Subiecte Dezvoltare Durabila

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Dezvoltare Durabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

1. Obiectivele dezvoltarii durabile, Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila

2. Fairtrade

3. Starea mediului in Romania si in UE

1. Obiectivele dezvoltarii durabile, Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila

1. Limitarea schimbarilor climatice si a costurilor si efectelor sale negative pentru societate si mediu

2. Sa ne asiguram ca sistemul nostru de transport satisface nevoile economice, sociale si de mediu ale societatii noastre, minimizând impacturile sale nedorite asupra economiei, societatii si mediului.

3. Promovarea modelelor de productie si consum durabile

4. Îmbunatatirea managementului si evitarea supraexploatarii resurselor naturale, recunoscând valoarea serviciilor ecosistemelor.

5. Promovarea unei bune sanatati publice in mod echitabil si imbunatatirea protectiei impotriva amenintarilor asupra sanatatii.

6. A crea o societate a includerii sociale prin luarea in considerare a solidaritatii intre si in cadrul generatiilor, a asigura securitatea si a creste calitatea vietii cetatenilor ca o preconditie pentru pastrarea bunastarii individuale.

7. A promova activ dezvoltarea durabila pe scara larga, asigura ca politicile interne si externe ale UE sunt in accord cu dezvoltarea durabila si angajamentele internationale ale acesteia.

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila

Guvernul României, intrunit in sedinta la 12 noiembrie 2008, a dezbatut si aprobat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila la orizontul anilor 2013-2020-2030.

Strategia stabileste obiective concrete pentru trecerea, intr-un interval de timp rezonabil si realist, la un nou model de dezvoltare propriu Uniunii Europene si larg impartasit pe plan mondial – cel al dezvoltarii durabile, generator de valoare adaugata inalta, propulsat de interesul pentru cunoastere si inovare si orientat spre imbunatatirea continua a vietii oamenilor si a relatiilor dintre ei in armonie cu mediul natural.

Strategia propune o viziune a dezvoltarii României in perspective urmatoarelor doua decenii:

Orizont 2013: Incorporarea organica a principiilor si practicilor dezvoltarii durabile in ansamblul programelor si politicilor publice ale României;

Orizont 2020: Atingerea nivelului mediu actual al tarilor Uniunii Europene la principalii indicatori ai dezvoltarii durabile;

Orizont 2030: Apropierea semnificativa a României de nivelul mediu din acel an al tarilor UE.

Din dorinta de progres si crestere economica cu orice pret, omul a uitat, adesea, ca este si parte a sistemului natural, intervenind, uneori, peste capacitatea de suport a acestuia. Astfel, au aparut dezechilibre ale caror efecte deja se simt, preocuparile la nivel mondial fiind tot mai accentuate in directia contracararii acestor efecte.

Dezvoltarea durabila trebuie privita ca o adaptare a societatii si a economiei la marile probleme cu care omenirea se confrunta in prezent:

- schimbarile climatice,

- criza de apa,

- seceta,

- desertificarea,

- epuizarea unor resurse,

- deseurile,

- pierderea biodiversitatii,

- cresterea populatiei,

- saracia,

- migratia etc.

Pentru preintampinarea, contracararea si eliminarea repercursiunilor acestora si pentru asigurarea dezvoltarii economice, progresului social si dezvoltarii umane sunt necesare actiuni concrete, sintetizate in obiective specifice si masurabile, ce fac obiectul Strategiilor nationale pentru dezvoltare durabila.

Incepand cu noiembrie 2008, România are o noua Strategie Nationala pentru Dezvoltare Durabila, elementul definitoriu al acesteia fiind racordarea deplina a tarii noastre la o noua filosofie a dezvoltarii, proprie Uniunii Europene si larg impartasita pe plan mondial – cea a dezvoltarii durabile.

Se porneste de la constatarea ca, la sfarsitul primului deceniu al secolului XXI, dupa o tranzitie prelungita si traumatizanta la democratia pluralista si economia de piata, România mai are de recuperat decalaje considerabile fata de celelalte state membre ale Uniunii Europene, simultan cu insusirea si transpunerea in practica a principiilor si practicilor dezvoltarii durabile in contextul globalizarii.

Cu toate progresele realizate in ultimii ani, este o realitate ca România are inca o

- *economie bazata pe consumul intensiv de resurse,

- *o societate si o administratie aflate inca in cautarea unei viziuni unitare si

- *un capital natural afectat de riscul unor deteriorari ce pot deveni ireversibile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Dezvoltare Durabila.doc