Geopolitica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Geopolitica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Stiinte Politice, Geografie

Extras din document

DEFINITII

GEOPOLITICA este in fapt o disciplina stiintifica interdisciplinara, la granita dintre geografie, istorie, stiinta politica si stiinte sociale, care stabileste relatia dintre evenimentele politice si spatial geografic, precum si distributia puterii pe glob.

PUTERE: stat, tara ( putere: fen social fundamental care consista in capacitatea de a lua decizii si a asigura indeplinirea lor prin utilizarea diferitelor mijloace de persuasiune si constrangere; puterea se exprima intr-o relatie asimetrica intre factorii la nivelul carora ea se manifesta)

MARE PUTERE: statele cele mai bogate, cele mai influente.

SUPER PUTERE: putere foarte mare; stat a carui importanta politica, militara, economica este preponderenta.

SFERA DE INFLUENTA: este definita ca fiind o zona geografica in care o putere din zona sau din afara zonei, de regula o mare putere, bazandu-se in primul rand pe superioritatea fortelor sale armate si pe amenintarea de a le utiliza, si-a impus dreptul de a interveni in politica interna si externa a statelor din zona.

ENCICLOPEDIA BRITANICA: TERMENUL SFERA DE INFLUENTA implica un acord intre 2 state, prin care fiecare parte se angajeaza sa se abtina de a interveni sau de a exercita vreo influenta in anumite teritorii asupra carora s-a convenit intre partile contractante ca sunt rezervate pt operatiunile celeilalte parti.

IDEOLOGIA reprezinta un sistem de idei, opinii sau dogme pe care un individ, un grup social, un regim politic sau un partid le foloseste pt justificarea actiunilor destinate sa satisfaca aspiratii si interese practice, politice sau culturale, dar fara o preocupare deosebita privind rationalitatea si obiectivitatea lor.

CONFLICT (lat. Conflictus= soc, lovire) semnifica o neintelegere, o ciocnire de interese. Atunci cand conflictul este armat, deschis intre 2 sau mai multe state sau grupari de state, se numeste razboi; daca acesta se declanseaza si se poarta intre grupari sociale ale aceluiasi stat, se numeste, razboi civil.

Atunci cand se concentreaza intr-un animit areal mai multe PUNCTE GEOSTRATEGICE (stramtori, canale...) sau teritoriul de interes e de dimensiuni apreciabile, avem de a face cu o ZONA GEOSTRATEGICA.

PANÍSM s. n. adorarea naturii; stare de toropeală edenică, expresie a indiferenţei senine a firii şi a vitalismului expresionist.

HEGEMONIE: existenta unui singur centru de putere, de regula imperiu, suficient de puternic pt a-si impune vointa in raporturile interstatale.

ECHILIBRU DE PUTERE: existenta mai multor centre de putere autonome, care se echilibreaza pe arena internationala ca dominatie si influenta si care asigura functionarea sistemului interstatal.

PORTUGALIA

S: 92365 km

Pop: 10,6 mil loc

G8; CS ONU; Putere nucleara, cosmica, ec: NU

Principalul atu a fost larga fatada atlantica (1215km).

Prima care a declansat pr de colonizare prin cucerirea in 1415 a teritoriului CEUTA (N Africii). Treptat, a avansat spre sud, gratie mai intai printului Henric Navigatorul, care fondeaza o sc de navigatie la Sagres, avanseaza pana in sudul continentului atingand Capul Bunei Sperante (Bartolomeu Diaz, 1488) si apoi descoperind drumul maritim spre India (Vasco da Gama, 1498) spre “Tara Mirodeniilor” continuat spre Pen Malacca.

Pedro Alvarez Cabral atinge din intamplare, coasta sud americana si in virtutea Tratatului de la Tordesillas, ia in stapanire o regiune uriasa actuala Brazilie. Acesta va fi apogeul expansiunii sale teritoriale, dar si al infloririi ec si culturale, remarcandu-se perioada domniei regelui Manuel I.

La mijlocul sec al XVI lea incepe sa-si piarda statutul de mare putere maritima si nu numai, iar in urmatoarele 2 secole pierde o buna parte a imperiului sau colonial in favoarea Olandei si Angliei, inceputul sec al XIX lea marcand si pierderea celei mai importante colonii, Brazilia, care isi proclama independenta in 1822.

E obligata spre sf sec al XIX lea sa se intoarca la realitatea continentala, intrucat vechiul sau rival, Spania dorea sa o incorporeze.

Dupa cel de-al 2 lea RM, scapata de orice amenintare spaniola, este afectata in mod firesc de pr decolonizarii, accelerat de interesele Uniunii Sovietice. Una dupa alta, coloniile africane portugheze isi proclama independenta: Guineea – Bissau si Insulele Capului Verde (1974) Angola si Mozambic (1975)

Odata cu retrocedarea teritoriului Macao (dec 1999) ia practic sfarsit vocatia coloniala a Portugaliei

Fisiere in arhiva (1):

  • Geopolitica.doc