Studierea Principiului de Multiplexare a Canalelor de Divizare in Frecventa

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Studierea Principiului de Multiplexare a Canalelor de Divizare in Frecventa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor: nemerenco

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1. Scopul lucrării : de a face cunoştiinţă cu metoda de multiplexare a canalelor în frecvenţă şi de face simularea unui sistem de multiplexare.

2. Partea teoretica :

Notiuni teoretice:

O oscilaţie armonică în amplitudine are spectrul constituit din purtătoare şi două benzi laterale ca în fig.1. Separînd una din benzile laterale se transpune banda semnalului modulator (f f ) într-un domeniu de frecvenţă ridicat sau ; primul domeniu arătat în fig.2, reprezintă banda directă, iar al doilea banda inversată.

Fig.1. Spectrul oscilatiei modulate în amplitudine, în cazul în care f (a) sau în cazul în care f este nul sau foarte mic (b).

Fig.2.Benzile de tip A sau directă (a) şi de tip B sau inversată (b)

Fig.3. Circuit de modulare

Modularea este un proces neliniar. În fig.2 se arată un circuit simplu de modulare în care elementul neliniar este constituit din dioda D. Legătura neliiară dintre curentul i, care străbate dioda şi tensiunea u de la bornele ei poate fi scrisă sub forma :

i=a0+a1u+a2u2+… (1)

Deoarece u este egal cu suma tensiunii purtătoarei u0 şi a semnalului modulator um se constată uşor ca în ipoteza : u0=U0cos0t, um=Umcosmt , curetul I are spectrul de frecvenţe discret, frecvenţele componentelor fiind date de relaţia : =|p0+qm|, (p,q=0,1, 2, …).

Dînd diferite valori numerelor întregi p,q se obţine spectrul din fig.4; el conţine o parte de joasă frecvenţă (m şi armonicele sale) şi o serie de purtătoare 0, 20, … componentele lateralerespective.

Fig.4. Spectrul de frecvenţă al curentului modulat cu o oscilaţie sinusoidală (a) sau cu o oscilaţie oarecare (b).

Armonicele lui m, care apar în componentele laterale reprzintă distorsiunile de neliniaritate introduse de circuit; prin alegerea elementului neliniar şi a regimului de funcţionare al acestuia se pot asigura valori mici ale distorsiunilor şi deaceea spectrul curentului I conţine :

- O parte de frecvenţă joasă, componenta de pulsaţie m;

- O parte de frecvenţă înaştă, reprezentată de purtătoarea 0 cu componentele laterale 0 +m, de purtătoarea 20, împreună cu componentele 20m, … .

Fisiere in arhiva (1):

  • Studierea Principiului de Multiplexare a Canalelor de Divizare in Frecventa.doc

Alte informatii

Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea Radioelectronica şi Telecomunicaţii Catedra Telecomunicaţii