Sangele - Structura si Functiile Celulelor Sangvine

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest laborator prezinta Sangele - Structura si Functiile Celulelor Sangvine.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Fusu Adrian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Biologie

Extras din document

Sângele este un ţesut conjunctiv lichid alcătuit din celule, fibre extracelulare (potenţiale) şi substanţă amorfă extracelulară (plasma).

- Celulele sângelui sunt produse de măduva osoasă şi constau din eritrocite, leucocite şi trombocite.

- Fibrele extracelulare potenţiale din sânge sunt fibre de fibrinogen ce se transformă în fibrină în momentul formării cheagului de sânge. Sângele coagulat este un ţesut conjunctiv semisolid care opreşte repede sângerarea şi furnizează celulele necesare vindecării rănii.

Funcţiile principale ale sângelui

- Sângele are rol în transportul oxigenului şi nutrienţilor spre celule precum şi a rezidurilor de la nivelul celulelor spre rinichi şi plămâni.

- Menţine homeostazia organismului.

-Citologia şi chimia sângelui au rol în definirea şi stabilirea stării de sănătate a organismului.

Celulele sagvine la om

ERITROCITELE

Distribuţie. Eritrocitele (globule roşii sau hematii) reprezintă cca 45 % din volumul total al sângelui. Sunt celulele predominante din sângele periferic (volumul total al acestuia fiind în medie 5 l). Un individ prezintă în sângele periferic 25 trilioane de eritrocite.

Structură. Au forma unor discuri biconcave şi deşi suprafaţa lor este redusă (aproximativ 130 µm2) suprafaţa totală a eritrocitelor din sângele periferic este de 2000 ori mai mare decât suprafaţa pielii. Imensa capacitate a eritrocitelor de a transporta gazele este parţial datorată acestui fapt. Forma eritrocitelor este un compromis între suprafaţa maximă pentru absorbţia oxigenului şi volumul maxim pentru stocarea hemoglobinei (Fig. 1).

Aproximativ 1/3 din masa eritrocitelor este hemoglobină, o proteină compusă din 4 lanţuri de globină şi grupare hem (o porfirină ce conţine fier, cu o mare capacitate de fixare a oxigenului). Hemoglobina A care predomină în sângele unui adult conţine două perechi de lanţuri de α - globină şi două de β - globină. Eritrocitele nu conţin organite celulare.

Funcţii. Eritrocitele transportă O2 de la alveolele pulmonare spre ţesuturile periferice şi CO2 de la ţesuturi spre alveole. Au o durata medie de viaţă de cca 120 zile. Distrugerea eritrocitelor are loc la nivelul splinei, ficatului şi măduvei osoase.

LEUCOCITELE

Au formă sferică sau ovoidală şi pot emite pseudopode, cu ajutorul cărora se deplasează şi fagocitează. Sângele periferic conţine două tipuri de leucocite: granulocite şi agranulocite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sangele - Structura si Functiile Celulelor Sangvine.doc