Subiecte Examen Statistica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Examen Statistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Statistica

Extras din document

1.Se poate minti prin statistica?

Ca regula generala NU minte ci datele sunt folosite pt a minti.

Se creaza situatia de minciuna at cand :

a.falsificarea datelor primare

b.folosirea unor metode gresite de prelucrare a datelor primare datorita necunoasterii teoriei statistice

c.interpretarea intentionat eronata a rezultatelor

d.folosirea unor metode de prezentare neadecvate

e.incompletitudinea informatiei statistice

2.In ce consta gandirea statistica?

-recunoasterea variatiei in orice proces si fenomen ec, sa o masor si sa o studiez, iar rezultatele sa fie bune

-intelegerea concreta, corecta, rapida, in context si in corelatie a realitatii ec si sociale

3.Enumerati cateva notiuni de baza folosite intr-o analiza statistica.

Statistica descriptiva, statistica analitica, analiza statistica, populatia statistica, unitatea statistica, variabila statistica, relatia statistica, procesul cunoasterii statistice, datele statistice (informatia statistica, indicatorii statistici, parametrul statistic), inferenta statistica, confidenta, model statistic.

5.Enumerati cateva softuri de statistica cunoscute.

QSB+, EXCEL, SAS, S-PLUS, SPSS, NAPLE, NATLAB, VISTA, STATISTICA, GRAPHPAD, NYSTAT, STATGAPHICS

6.Prezentati 3 tipuri de scale folosite in analiza statistica.

Scala nominala numita si scala categoriala.Aplicarea acestei scale consta in repartizarea datelor int-un nr de clase astfel incat fiecare unit inreg sa apartina unei clase si numai uneia, iar 2 unit apartinand aceleiasi clase se considera echivalente.

Scala ordinala, asigura posib ca unit componente ale pop totale sa suporte o anumita odonare de la mic la mare sau invers, de la simplu la complex sau invers, etc.

Scala interval introduce distanta intre valorile variabilei. Masurarea pin scala interval permite o varietate mare de calcule.

7.In ce consta centralizarea si gruparea datelor?

Centralizarea datelor consta in strangerea datelor la un punct de prelucrare, fie prin transportarea fizica a formularelor fie prin tehnica electronica/ alte modalitati.In aceasta etapa se realiz si controlul datelor in sensul completitudinii si al uniformitatii aplicarii instructiunilor de culegere, precum si insumarea datelor in scopul obt de indicatori totalizatori.

Gruparea datelor (se face prioritar) consta in impartirea unei colectivitati in grupe omogene de unitati dupa variatia uneia sau a mai multor caracteristici. =repr o structurare a unitatilor colectivitatii dupa o caacteristica data, o repartizare a acestora pe clase, categorii sau intr-o anumita ordine, dupa criterii precise.

8.Explicati in ce fel se pierde informatie primara prin gruparea datelor.

Prin gruparea datelor se pot pierde informatii cu provire la datele originale.

Dar in acelasi timp gruparea prezinta avantajul unei viziuni sintetice asupra datelor primare, al observari relatiilor dintre acestea si al unei usoare prelucrari.

9.Explicati metoda Cluster.

Se porneste de la ideea distantei dintre elem supuse gruparii.Fiecare unit statistica din pop analizata poate fi definita prin « r » caracteristici, deci poate fi privita ca un pct in spatiul abstract r-dimensional.Metoda Cluster admite grupe politetice adik gr ale caror unitati sunt similare dupa mai multe caract dar nu dupa toate ; gr nu tb definite inainte de inceperea clasif, unit sunt repartizate pe gr pe parcursul aplicarii procedurii. Clasif unit unei colectivitati poate fi util in scop descriptiv (clasif conduce la elaborarea de nomenclatoare) si predictiv (clasif poate directiona o predictie si apoi o actiune).

10.Enumerati cateva reguli de intocmire a tabelelor si graficelor statistice.

Tabelul static este forma de prezentare a datelor care au rezultat din observarea/ prelucrarea statistica.Un tabel statistic tb sa poarte un titlu care sa prezinte continutul datelor si localizarea acestora in timp si spatiu, sau un nr pe baza caruia se poate apela din text.De asemenea tb sa fie precizata unit de masura fol pt exprim indicatorilor precum si sursa de date si nota explicativa prin care se aduc explicatii la diferite proceduri util in elab tabelului.

Graficul este o expresie vizuala, concentrata, a info dintr-un tabel statistic, e o prezentare sugestiva si accesibila a inform statistice. Un gr statistic tb sa cupr titlul graf care sa localizeze in timp, in spatiu si administrativ continutul indicatorilor / sa poarte un nr pt a putea fi apelat din text.De asem gr tb sa cupr scara de reprezentare si legenda gr care explica figurile geom si simbolurile fol in construirea gr.Ca si in cazul tabelului statistic gr tb sa aiba mentionata sursa de date si, dupa caz, nota explicativa.

11.Definiti poligonul frecventelor.

= graficul definit printr-o linie franta care uneste perpendicularele, proportionale cu frecventele, ridicate din centrele grupelor inscrise pe axa absciselor.

12.Care sunt dificultatile intalnite in construirea marimilor relative ?

a.Asigurarea comparabilitatii termenilor comparati- in sensul k intre termenii supusi compararii tb sa existe o leg logica, de corespondenta, de conditionare, de cauzalitate.

b.Alegerea bazei de comparatie- tb facuta astfel incat indicatorul obtinut sa aiba semnificatie.

c.Asigurarea comparabilitatii datelor care definesc raportul – in ceea ce priveste aria de cuprindere (nu are sens compararea a doi indicatori calculati pt sfere de cupindere diferite) si metoda de calcul (nu are sens compararea a doi indicatori de acelasi fel dar calculati diferit).

13.Enumerati marimile relative cunoscute.

Marimi rel de structura, mar rel de coordonare, mar rel de intensitate, mar rel de dinamica, mar rel ale planului.

14.Ce semnifica si cum se calculeaza (k) ?

k= forma generala de prezentare a marimilor relative

k= termen de comparat impartit la termen baza de comparatie

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Examen Statistica.doc