Subiecte Rezolvate BAP

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Rezolvate BAP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 47 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

ROLUL SI ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI

Presedintele RO, potrivit C. RO:

• Seful statului, in aceasta calitate detinand functia de reprezentare a statului roman atat in exteriorul, cat si in interiorul tarii.

• Garanteaza independenta nationala, unitatea si integritatea teritoriala a tarii

• Garant al Constitutiei. El vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna desfasurare a activitatilor autoritatilor publice care functioneaza in baza Constitutiei, in acest scop exercitand functia de mediator intre puterile satului, precum si intre stat si societate.

Presedintele Ro e ales prin vot universal, egal, direct secret si liber exprimat. Nicio persoana nu poate indeplinita functia de presedinte al Ro, decat pt cel mult 2 mandate. Acestea pot fi succesive

Rezultatul alegerilor pt fct de presedinte al Ro e validat de Curtea Constit

Atributiile presedintelui RO.

A) In ceea ce priveste POLITICA INTERNA

Presedintele RO desemneaza un candidat pt fcti de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de catre Parlam. In caz de remaniere guvernamentala sau de vac a postului, presedintele revoca si numeste, la propuneres primulu-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Presedintele RO poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

Presedintele RO poate lua parte la sedintele G in care se dezbat probleme de interes national, iar in alte situatii acesta poate sa prezidez sedintele Guvernului la care participa.

Presedintele ro are obligatia de a promulga legile votate de cele 2 camere, dar are si dreptul de a le trimit spre reexaminare Parlam.

Presedintele ro adreseaza parlam msj cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Dupa consultarea presedintilor celor 2 cam si a lideriilor grupurior parlam, presedintele ro poate sa dizolve Parlam, daca acesta nu a acordat votul de incredere pt formarea Guv in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin 2 solicitari de investiture. ( parlam poate fi dizolvat 1 pe an)

Presedintele ro, dupa consultarea Parlam, poate cere poporului sa-si exprima prin referendum vointa cu privire la probleme de interes national.

b) In ceea ce priveste politica externa

presedintele incheie tratate internat in numele Ro, negociate de catre Guvern si le supune spre ratificare Parlam intr-un termen rezonabil.

La propunererea G, presedintele acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Ro si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

Reprezentantii diplomatic ai altor state sunt acreditati pe lg presedintele RO.

c) in cea ce priveste siguranta nationala

Presedintele ro e comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. El poate declara, mobilizarea partial sau generala a fortelor armate. In caz de agresiune armata impotriva tarii, presedintele Ro ia masuri pt respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta PArlam, printr.un msj.

Presedintele ro instituie starea de asediu /starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlam incuviintarea masurii adoptate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Rezolvate BAP.doc