Coxartroza

Laborator
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2457
Mărime: 20.01KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

DEF

Coxartorza sau ”artroza șoldului” este o artropatie cronică/ reumatism degenerativ a șoldului dureroasă și deformantă, caracterizată morfopatologic prin distrugerea a cartilajului articular asociată sau nu cu modificări locale ale oaselor, ligamentelor și membrane ce invelesc la interior articulația.

CAUZE

- vârsta înaintată

- boala Paget a osului

- traumatisme din varii motive

- diabet zaharat

- greutatea excesivă

- hipertiroidia

1.Factori mecanici

-malformații articulare : un defect anatomic care poate duce în timp la dezvoltarea artrozei (în cazul coxartrozei putem vorbi despre o coxa vara, coxa valga, insuficiență acetabulară, dispazie congenitală de șold)

-activități sportive și profesionale (11)

-traumatism: o fractură poate avea ca rezultat o pseudartroză sau o artroză

2.Vârsta : cartilajul unei persoane în vârstă își va pierde elasticitatea și devine mai puțin rezistent la stres, ceea ce duce la leziunea componentelor articulare (11)

3.Predispoziția genetică

4.Obezitatea - suprasolicită articulațiile dar are efecte asupra metabolismului si sitemului endocrine

5.Sexul feminin, implicații în acest caz deține și osteoporoza

PREVALENTA

CARACTERISTICI / CLASIFICARE

1. Durerea- apare insidios și se localizează în regiunea inghinală (iradiază pe partea anterioară a coapsei); pe partea externă a regiunii trohanterului (iradiază pe partea externă a coapsei); și în zona fesieră (iradiază pe partea posterioară a coapsei) (13)

Durerile nocturne nu sunt prezente în stadiul inițial ci doar în cel avansat. Focarul durerii se găsește la nivel articular sau periarticular și adesea poate iradia spre genunchi. (17)

În primă fază durerea are caracter mecanic - ia naștere și se intensifică odată ce pacientul începe să desfășoare diferite activități precum urcarea sau coborârea unor trepte unde se manifestă o creștere a sarcinii articulare sau după plimbări lungi datorate excesului de suprasolicitare, aceasta calmandu-se în repaus .În stadiu avansat se fac resimțite durerea, inflamația, iar tulburările sunt de statică, dinamică cât și musculare (13), (11)

Principalele cauze ale apariției durerii sunt determinate de schimbările ce au loc la nivelul articulației provocate principal de contracturile de la nivelul mușchilor

2. Impotența funcțională este deteminată de deformarea capetelor articulare și retragerea aparatului capsulo-ligamentos. Deseori limitarea urmează după apariția durerii și prima mișcare care trebuie compromisă este rotația internă, apoi abducția și rotația externă, adducția, flexia. Uneori poate exista un blocaj real al articulației în flexie, adducție și rotație externă denumită anchiloză. (11)

Atunci când pacientul execută sprijin unipodal se poate vedea cum bazinul de pe partea membrului afectat este coborât, acest fapt se datoreaza mușchiului fesier mijlociu (semnul Trendelenburg va fi pozitiv) (13)

Inițial, putem vorbi despre limitarea mobilității ca fiind o manifestare de apărare împotriva durerii, de postură antalgică cât și de punere în repaus ce va permite relaxarea tensiunii acumulate în musculatura șoldului. Desi flexia șoldului ajută, pe o parte, la relaxarea ligamentelor și scăderea presiunii intraarticulare- fapt ce va duce la scăderea intensității durerii- trebuie să ținem cont că acest flexum plasează întreaga articulație într-o poziție vicioasă a membrului de flexie-adducție respectiv și rotație externă. (17)

3.Deformarea: cauzată de o pseudohipertrofie a capetelor osoase, îngroșarea părților moi și hipotrofia musculară (18)

Preview document

Coxartroza - Pagina 1
Coxartroza - Pagina 2
Coxartroza - Pagina 3
Coxartroza - Pagina 4
Coxartroza - Pagina 5
Coxartroza - Pagina 6
Coxartroza - Pagina 7
Coxartroza - Pagina 8
Coxartroza - Pagina 9
Coxartroza - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Coxartroza.docx

Alții au mai descărcat și

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Cone Calorimeter

Cone Calorimeter name Abstract The report studies the ignition time for wooden solids. The ignition time is measured with a cone calorimeter,...

Subiecte examen - Radiologie-imagistică medicală 2020

1. Definitia radiologiei medicale, principalele ramuri componente; Ansamblu de metode si tehnici de evaluare a formei/ dimensiunilor/ rapoartelor...

Bilanț de materiale în regim staționar la operația de rectificare

REZUMAT Lucrarea abordează operația de distilare repetată a substanțelor pentru separarea completă a acestora, numită și rectificare. Operația de...

Ai nevoie de altceva?