Ajustarea

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Ajustarea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Statistica

Extras din document

AJUSTAREA PE BAZA MEDIILOR MOBILE

Atunci când graficul seriei cronologice releva oscilatii periodice de la tendinta centrala (grafic sinusoidal), este indicata ajustarea pe baza calculului mediilor mobile.

Mediile mobile sunt medii aritmetice partiale, alunecatoare, calculate din doi sau mai multi termeni succesivi ai seriei. Se calculeaza înlocuind pe rând primul termen cu termenul urmator din seria cronologica.

Numarul termenilor din care se calculeaza mediile partiale se alege în functie de periodicitatea oscilatiilor seriei. Aceasta poate fi evidentiata cu ajutorul reprezentarii grafice, observând marimea distantei medii dintre punctele de inflexiune ale graficului. În general, atunci când se dispune de date lunare mediile partiale se calculeaza din câte 12 termeni succesivi, iar atunci când se folosesc date trimestriale mediile partiale se calculeaza din câte 4 termeni succesivi.

Mediile mobile asigura compensarea abaterilor, a oscilatiilor periodice. Noua serie obtinuta prin ajustare are o variatie lina, continua, evidentiind tendinta de evolutie a fenomenului (trendul), independent de actiunea factorilor sezonieri.

În cazul mediilor mobile calculate dintr-un numar par de termeni, calculul se realizeaza în doua faze:

1. se obtin medii mobile provizorii din câte k termeni succesivi (folosind formula anterioara; k este numar par în acest caz) care se plaseaza între termenii seriei reale.

2. se determina medii mobile definitive (centrate) din câte doua medii mobile provizorii succesive care se plaseaza în dreptul termenilor reali (pe care îi înlocuiesc).

Numarul termenilor reali care se pierd este în acest caz k. În prima faza se pierd k - 1 termeni, iar în a doua faza un termen. Pierderea de informatie produsa de termenii lipsa afecteaza concluziile analizei, în special în cazul unui numar redus de observatii.

Metoda mediilor mobile îsi gaseste o buna utilizare în analiza sezonalitatii.

AJUSTAREA PE BAZA METODEI GRAFICE

Metoda consta în reprezentarea grafica a seriei (cronograma), pe axa ox (abscisa) fiind trecute momentele sau intervalele succesive de timp, iar pe axa oy (ordonata) înscriindu-se valorile numerice ale termenilor seriei. Se construieste pe acelasi grafic o dreapta sau curba care sa uneasca cele doua puncte extreme ale seriei cronologice astfel încât sa prezinte abateri minime fata de pozitia valorilor reale de pe grafic.

Forma curbei astfel trasate indica legitatea matematica, forma de evolutie a fenomenului, dupa o dreapta sau o functie curbilinie.

Metoda este simpla si rapida, dar exista pericolul interpretarii subiective a graficului.

Metoda grafica precede obligatoriu aplicarea metodelor analitice de ajustare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ajustarea.doc