- de completitudine – adică de luare în consideraţie a tuturor datelor şi faptelor necesare pentru a testa valoarea de adevăr a ipotezelor utilizate.

- evitarea selectării arbitrare, strict subiective datelor şi faptelor analizate.

- maxima obiectivitate faţă de fapte (evitarea apropierii de fapte având idei preconcepute despre acestea; datele, faptele, fenomenele trebuie analizate aşa cum sem prezintă ele).

Ex:Coruptia

• Funtia de descriere :Folosirea in mod abuziv a puterii in scopul satisfacerii unor interese personale.Ea inglobeaza in sine mai multe acte ilicite si imorale precum :mituirea,cumpararea,intimidarea,santajul.

Categoriile de pers. ce se confrunta cu problema :studentii,soferii,bolnaviipers ce necesita ajutor din partea autoritatilorpublice ;

• Functia de explicare :

Cauze :

o Degradarea economiei si ca efect pauperizarea populatiei ;

o Salariile joase ale functionarilor publici ;

o Costul ridicat al vietii,care continua sa creasca ;

o Cultura,mentalitatea si traditiile de activitate coruptionala in organele publice ;

o Informarea insuficienta a docietatii civile ;

o Lacune in legislatie-lipsa unor mecanismeeficiente de combatere a coruptiei ;

o Promovarea in posturi de raspundere a unor persoane incompetente,corupte ;

o Lipsa de transparenta in activitatea adm publice,in organele de drept.

• Functia de schimbare si ameliorare :

o Schimbarea legislatiei ;Introducerea unor legi mai stricte in ceea ce priveste coruptia ;

o Educarea tuturor categoriilor de populatie in spiritul intolerantei actelor de coruptie ;

o Reducerea birocratiei ;

o Informarea populatiei prin intermediul surselor de mass-media ;

• Functia aplicativa :

o Crearea unor asociatii,consilii,org,care ar promova unele companii anticoruptie si ar informa populatiea ;

o Crearea unor grupuri de monitorizare si verificare a procesului de functionare a administratiilor si institutiilor publice ;

o Introducerea in scoli,universitati a unor obiecte precum Ed.Civica,care vor contribui la educarea tinerilor in spiritul intolerantei coruptiei,actelor ilicite,imorale.

2.Obiectul si problematica sociologiei.

a). ) Distingeţi problematica de studiu a sociologiei

Dupa Alex Inkeles, problematicile principale in prezentarea sociologiei sunt urmatoarele:

- cultura si societatea umana in perspectiva sociologica

- unitatile primare ale vietii sociale (acte si relatii sociale, persoana, grupurile, comunitatileurbane si rurale)

-institutiile sociale fundamentale( familia si relatiile de rudenie,economia, politica)

-procesele sociale fundamentale: diferentiere si stratificarea, cooperarea, acomodarea,asimilarea,conflictele sociale,, comunicarea, controlul social,integrarea sociala etc.

Din Prolematica sociologiei poate face parte si:viata culturala, viata politica si juridical, viata economica, populatia si natura fizica si umanizata

b). Analizaţi limitele sociologiei spontane

Sociologia spontana(comuna) se refera la la acele credinte cunostinte explicate obtinute in mod spontan, fara o cercetare sistematica ,fara utilizarea unor metode stiintifice,ci prin intermediul unor mijloace naturale prin intermediul unor simturi…

Carecteristicile:

- subiectivitatea-est puternic influentata de zestrea culturala.

- caracter individual-cunoastere comuna este limitata la experienta personala a individului si prea opinii coletive si explicatii .Individul e limitat doar la experienta de viata circumscrisa la mediul social in care locuieste

- caracter iluzoriu- autoinselarea

- caracter contradictoriu

- caracter superficial- deseori inregistrind legaturi aparente si intimplatoare ale vietii sociale.

-reprezentarile ce tin de simtul comun sunt lipsite de exactitate, sunt formulate in termini vagi(nesiguri) nu pe baza masurarii si numararii.

c). Argumentaţi importanţa constituirii sociologiei ca ştiinţă Sociologia poate fi definita ca disciplina stiintifica care se ocupa cu studio vietii sociale, al formelor de comunitate umana,de convetuire sociala.Sociologia demonstreaza necesitatea de a ne extinde viziunea asupra motivatiei axistentei noastre si a comportamentului nostrum.Ea deseori atesta ca ceia ce se considera a fi firesc, inevitabil, bun sau adevarat,poate sis a nu fie asa.Intelegerea modalitatilor in care vietele noastre reflecta contextul experientei noastre sociale , este esentiala in abordarea sociala.Sociologia are importante implicatii practice,ea poate contribui la la critica sociala si la practica reformelor sociale.Cunoasterea adecvata a unui anumit complex de circumstante sociale ne ofera adesea o sansa in plus de a le controla .Sociologia ne asigura sensibilitatea culturala.Ea faciliteaza investigarea consecintelor implementarii unui anumit program politic .Sociologia produce constiinta de sine oferind grupurilor si indivizilor o sansa sporita de asi determina conditiile propriei lor vietiSociologia este considerata ca stiinta despre societate ca un tot unitar,ea studiaza unele manifestari sociale(economice juridice, politice).Sociologia studiazasocietatea in totalitatea sa ,natura si esenta, structurile si functiile

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul de Studiu al Sociologiei.doc

Alte informatii

Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Stiinte Econmice, Specialitatea Contabilitate la disciplina Socilogie economica, raspunsul la intrebarile pentru examen