ORL lucrari practice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta ORL lucrari practice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere ppt de 361 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Burse

Extras din document

ORL LUCRARI PRACTICE

1. GENERALITATI

2. RINOLOGIE

EX.CLINIC IN ORL: GENERALITATI

Strategia gandirii medicale in ORL:

I. PRINCIPII GENERALE

Examinarea medicala a pacientului cu patologie ORL se desfășoară, în general după un plan sistematizat, integrat in ex. clinic de ansamblu, care cuprinde obligatoriu cele trei etape:

1.Examenul local ORL :

Anamneza ORL (sau interogatoriul “clasic”- dar orientat pe simptomatologia si functiile org.ORL)

Examenul de specialitate ORL: un tip particular de “examen cavitar”, orientat pe decelarea modificarilor obiective specifice ale org.ORL

2.Examenul clinic general al pacientului: (adica al celorlalte aparate si sisteme -indeosebi “vecinatatile”: cu atentie maxima la ap. pulmonar, digestiv, neuro, stoma, ofta etc)

3. Examinările paraclinice: ORL si generale

specifice fiecarui org. ORL

ex. paraclinice generale,“clasice”, ale celorlalte aparate si sisteme

a. Examenul O.R.L.

Este constituit pentru toate organele specialității din:

1. Anamneza ORL sau Examenul subiectiv ORL: este acea parte a anamnezei generale ce se referă strict la organul ORL examinat, cautand în special simptomatologia ce alcatuieste sindroamele specifice fiecarui organ ORL examinat, (modul lor de instalare, evoluție/istoric, tratamente anterioare pentru acestea). Cuprinde si chestionarea subiectiva legata de functiile specifice ale organelor ORL.

2. Examenul obiectiv (fizic) al organelor ORL: foloseste in principal utilizarea simturilor noastre “tehnicizate” (instruite) in 5 etape succesive:

a) Inspecția: constă în examinarea cu ochiul liber, în lumină naturală, a zonelor superficiale corespunzătoare organului examinat. Se pot observa modificări de: formă,simetrie, mărime, volum, raporturi, număr, suprafață, culoare, mobilitate spontană, elemente patologice diverse (corpi străini), modificări care trebuie apreciate și măsurate .

b) Palparea: completează inspecția aducand date despre: consistență, mobilitate, formă, sensibilitate, temperatură, modificări de repere palpatorice normale, elemente palpatorice anormale (crepitații, mobilitate anormală).

c) Auscultatia: vocea si zgomote patologice din zonele examinate (tu. Vasculare-sufluri, beanta tubara)

d) Mirosirea (mirosul secretiilor)

e) Examenul endocavitar specific O.R.L. Practic toate organele de examinat in ORL sunt “cavități”; aceasta necesită cunoașterea tehnicii, folosirea corectă a luminii și o manualitate ce se obține prin exercițiu. Necesită de asemenea o sursă de lumină, specul sau oglinzi speciale, uneori instrumente specializate (endoscopia).

3. Examenul funcțional al org. ORL: investighează funcțiile organelor din sfera O.R.L. Este o evaluare atat anamnestica cat si fizica-a fiecarui organ ORL, practicata la sfarsitul ex. Endocavitar al org. respectiv.Uneori se poate face cu ușurință, alteori este necesară o aparatură și o instruire de supraspecialitate.

b. Examenul clinic general (al celorlalte aparate si sisteme)

este indispensabil, deseori cauza sau efectele afecțiunii O.R.L. se descoperă numai la examenul general (ex. TBC, Hemopatii, b autoimune, b. Dermatologice, b. Digestive, b. Endocrine etc).

Cuprinde: Greutate, inaltime, temperatura, analizele curente sangvine si urinare, (examinările pentru bilanțul aparatului circulator, renal, digestiv, respirator, metabolism etc).

Sunt necesare si ex. pentru o eventuala pregatire pre-operatorie (ex. Preanestezic).

Corelațiile/comorbiditatile/influentarea reciproca între patologia O.R.L. și patologia altor specialități (org. Vecine) sunt frecvente.

Atentie la comorbiditati si medicatia lor, pot produce efecte adverse capabile a genera afectiuni ORL

c. Examinările paraclinice : ex. specifice fiecarui org. ORL si ex. generale-clasice

examenul imagistic (radiologic/CT/MRI etc) al organului

ex. bacteriologic al secretiilor.

ex anatomo-patologic al biopsiei zonei respective.

II. Conditii de lucru, instrumentar specific si echipamente in ORL

Evaluarea unui pacient ORL necesită pe langa o anamneză amănuntită și dexteritate în examinare, abilitate ce necesită un stagiu de pregătire cu profil ORL

Conditii generale de examinare:

Pacientul ORL se examinează într-o cameră semiobscură (se examineaza cavitati).

Pacientul stă în scaunul de examinare cât mai drept, medicul este asezat pe scunul din fata sa.

Se examinează iluminat cu o oglinda frontală/alta sursa de lumina, fapt ce permite ca ambele mâini să fie libere.

Medicul se va proteja de contactul cu bolnavul prin: manusi, masca, boneta, ochelari/oglinda frontala (“protectia muncii”)

Sursele de lumină in ORL:

Oglinda frontală este cel mai ușor de folosit. Are o serie de avantaje: axul luminos și cel al privirii examinatorului se suprapun, medicul are libertate de mișcare. Oglinda frontală reflectă lumina unui bec electric de 100 - 150W situat, după școala românească, în dreptul urechii stângi a pacientului. Spotul luminos care are dimensiuni în funcție de distanța între medic și bolnav, este orientat înspre regiunea de examinat. Medicul privește cu ochiul drept prin orificiul oglinzii frontale. Începătorii au greutăți cu așezarea și reglarea corectă a oglinzii. Ei trebuie să-și așeze, mai întâi, oglinda în dreptul ochiului și apoi să deplaseze oglinda propriu-zisă din articulația ei distală

Fotoforul, lampa frontala (Clar) sau alte mijloace de examinare cu lumina halogena, au fiecare avantaje/dezavantaje.

Endoscopul rigid sau flexibil: are posibilitatea de iluminare directă a cavității examinate, procedeu utilizat mai ales pentru manevrele endoscopice.

Microscopul operator este un mijloc excelent de examinare otica, mărește imaginea între 5x - 50x, se folosește în completarea celorlalte metode.

Fisiere in arhiva (6):

  • Lucrari practice ORL I Generalitati si Rinologie.ppt
  • Lucrari practice ORL II Patologie rino-sinusala.ppt
  • Lucrari practice ORL III Faringe.ppt
  • Lucrari practice ORL IV Laringele.ppt
  • Lucrari practice ORL V Otologie.ppt
  • Lucrari practice ORL VI Vestibular.ppt