Proceduri de expertizare prin examene de laborator pentru produsele agricole si alimentare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Proceduri de expertizare prin examene de laborator pentru produsele agricole si alimentare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

1. Determinarea numărului total de germeni aerobi din produsele alimentare

Produse alimentare care se examinează în vederea detectării NTG: lapte crud; lapte pentru consum, Lapte UHT; lapte praf, zer dulce praf, cazeinat și zer acid praf, zară praf, lactoză, cazeină ( acidă, lactică, cheag); produse lactate praf pentru copii; smântână dulce pentru frișcă și frișcă bătută; lapte concentrat cu zahăr; produse lactate congelate inclusiv înghetată de consum; unt, brînză topită; carne zvântată, refrigerată, congelată și organe de pasăre, mâncăruri gătite congelate și mâncăruri gătite.

- Principiul metodei

Prepararea a două plăci turnate prin folosirea unui mediu de cultură specific și a unei cantități specificate de probă, dacă produsul inițial este lichid sau a unei cantități specificate de suspensie înițială în cazul altor produse. Prepararea în aceleași condiții, a altei perechi de plăci turnate, folosind diluțiile decimale ale probei sau ale suspensiei inițiale. Incubarea plăcilor Petri în condiții de aerobioză timp de 72 de ore la temperatura de 30oC. Calcularea numărului de microorganisme pe ml sau pe g de probă din numărul de colonii obținute pe plăcile selectate.

- Mediu de cultură PCA - Pulbere deshidratată

9ml 9ml 9ml 9ml

X g produs + 1 ml 1 ml 1ml

Diluția 10-1 10-2 10-3 10-4

- Numărarea coloniilor

După perioada de incubare (72h±3h), se numără coloniile de pe plăci, folosind dacă este necesar echipamentul pentru numărarea coloniilor. Se examinează plăcile în lumină difuză. Este necesar ca coloniile mici să fie încluse în numărare, dar este esențial ca operatorul să evite confundarea particulelor înșelătoare de material nedizolvat sau precipitat din plăci cu colonii mici.

- Exprimarea rezultatelor

- Metoda de calcul

Pentru numărătoare se utilizează cutiile ce conțin cel mult 300 de colonii și cel puțin 15 colonii.

Numărul de microorganisme pe ml sau gram de produs, N, se calculează, ca medie ponderată cu următoarea formulă:

C

N = ------------------------

(n1 + 0,1 n2) x d

unde; C - suma coloniilor numărate în toate cutiile reținute

n1 - numărul cutiilor reținute la prima diluție

n2 - numărul cutiilor reținute la a doua diluție

d - factorul de diluție corespunzător primei diluții

2. Determinarea Listeriei Monocytogenes din produsele alimentare

Listeria monocytogenes, reprezintă specia de interes pentru microbiologia alimentelor, fiind patogenă pentru om și pentru animale. Se prezintă ca un bacil drept sau cocobacil, lung de 0,5 - 2 microni și gros de 0,3 - 0,5 microni, cu capetele rotunjite, mobil, gram pozitiv,așezat în lanțuri scurte, în palisadă,”V” sau „Y”. Este asporogenă, ciliată,deci mobilă, aerobă și microaerofilă.

Listeria monocytogenes se deosebește de celelalte specii prin faptul că produce hemoliză, fermentează glucoza și ramnoza, nu fermentează xiloza și manita, nu reduce nitratul, testul CAMP pozitiv cu Staphylococcus aureus.

Metoda de diagnostic stabilește prezența sau absența unei încărcături bacteriene cu L. monocytogenes în produsele alimentare.

Metoda se aplică următoarelor produse: lapte pentru consum și produse lactate; carne tocată și semipreparate din carne tocată (hamburger, pastă de mititei, cârnați proaspeți etc.) ; preparate din carne sărate și/sau afumate; mezeluri (prospături, salamuri semiafumate); mâncăruri gătite congelate și mâncăruri gătite, servite calde; preparate din carne, mixte sau simple, gata pregătite, care se consumă reci, fără altă prelucrare (piftii, pateuri din carne și organe, biftec); produse crude (șnițel, cașcavaș pane); prăjituri cu cremă; torturi cu diferite creme, frișcă, fructe; concentrate alimentare (supe, cuburi de carne); fructe de mare refrigerate; sandviciuri, mâncăruri tip fast-food, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proceduri de expertizare prin examene de laborator pentru produsele agricole si alimentare.docx