Amenajare Turistica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Amenajare Turistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

1.Definiti notiunea de spatiu amenajat.

Spatiul amenajat reprezinta procesul de adaptare reciproca dintre teritoriu, caracateristicile acestuia si nevoile rezultate din desfasurarea diferitelor activitati eco-sociale.

2.Enumerati obiectivele fundamentale ale procesului de amenajare a teritoriului si dezvoltati trei la alegere.

a.utilizarea rationala a terenului, respectiv economisirea lui. Criza terenurilor exprimata in preturi exorbitante a determinat necesitatea economisirii acestora atat in sensul destinatiei lor cat si al modului de utilizare.Acest deziderat presupune gasirea unor solutii pentru limitarea suprafetei terenurilor destinate depozitarii si distrugerii deseurilor.De asemenea, se impune stabilirea modalitatii optime de exploatare a terenurilor.

b.valorificarea eficienta a tuturor categoriilor de resurse, inclusiv a celor naturale , este in stransa legatura cu procesul de dezvoltare echilibrata.Importanta unui asemenea obiectiv trebuie analizata prin prisma diversitatii resurselor si mai ales a dificultatii atragerii lor in circuitul economic.Exista zone care au resurse atat in subsol cat si la suprafata, dar exista si zone mai sarace. De aceea apare necesitatea gasirii unor solutii pentru valorificarea optima a tuturor categoriilor de resurse.

c.dezvoltarea armonioasa si echilibrata a localitatilor urbane si rurale. Presupune asigurarea unor conditii de viatacivilizate pentru toata populatia zonei respective. Acest lucru se poate face prin realizarea unor localitati cu dimensiuni normale, existenta unor echipamente socio-culturale, a unor puncte de distractie, organizarea fluxurilor de circulatie a persoanelor, a transportului in comun, pastrarea arhitecturii specifice zonei.

d.protejarea mediului si conservarea componentelor acestuia.Procesul de amenajare a teritoriului nu poate fi conceput in afara unor eforturi de pastrare a echilibrului ecologic al tuturor categoriilor de zone si resurse. Atingerea acestui obiectiv este determinata de intensificarea procesului de dezvoltare economica cu implicatii negative asupra mediului ambiant. Prin modul de organizare a localitatulor si de desfasurare a vietii cotidiene se va asigura pastrarea echilibrului ecologic si combaterea efectelor poluarii.

3.In ce consta inzestrarea turistica a unei statiuni si care sunt componentele sale?

Inzestrarea turistica a unei statiuni cuprinde 2 categorii principale de elemente:

1.functionale.Cea mai importanta componenta este reprezentata de structurile de cazare care reprezinta elementul cel mai important pentru o zona turistica reprezentand, in plan teritorial, punctul fix in functie care se orienteaza atat turistului cat si celelalte componente ale echipamentelor statiunii.Alte componente sunt:structurile de alimentatie, infrastructura generala.

2.recreative.Acestea sunt reprezentate de spatiile deschise(stranduri,terenuri de sport, parcuri,gradini zoologice-botanice,plaje), monumente , muzee, case memoriale, vestigii cultural-istorice, manifestari cultural-artistice si sportive.

4.Enumerati caracteristicile amenajarilor turistice si dezvoltati 3 la alegere.

Unicitatea prestatiei – decurge din caracterul limitat al resurselor turistice.Fiecare localizare, indiferent de forma sau marimea ei, reprezinta un caz particular, unic, chiar si in cadruk unor arii geoturistice mari si relativ omogene, deoarece resursele au o mare varietate de forme de manifestare si parametrii de calitate si intra in alcatuirea unei zone sau produs turistic in proportii diferite.Acest caracter de unicitate este accentuat si de conditile socio-economice diferite pentru fiecare parametru precum si de calitatea si diversitatea serviciilor oferite.

Localizarea turistica se face la „sursa”- se datoreaza caracterului rigid , netransferabil al ofertei turistice De aceea , statiunile se amenajeaza la locul ofertei, la locul „materiei prime”,al resurselor(plaja.munte,izvor) si se dimensioneaza in functie de volumul , valoarea si atractivitatea acestora.Produsul nu este transportabil iar consumul sau implica deplasarea turistului catre locul ofertei turistice.

Localizarea turistica este indepartata de piata cumparatorului – o asemenea localizare indepartata de bazinul cererii turistice impune o amenajare complexa. Cu o infrastructura dezvoltata si o diversitate de structuri turistice si oferte.

Polivalenta statiunilor – Urmare a cuprinderii tot mai largi a fenomenului turistic , amenajarile turistice trebuie sa asigure un nivel ridicat de diversitate si complexitate a dotarilor si serviciilor care sa permita satisfacerea in conditii de calitate, a nevoiloe uno segmente variate de turisti si implicit sa atraga fluxuri mai consistente.

Amenajarile turistice se dezvolta cu prioritate in zonele caracterizate printr-o expansiune a tertiarului – Amplasarea lor va fi favorizata in zonele cu un nivel de dezvoltare economico-sociala mai ridicat, cu o infrastructura mai dezvoltata, puternici urbanizata.Aceasta caracateristica este determinata de dorinta de confort a omului modern.

5.Sa se determine capacitatea optima de primire a unei partiii de schi pe baza urmatoarelor date: numarul de schiori/ora este de 850; partia are o latime de 15m si un coeficient de corectie de 0,50; diferenta de nivel pe care o coboara zilnic un schior in functie de tehnica si performantele sale este de 500m; diferenta de nivel a partiei este de 163m.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajare Turistica.doc