Teste Sociologie

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Teste Sociologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Sociologie

Extras din document

1. Precizaţi diferenţa dintre obiectul de studiu al sociologiei muncii şi sociologiei generale.

Sociologia este stiinta sociala care studiaza comportamentul uman constient modelat si socialmente impartasit, la nivelul societatii umane in ansamblu.

Sociologia muncii se ocupa cu studiul comportamentelor umane care se manifesta cu ocazia constituirii diferitelor grupuri sau colectivitati de munca.

2. Definiţi sociologia industrială.

Sociologia industriala este acea ramura a sociologiei generale care studiaza atat relatiile care se stabilesc in cadrul muncii la nivel de intreprindere (intre angajatii acesteia si intre acestia si colectivele de munca pe care ei le formeaza), ca sistem de sine statator, precum si relatiile existente intre societate, ca sistem global, si intreprindere ca subsistem al acesteia, modul in care transformarile de la nivelul societatii globale influenteaza structura si evolutia industriei si influenta pe care o are industria, ca factor determinant al schimbarilor structurale si functionale de la nivelul societatii globale.

3. Enumeraţi şi explicaţi succint, funcţiile sociologiei industriale.

• Functia expozitiva: sociologia descrie fenomenele si procesele sociale, prezinta o anumita stare de fapt

• Functia explicativ-interpretativa: reprezinta efortul de a descoperi legaturile esentiale, mecanismele si cauzele de producere si manifestare a diferitelor fenomene si procese sociale in evolutia lor

• Functia critica: se realizeaza o investigatie critica a socialului concret ptr.a dezvalui disfunctionalitatile si contradictiile existente in desfasurarea vietii sociale

• Functia prospectiv-prognotica: se refera la capacitatea sociologiei de a descifra sensul evolutiei, tendintele diferitelor fenomene si procese sociale, de a viza variante privind evolutia lor

• Functia aplicativa: reflecta finalitatea practica a demersului sociologic si consta in elaborarea si fundamentarea unui set de solutii si propuneri necesare in rezolvarea sau diminuarea disfunctionalitatilor constatate

4. Definiţi conceptele de metodă şi metodologie şi specificul cunoaşterii ştiinţifice în raport cu cea comună.

Metoda este un sistem de proceduri, o cale rationala de atingere a unui scop, a unui rezultat scontat.

Metodologia cercetarii sociologice este o analiza a metodelor si tehnicilor aplicate in realizarea si finalizarea cercetarii sociale.

Spre deosebire de cunoasterea comuna, pe care o poseda orice om normal si o exercita in activitatea lui cotidiana, bazata pe simturi, experienta si judecata, cunoasterea stiintifica urmareste in chip constient si organizat „aflarea adevarului”, adica stabilirea unor cunostinte adevarate, in primul rand prin conformitatea lor cu realitatea.

5. Explicaţi relaţia dintre teoretic şi empiric.

La baza stiintei moderne sta o complicata relatie intre teorie si fapt, intre teoretic si empiric. In socilogie nu se poate face o cercetare concreta fara o parte teoretica, asa dupa cum nu se poate face nici teorie rupta de realitate.

Teoria unei stiinte este un ansamblu sau un sistem de propozitii logic integrate, al caror scop este sa explice o anumita arie a relaitatii, care i se ofera socilogului sub forma de fapte. Rezulta ca faptele constituie bazele cunostintelor sociologice.

Desigur, relatia teoretic-empiric nu este una unilaterala, ci dimpotriva una reciproca, cercetarea empirica nelimitandu-se la un rol pasiv, dimpotriva ea jucand un rol activ, indeplinind cel putin 4 functii majore care ajuta la dezvoltarea teoriei:

• serendipitatea (observarea unui fapt neasteptat care da ocazia dezvoltarii unei noi teorii sau extinderea unei teorii existente)

• faptele duc la revizuirea teoriilor existente

• faptele duc la reorientarea instresului teoretic

• are rolul de clarificare a conceptelor

6. Precizaţi momentele – etapele – fazei teoretico-logică.

• Stabilirea domeniului

• Stabilirea, precizarea temei cercetarii

• Informarea generala si documentarea

• Formularea ipotezelor

• Conceptualizarea

7. Precizaţi condiţiile unei teme de cercetare bine stabilită.

O tema de cercetare bine stabilita, bine formulata, trebuie sa indeplineasca cateva cerinte:

- sa fie clar, precis formulata, astfel incat din titlu sa razbata problematica concreta a cercetarii

- sa fie de proportii rezonabile, impuse de factori ca: resursele financiare, resursele umane, resursele materiale, timpul alocat cercetarii

- sa fie incadrabila intr-o teorie existenta care este utila in definirea conceptelor

- sa-si aduca aportul la rezolvarea unei probleme sau la progresul cunoasterii

8. Precizaţi diferenţa dintre informare şi documentare, definiţi şi enumeraţi tipurile de documente.

• Informarea generala este o informare „de suprafata” si se face pe documente secundare (buletine de informare bibliografica, fisierul de la bibloteca etc.)

• Documentarea este o informare de profunzime si se face pe documente primare (cartea, tratatul de specialitate, cercetari anterioare in domeniu etc.). Document este orice lucru , obiect prelucrat sau cel putin atins de mana omului, care contine / furnizeaza o anumita informatie. Documentele sociale sunt „urme” directe sau indirecte ale faptelor sociale. Pe baza acestora, sociologul incearca sa reconstituie, in plan teoretic, viata sociala, relatiile interumane, procesele sociale. Exista 3 tipuri de documente:

- documente scrise sociologice (ex. cercetari anterioare)

- documente scrise nesociologice (recensamant, arhive etc.)

- documente diverse (fotografii, obiecte, unelte, picturi etc.)

Fisiere in arhiva (1):

  • Teste Sociologie.doc