teoria stiintei administrative

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma teoria stiintei administrative.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

descentralizarea este acel regim in care administratia intereselor locale e data in grija organelor alese pe plan local de catre colectivitatile locale.

Descentralizarea consta in delegarea responsabilitatilor si resurselor unor autoritati infranationale independente si autonome care raspund in fata cetatenilor regiunii si nu a puterii centrale.

Descentralizarea constituie un mod de dispersare si fragmentare a puterii politice.

Un element important al mişcării de descentralizare a fost

întărirea, chiar instaurarea unor guvernări intermediare (regiuni,

provincii, state).

Descentralizarea presupune:

- pe de o parte, conducerea activităţilor localităţilor de către autorităţi locale alese de colectivităţile locale;

- pe de altă parte, diminuarea competenţelor care aparţin autorităţilor centrale.

2. Statele unitare- sunt acelea care nu poseda decta un centru de putere politica si guvernamentala.

Puterea apartine uni titular unic care este persoana juridical a statuslui. Toti indivizii se supun unei singure autoritati , se afla sub incidenta acelorasi legi.

Statele integrate intr-un sistem cvasifederal ne permit sa distingem federatiile de confederatii. Confederatia nu formeaza un stat central distinct de membrii sai care sunt independenti si au personalitate juridical internationala. Statele member ale confederatiei au constitutie si parlament proprii.

3. principiile bugetare

- principiul legalitatii: nici o cheltuiala nu trebuie efectuata si nici un impozit nu poate fi prelevat fara o baza legala.

- principiul anterioritatii: impune ca bugetul sa fie votat inaintea exercitiului bugetar la care se refera

- principiul unitatii: cere ca toate cheltuielile si toate veniturile sa fie inscrise intr-un document unic care sa marcheze unitatea statului;

- principiul universalitatii: cere ca pentru fiecare actiune a statului , toate veniturile si toate cheltuielile sa fie inscrise in buget in suma lor totala in doua pozitii distincte sis a nu apara numai ca sold;

- principiul neafectarii: un venit o data incasat la buget sa fie administrat global;

- principiul specializarii: veniturile si cheltuielile bugetare sa fie grupate, ordonate in buget dupa anumite criterii pt a se putea constata provenienta veniturilor si felul in care urmeaza sa fie cheltuite resursele.

- principiul echilibrului: bugetul reprezinta un document in care se inscriu veniturile si cheltuielile statului in vederea compararii si echilibrarilor in fiecare an;

- principiul realitatii: actioneaza in perioada de fundamentare a proiectului buget prin evaluarea realista a veniturilor si dimensionarea corecta a cheltuielilor bugetare;

- principiul anualitatii: contureaza dimensiunea in timp a bugetului;

- principiul publicitatii: proiectulde buget trebuie adus la cunostiinta publica, votarea bugetului trebuie sa aiba loc in seidnte publice deschise si apoi publicate in monitorul oficial.

4. regia simpla un serviciu public gestionat in regie simpla este cel in care autoritatea locala a decis crearea serviciului.

Regia simpla nu are nici personalitate juridical distincta de cea a colectivitatii nici autonomie financiara.

Caracteristici:- deciziile privind functionarea si organizarea serviciului sunt adoptate de organul deliberative si de cel executiv;

-mijloacele financiare sunt furnizate de bugetul general;

- personalul serviciului e recrutat din functionarii colectivitatii

- bunurile serviciului apartin domeniului public si privat al colectivitatii

Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Stiintei Administrative.doc