Turism Anul 3

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Turism Anul 3.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Modalitati de clasificare a serv turistice

In functie d etapele principale de desfasurare a unei calatorii, serviciile turistice se impart in:servicii legate de organizarea voiajului si servicii determinate de sejur. In raport cu importanta in consum si motivatia cererii, serviciile turistice pot fii:de baza(transport,cazare,alimentatie) si suplimentare(informatii,activitati cultural-sportive,inchirieri obiecte). Serviciile de cazare si masa detin ponderile cele mai mari,urmate de cele de transport si apoi cele suplimentare. In functie de forma de manifestare a cererii se poate vb despre servicii ferme(transport,cazare) angajate anterior desfasurarii consumului turistic prin intermediul agentiilor de specialitate si pt care decizia d cumparare este formulata in localitatea de resedinta a turistului; si sevicii spontane,solicitate in momentul in care turistul intra in contact direct cu oferta(de regula,in locul d petrecere a vacantei). In functie d natura relatiilor financiare angajate intre prestatori si clienti, serviciile pot fii cu plata(cazul majoritatii prestatiilor) si gratutite(efectiv sau aparent,dupa cum costul lor este cuprins in pretul prestatiilor d vaza sau suportat din cheltuielile generale ale organizatorilor). Prestatiile gratuite,de o factura f divrsa-gratuitati si scutiri d taxe pt copii,cursuri pt invatarea unor sporturi etc- au drept scop stimularea circulatiei turistice(in anumite perioade ale anului sau in general) si asigurarea accesului la vacante pt unele categorii ale populatiei. Dupa categoria d turisti pot fii: servicii pt turisti interni si pt turisti internationali(schimb valutar, ghid interpret,etc). Dupa natura lor se pot diferentia: servicii specifice(cazare,alimantatie,transport,agrement) determinate de desfasurarea propriu-zisa a activitatii turistice, si servicii nespecifice(transport in comun,telecomunicatii,reparatii) rezultat al existentei unei infrastructuri genrale,care se adreseaza in egla masura turistilor si rezidentilor. Dupa continutul acestora serviicile sunt de: pregatire si educatie, marketing si consultanta, reprezentare, publicitate si promovare, sisteme computerziate(rezervari etc).

Servicii turistice d baza

In categoria serviciilor d baza sunt incluse acelea la care turistul nu poate renunta(transport,masa,gazduire,agrement);ele sunt destinate satisfacerii unor nevoi generale(odihna,hrana) si unor nevoi specific turistice(transport,agrement); d asemenea ele detin o pondere importanta in structura consumurilor turistice;toate celelalte prestatii sunt considerate suplimentare si vizeaza fie mai buna adaptare a prestatiilor d baza la nevoile turistilor,fie ocuparea placuta.agreabila a timpului liber. Serviciile d baza incep cu organizarea si realizarea transporturilor. Acestea cuprind serviciul d transport propriu zis,prestatiile oferite p timpul calatoriei(transferuri,transportul bagajelor,servirea mesei)iar in cazul deplasarii cu mijloace proprii,servicii de intretinere a acestora precum si o seirie d facilitatimenite sa stimuleze fie calatoria,fie folosirea unui anumit tip d transport. Serviciile d transport se diferentiaza in raport cu mijloacele utilizate:tren,avion,vapor,autoturism. Serviciile d cazare se refera la creearea conditiilor pt odihna turistilor,pt ramanerea lor un timp mai indelungat la locul d destinatie. Seviciile d alimentatie se inscriu in categoria prestatiilor d vaza si au ca destinatie satisfacerea trebuintelor d hrana ale turistilor, dar si unor nevoi d recreere si distractie.

Servicii turistice suplimantare

Serviciile suplimantare sunt chemate sa sporeasca confortul vacantei, sa stimuleze odihna activa,recreerea,distractia,fara a substituii serviciile d agrement. In genarl,ele au o pondere modesta in structura consumului turistic si un rol auxiliar. Cu toate acestea,serviciile suplimentare repr o sursa deloc de neglijat pt cresterea incasarilor. Serv suplimentare se caracterizeaza prin varietate,ele asociindu-se unor servicii d baza sau avand o existenta independenta. Cele mai importante forme d sev suplimentare sunt:d informare a clientelei turistice,inchirieri,rezervari,financiare,cultrural-atristice. Serviciile d informare interin in perioada d pregatire si angajare a prestatiei turistice,avand un rol important in formarea si conretizarea deciziei d cumparare, dar se manifesta si p parcursul desfasurarii voiajului. Serviciile d intermediere sunt constituite din cele d rezervare de locuri(in unitati hoteliere,mijloace de transport) si cele de inchiriere a unor obiecte d inventar pt cresterea confortului calatoriei sau pt distarcite(aparatura gimnastica,jocuri). Serviciile cultural-artistice sunt gandite din perspectiva rolului recreativ-distractiv si educativ al turismului.dintre activitatile acestui serviciu cele mai importante sunt:participarea la divesre spectacole d teatru,film,opera; vizite la case memoriale,la galerii d arta,organizarea unor concursuri d dans,d frumusete,etc. Serviciile sportive vin in completarea formelor consacrate ale agrementului si se subsumeaza eforturilor d turism de creare conditiile necesare unei odihne active. Serviciile avand caracter special sunt in majoritate determinate d natura particulara a turismului si/sau se asociaza unor forme mai deosebite d manifestare a acestuia. Aceste sunt:servicii traditionale,servicii generate de forme specficice d turism,servicii d ingrijire a copiilor,a pers cu handicap,etc. Serviciile d cura sau tratament balneo-medicl sunt prestatii suplimantare in situatiile in care turistul isi completeaza sejurul intr-o statiune(motivat d odihna,ski)cu efecuarea unor tratamente simple(gimnastica,aerosoli)avand cracter preventiv. Serviciile financiare se refera la cele d asigurare a turistului, acoprind o gama larga d situatii, d la starea d sanatate pana la pierderea banilor sau bagajelor; precum sila divese tranzactii si facilitati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Turism Anul 3.doc

Alte informatii

ECTS , Fac de Stiinte Economice