Microbiologie Generala

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Microbiologie Generala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 21 de pagini (in total).

Profesor: Mirela Burcea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Autoclavul-sterilizarea umeda,

Etuva-sterilizare uscata.

Incubatorul termostat,

Plita electrica-agitator,

Autoclavul inox clasic,

Autoclavul portabil,

Becul de gaz,

Anse calibrate de unica folosinta,

Pipete Pasteur de unica folosinta calibrate,

Balonul Kitasato prevazut cu tub de cauciuc,

Balanta analitica,

Microcentrifuga,

Sisteme de filtrare prin membrane,

Baie pentru topirea mediilor de cultura,

Sistem de transport al culturilor de anaerobi,

Hota in flux laminar,

Aparatul pentru obtinerea apei distillate,

Sistem destinat prepararii si repartizarii automate a mediilor de cultura,

Bai pentru dezinfectie cu ultrasunete,

Pipete automate,

Ph-metrul portabil,

Cutii Petri si un coloni counter electronic.

Metode de microscopie folosite in microbiologie:

Principiul de functionare al microscopului are la baza fenomenul de refractie a razelor luminoase la trecerea printr-un sistem de lentile ce constituie de fapt partea optica a acestuia.

La trecerea unei raze de lumina dintr-un mediu in altul, aceasta este refractata, adica este deviata la limita dintre acestea.

Indicele de refractie masoara de cate ori o substanta incetineste viteza luminii.Directia si unghiul de deviere sunt determinate prin intemediul indicilor de refractie ale celor doua medii ce formeaza interfete.

Lentilele sunt instrumente optice facute in mod obisnuit din sticla,marginite de doua suprafete curbe(convexe au concave)sau o suprafata curba si una plana.

Puterea unei lentile depinde de distanta focala(distanta dintre axa longitudinala a lentilei si centrul focal).O lentila cu distanta focala mica are capacitate mai mare de marire asupra obiectului decat o lentila cu distanta focala mai mare.

Omul nu-si poate acomoda privirea la o distanta mai mica de 25 cm.Aceasta limita se poate depasi doar utilizand o lupa sau un microscop si apropiind foarte mult aceste instrumente de obiectul de examinat.

Puterea de rezolutie:

Numarul de detalii structurale si precizia cu care pot fi evidentiate acestea la microscop, depend de puterea de rezolutie.Ea reprezinta capacitatea unui sistem optic de a separa sau distinge imaginile a doua puncte adiacente.(cea mai mica distanta la care doua particule sau linii separate pot fi vazute individualizat,formand imagini distincte pentru ochi).

D=0,5λ/nsinθ

Puterea de rezolutie este raportul dintre lungimea de unda a razelor luminoase folosite si constanta cae reprezinta apertura numerica a obiectului folosit.Atunci cand d se micsoreaza ,rezolutia creste si detaliile mai fine pot fi destinse pe esantion.Lungimea de unda trebuie sa fie mai scurta decat distanta dintre 2 obiecte,daca nu, ele nu se pot distinge unul de altul.Rezolutia maxima se obtine cu o lumina avand o lungime de unda mai scurta, 450-500 nm(in zona albastra a spectrului vizibil).

Apertura numerica(nsinteta)

Unghiul teta este ½ din unghiul conului de lumina ce intra in obiectiv.Lumina ce trece prin microorganismul din preparat,dupa traversarea condensatorului,are forma unui con.Cand conul are un unghi stramt si se concentreaza intr-un punct,el nu se disperseaza mult dupa trecerea prin lama si in consecinta, nu separa corespunzator imaginile obiectelor foarte apropiate unele de altele.Rezolutia este slaba.Atunci cand conul de lumina are un unghi foarte larg(obtuz) si se disperseaza rapid dupa trecerea prin esantion, obiectele foarte apropiate unele de altele apar bine separate intre ele.Rezolutia este buna.

Indicele de refractie al aerului este 1,0.Din moment ce sin teta nu poate fi mai mare de 1.0,(teta maxim =90 grade.,deci sin 90 grade=1.),nici o lentila utilizata in aer nu poate avea o aperture mai mare de 1,0.

Singura cale de a mari apertura numerica peste 1,0 si deci, de a atinge o mai una rezolutie, este de a mari indicele de refractie folosind ulei de imersie.(un lichid uleios cu acelasi indice de refractie cu al sticlei.)

Puterea de rezolutie teoretica maxima a unui microscop cu un obiectiv de imersie (aperture numerica de 1.25)si in lumina albastra-verde,este de aproximativ 0,2μm

D=(0,5)(530nm)/1,25=212nm=0,2μm.

Microscopul fotonic

1)Stativul,piciorul sau corpul microscopului.

2)Platina sau masa microscopului

-calareti,

-bare metalicegradate cu vernier,

-suruburi pentru stabilirea pozitiei.

3)Tubul microscpului:

-corpul tubului-mentine fixe doua combinatii de lentile bine centrate pe axul lor comun,

-tub mobil-se misca pe o cremaliera(bara zimtata) prin intermediul a doua butoane:unul mai mare care da o miscare mai ampla si mai rapida tubului(viza macrometrica)si unul mai mic care asigura clarificarea imaginii miscand tubul incet si cu o amplitudine mica.(viza micrometrica)

4)Ocularele:

-negative(Huygens) la care imaginea se formeaza intre doua lentile plan convexe

-pozitive(Ramsden) la care imaginea se formeaza in fata celor doua lentile tot convexe,dar cu convexitatea indreptata in afara,

-compensatoare:care inlatura neajunsul celorlalte de a avea imaginea cu un contur colorat si cu o concentrare a culorii mai mult spre centru,

-speciale:

Micrometrice-prevazute cu o scara micrometrica sau cu un reticul util la masuratori

De demonstratie-permit observarea preparatului de catre doi observatori

De comparatie-permit compararea imaginilor date de 2 microscoape alaturate

Spectroscopice-cu putere de rezolutie foarte slaba pentru a permite o analiza precisa a benzilor de absorbtie a imaginii

Fotometrice(fotoelectrice)permit masurarea stralucirii imaginii din microscop in scopuri fotografice.

5)Revolverul

6)Obiectivele:

-obiective acromatice-asigura corectia aberatiilor de sfericitate

-obiective apocromatice-asigura corectia aberatiilor cromatice

-Obiective uscate(8x,10x,20x,40x)

-Obiective cu imersie(60x,90x,100x)

7)Condensatorul

8)Filtrele:

Fotografierea ciupercilor de culoare inchisa se face cu lumina portocalie.

Obiective apocromatice-filtre albastre

Obiective acromatice-filtre verzi.

Fisiere in arhiva (3):

  • microb test 1 sem 1.doc
  • microb test 1 sem 2.doc
  • microb test 2 sem 1.doc

Alte informatii

Facultatea de Biotehnologii