Sisteme de Transport I

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sisteme de Transport I.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Transporturi

Extras din document

Transportul: latura a actiunii umane in care, in mod organizat si cu mijloace special se modifica in mod voluntar coordonatele geografice ale bunurilor si persoanelor.

Particularitati

Actiunea din transporturi se deosebeste de cea productiva prin urmatoarele:

- Rezultatul muncii din transporturi

- Transportul de marfuri, reprezinta o actiune atat in sfera productivitatii cat si a circulatiei

- Transportul nu se poate stoca. Se stocheaza doar nevoile de transport

- Transportul de calatori si de marfa se deosebesc esential intre ele. Transporturile de calatori se caracterizeaza prin sensul dus-intors ( pe intervale destul de lungi inregistreaza un echilibru) pe cand cele de marfa nu prezinta nici pe aspectul structurii nici pe cel al marimii nu prezinta egalitate.

- Actul de transport este in general o actiune continua

- Dispersia geografica a actiunii de transport presupune corelatii precise intre unitatile care tind la stabilitate si continuitatea miscarii ca si intre acestea si entitatile de trafic

Sistemul de transport al unei tari este format din totalitatea subsistemelor corespunzatoare transportului rutier, feroviar,aerian, naval, prin conducte etc…

Factori ai dezvoltarii unui ST:

- Naturali (poz geografica, caracteristica si amplasarea sist naturale, factori demografici)

- Factori de exploatare tehnica(capacitatea, viteza,supletea,posiblitatea de adaptare la particularitatile marfii, siguranta deplasarii)

- Factori socio-politici (diviziunea sociala, calitatea vietii, nivelul de trai)

- Factori economici generali si specifici (generali=dezvoltarea agriculturiim circulatia marfurilor etc… Specifici=sistemele tarifare, corelatiile dintre sis tarifare si tarife)

Sistemul de transport e format din :

- Sarcini

- Structura

- Tehnologii

Totodata ST se afla intr-o dinamica permanenta in care pot fi puse in evidenta caracteristici care il plaseaza in categoria sistemelor tehnice mari.

Caracteristicile apartenentei la sist tehnice mari:

- Partile componente formeaza un tot unitar, indeplinind o functie sociala ale carei performante sunt apreciate in functie de mai multe criterii

- Fiecare element al sistemului, functioneaza complex(legaturile directe si inverse dintre componente au o influenta neliniara asupra performantelor sistemului)

- Un mare nr. de factori externi aleatorii afecteaza comportarea sistemului

- Strategia functionarii in cele mai multe cazuri elementare, a unei situatii de concurenta ingreuneaza sau exclude indeplinirea obiectivelor propuse

- O parte din functiuni cu tot gradul ridicat de automatizare se realizeaza in continuare de catre oameni

- In descrierea functiei apare intotdeauna un grad de nedeterminare

Etapele vietii unui ST:

- Conceptia generala ( in care se defineste necesitatea, scopul, interactiunea cu alte sisteme si mediul socio-economic)

- Analiza de sistem ( examineaza fezabilitatea diverselor solutii in raport cu variate restrictii pentru a recomanda in final solutia cea mai avantajoasa)

- Proiectarea de detaliu ( care trebuie sa asigure compatibilitatea componentelor sistemului si sa raspunda unor cerinte impuse prin reglementari la nivel national sau international)

- Realizarea si punerea in aplicare a proiectelor de investitii

- Exploatarea ( etapa cu durata de viata cea mai lunga si singura interesata de beneficiar)

- Scoaterea din exploatare sau trecerea in alt sistem

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Transport I.doc