Istoria Gandirii Politice Romanesti

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Istoria Gandirii Politice Romanesti.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Istoria gandirii politice romanesti

Trasaturi,macro-caracteristici care au influentat gandirea politica romaneasca :( 1848-1948)

-marea majoritate a populatiei traia in mediul rural

-mentalitate conservatoare, mod principal de productie agricultura,rata inalta a saraciei

-modernizarea politica a Romaniei a fost efectuata cu “ produse politice de import “ : sistemul constitutional,democratia reprezentativa ,parlamentarismul , separatia puterilor in stat,sistemul juridic modern, elita si-a format educatia in Occident.

-toate izvoarele documentare, istorice, plublicistice,literare, toate informartiile la care putem avea acces ne arata un grad ridicat al corupitiei.

Reactii la fenomenul de modernizare :

-de acceptare a modernizarii de import ca unica solutie de dezvoltare , servilism in fata a ceea ce venea din Occident

-respingere totala, in paralel cu incercari de a cauta o cale proprie , originala , de dezvoltare.

-critica a acestui tip de reactie, dar critica insotita de un grad oarecare de acceptare partiala a acestui tip de modernizare,dar criticand acerb efectele colaterale ( coruptia )

Prima opera de gandire politica romaneasca , in sensul stiintific al termenului, este Politica -1928, scris de Traian Braileanu. Prima opera de ontologie politica (teoria existentei politice) ca parte a filosofiei politice Teoria Comunitatii Omenesti scrisa tot de Traian Braileanu in 1937.

Conservatorism si neoromantism

-gandirea politica si teleologia crestina

In Romania , valorile crestinismului ortodox au orientat multe doctrine de factura filosofica, culturala , sociala ,ideologica in perioada ante si inter-belica.

Problema principala a teoriei secularizarii consta in abordarile sistemice si functionaliste care ii sunt proprii si care limiteaza categoric puterea de explicare a fenomenului religios, intrucat rezuma complexitatea acestui fenomen la evolutia pozitiei si functiilor institutiilor religioase in cadrul sistemului social.

Ortodoxia este o cultura premoderna,in sensul ca nu a fost in mod direct subminata de procesele majore care reprezinta fundamentele modernitatii, respective Renasterea, Reforma si Iluminismul.Pentru teologi, iluminismul a rupt viziunea teleological asupra naturii umane si a incercat sa ofere un nou temei moralitatii folosind criterii universale, care s-au vrut a fi independente de orice traditie. Astfel transformate si eliberate de vechiul cadru holist,regulile morale au primit un nou statut, fie pe filiera unei viziuni teleologice, secularizate, fie pe linia imperativului categoric al lui Kant.In timp ce in vechea filosofie omul era tratat ca o fiinta create care are o anumita vocatie pe care si-o poate implini sau rata, noua metafizica il vede pe om drept un simplu agent rational ale carui judecati si alegeri sunt doar expresia propriei sale vointe si ratiuni.

-neoromantismul si traditionalismul ca resurse intelectuale complementare ale gandirii conservatoare romanesti.

Gandirea conservatoare ajunge la concluzia ca odata cu epoca moderna s-a dezvoltat un conflict din ce in ce mai acut intre individ si ordinea sociala, avand drept corolar conflictul dintre individ si autoritatea de stat.

Exista un raport variabil si instabil intre ratiune si sentiment, intre stiinta si actiune , raport in care ratiunea, avand valoare instrumentala , este pozitionata pe locul second .Romanticii resping ideea unei ratiuni care isi asculta doar propriu glas, a unei filosofii pur imanente, a unui sistem care se sustine pe sine insusi.

Pentru gandirea conservatoare, arta reprezinta un element essential al teoriei sale.Promotori ai traditiei, romanticii considera societatea moderna inutil de complexa. Conservatorii se alatura punctelor de vedere care sustin ca moralitatea si structura sociala sunt unul si acelasi lucrur in societatea eroica. In romantism gasim la lupta agrariasmul conservator impotriva burgheziei revolutionare, agricultura impotriva industriei, spiritul satelor impotriva spiritului oraselor. Romanticii sunt temperamente contemplative.Romanticii erau preocupati de radacinile istorice ale poporului dar fara sa faca din acest lucru un refugiu in fata realitatii, avand intentia de a realizare o renastere a vietii sociale.Punctul nodal al miscarii romantice este de orientare conservatoare si este reprezentat de apararea traditiei. Traditia pre-moderna, implica un comportament bazat pe efecte, in care scopul actiunii ofera alt tip de satisfactii fata de cele materiale.Organizand intreprinderi lipsite de stralucirea aristocratica sau ecleziastica, burghezul este un personal lipsit de eroismul sau romantismul atat de necesar pentru a-l face interesant si admirat neconditionat. Ceea ce reproseaza neoromanticii modelului social capitalist de dezvoltare este deficitul de etica sin u un anume mod de productie sau de relatie economica.

Samanatorismul -Orientare traditonalista aparuta la inceputul sec. XX de revista “Samanatorul” infintata la 1901 de Vlahuta si Cosbuc, ca o revolta la adresa modernismului.Trasaturi :Satul este privit idilic, muzeu etnografic, arhiva folclorica subliinand frumusetea traditiilor si obiceiurilor, orasul fiind vazut ca un loc al pierzaniei. ,Indeamna la contemplarea frumusetiilor vietii de la tara ,la intelegerea culturii si a mitologiei. ,Dominat de o viziune romantica ,paseista. ,Tema predilecta :refugiul in natura ---rezulta pastelul. ,Taranimea si boierimea autohtona singurele clase pozitive---amenintate de civilizatia cosmopolita si corupta a orasului.

Reprezentanti :Vlahuta ,Cosbuc, Emil Garleanu, Goga ,Stefan Petica.

Poporanismul

Orientare populara aparuta la inceputul secolului XX, ai carei reprezentanti considerau ca taranimea este adevaratul fond fond al poporului roman, depozitul valorilor spirituale si morale.Poporanistii sustin ca s-ar putea crea o societate agrara care sa nu fie deranjata sau atinsa de industrializare. Ei atrag atentia asupra drepturilor nerespectate ale taranilor.

Trasaturi:Vede mizeria in care traiesc taranii ,lipsa de instruire,Indeamna la revolta, la lupta pt drepturile taranimii ,Dominat de o viziune realista, criticista ,Propavaduieste dragostea fata de popor si datoria intelectualului fata de tarani si ideea ridicarii poporului prin cultura.

Reprezentanti : Agarbiceanu, Toparceanu,R. Rosetti , Sadoveanu.

Fisiere in arhiva (1):

  • Istoria Gandirii Politice Romanesti.doc