Tehnologii de Obtinere si Corectare a Productiilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Tehnologii de Obtinere si Corectare a Productiilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Profesor: Ana Moraru

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Agronomie

Extras din document

Principalele producţii obţinute de la animale sunt laptele, carnea, ouăle, lâna, pielicelele, aceste producţii interesează atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ.

Producţiile animaliere sunt obţinute în urma desfăşurării unor operaţiuni efectuate de către om fie manual fie mecanizat.

Laptele este un produs obţinut în urma operaţiunii de muls şi este o lucrare care poate ocupa cca. 50% din timpul de lucru zilnic dintr-fermă de vaci de lapte, iar această operaţiune influenţează producţia cantitativă şi calitativă de lapte, starea igienică a laptelui, integritatea glandei mamare, durata exploatării vacilor şi nivelul eficienţei economice într-o exploataţie.

Obţinerea şi recoltarea laptelui la animalele domestice are la bază mulsul manual sau mulsul mecanic. Indiferent de metodă se are în vedere pregătire operatorului şi a ugerului printr-o serie de operaţiuni obligatorii.

La vacile de lapte mulsul manual implică un efort mare din partea mulgătorului (cca. 20 000 mii de mişcări zinic) iar calitatea laptelui poate fi depreciată acesta venind în contact cu aerul.

Mulsul manual se poate face prin diferite procedee: cu mâna plină, cu nod, cu două degete.

Mulsul mecanizat se poate realiza cu diferite instalaţii: instalaţia de muls la bidon, instalaţia de muls cu colectarea şi trasnportul centralizat al laptelui, grup individual de muls pe cărucior; sau în săli speciale de muls. Mai nou mulsul se poate realiza cu ajutorul robotului automat de muls care face toate operaţiunile de pregătire a ugerului şi de efectuare efectivă a mulsului fiind dotat cu un sistem de senzori sau un sistem video cu unde laser, un braţ şi un sistem PC.

La oi lactaţia începe fie la sacrificarea fie la înţărcarea meilor iar mulsul se realizează manual sau mecanic la începutul lactaţiei de trei ori pe zi iar spre sfârşit de două ori. Mulsul manual se poate realiza din spatele animalului sau din lateral iar obiectivul principal este de a obţine un lapte igienic. La oi mulsul necesită experienţă şi are loc în trei faze: 1- eliberarea primelor jeturi de lapte, 2- exercitarea unei presiuni asupra ugerului pentru a elibera laptele şi 3 utilizarea mulsului cu nod pentru golirea totală a ugerului. Mulsul manual se face de regulă în găleţi care deasupra are ataşată o cupă în care efectiv se mulge animalul şi care are drept scop evitarea contaminării laptelui cu excremente.

Mulsul mecanic implică utilizarea unor instalaţii de muls asemănătoare cu cele utilizate la bovine dar de dimensiuni mai mici. Acest tip de muls se practică în special în ţările mari crescătoare de oi bune producătoare de lapte.

Unii specialişti au stabilt faptul că la ovine prin mulsul mecanic se poate diminua producţia de lapte cu 30-40% la rasele nespecializate pe producţia de lapte.

Mulsul mecanic la ovine are o serie de avantaje respectiv, creşterea productivităţii muncii şi a rentabilităţii, obţinerea unui lapte igienic şi sporirea producţiei de lapte cu cca. 8%.

Indiferent de metoda de muls aplicată este obligatoriu respectarea unor reguli privind etapele de lucru şi igiena.

Regulile de igienă se referă atât la mulgător cât şi la operaţiunile care trebuie executate asupra ugerului, asupra instrumentelor şi instalaţiei de muls.

Obţinerea unei cantităţi mari de lapte şi golirea ugerului se realizează doar respectând etapele de lucru care includ: pregătirea instalaţiei de muls, a mulgătorului şi a ugerului după care urmează efectuarea mulsului propriu-zis şi se termină cu spălarea echipamentului de muls.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii de Obtinere si Corectare a Productiilor.doc

Alte informatii

Obtinerea productiilor de la bovine, caprine, ovine