Politici Publice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Politici Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Tipuri de agende

-Agenda institutionala. Include probl care tin de competenta autorit pb. Constitutia unui stat sau carta unei colectivitati locale enumera probl, calendar de rezolv a probl. Ex: bugetul care este annual, automat, standardizat.

-Agenda pb sau sistemica. Alc din probl care nu tin de competenta obisnuita a autorit pb dar care sunt percepute in mod obisnuit de membrii comunitatii pb ca necesitand atentie pb s ca avand legatura cu autoritatea pb respectiva. Ex: dreptul de a da viata unei fiinte (mame surogat, eprubeta, genetic)

Obiectivele evaluarii PP

-Intarirea cunoasterii efectelor actiunii pb prin confruntarea rezultatelor unei politici cu obiectivele initiale

-Optimizarea alocarii resurselor fin, mat si umane ale politicii

-Imbunatatirea transparentei actiunii pb in fata cetatenilor

-Diseminarea bunelor practici in cadrul adm si a unei culturi a rezultatelor in scopul imbunatatirii man programelor si politicilor existente

-Cresterea vizibilitatii actiunii pb printr-o abordare transversala

-Modificarea politicilor exitente.

ciclul implementarii unei PP in viziunea lui Crosby

Legitimizarea politicii. Anumite grupuri si org declara acea politica drept necesara si vitala, chiar daca pp costuri serioase. Acestia ar tr sa posede credibilitate, resurse politice.

Construirea bazei de sustinere. Reforma tr promovata. Sustinatorii sunt aceia care vor beneficia de schimbare intr-o anumita masura. Ei pot fi clienti ai serviciului, furnizori, functionari, grupuri de influenta. Scopul ei este nu numai castigarea acceptarii dar si institutionalizarea schimbarii prin identificarea unor noi beneficiari care au un interes in reforma vizata.

Acumularea resurselor. Acea faza de alocare a resurselor umane, tehnice, materiale si financiare necesare implementarii reformei. Deoarece resursele externe nu acopera decat in parte ceea ce e necesar, pentru a aduna suficiente resurse este necesar sa luam o parte de la vechile politici. Are loc o crestere a competentei in ceea ce priveste alocarea resurselor. Dar multe tari sufera si de lipsa capacitatii resurselor umane.

Designul org sau modificarea. Se manifesta rezistenta la schimbari iar sarcinile cerute de reforma pot fi diferite de cele curente de aceea poate exista o lipsa de capacitate org in a le gestiona. Cand are loc o schimbare de politica, pot fi afectate atat aranjamentele interne ale org cat si relatiile cu mediul in care actioneaza org. Este de preferat sa se creeze noi structuri decat sa se reformeze cele vechi.

Mobilizarea resurselor si actiunile. Include atat planificarea cat si actiunea. Pregatirea de planuri de actiune concrete, stabilirea tintelor de performanta si a standardelor si apoi conducerea acestor activitati. Tr sa se inceapa cu un proiect-pilot necesar invatarii. Importanta acordata motivarii acelora care adopta noi modele si practici cerute de schimbarea politicii.

Monitorizarea progresului si a impactului schimbarii politicii. Daca schimbarile de politica au succes, atunci impactul lor va fi evident prin transformarea comportamentelor, prin beneficii mai mari sau imbunatatiri ale consumatorilor. Dar unele rezultate sunt neprevazute si cu impact negativ. Este importanta monitorizarea prin indicatori de proces care permite invatarea si corectarea erorilor si pentru determinarea efectelor politicii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Publice.doc