Inteligenta Artificiala

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Inteligenta Artificiala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc, ppt de 54 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Inteligenta Artificiala

Extras din document

3.1 Istoric

Întrebări

1. Cine este considerat părintele Lisp-ului?

2. Care este anul de naştere pentru Lisp?

Limbajul LISP este considerat limbajul de programare al inteligenţei artificiale. Alături de, şi împreună cu PROLOG-ul formează o categorie aparte în lumea limbajelor de programare datorită modului cu totul deosebit de a rezolva problemele. Conceput iniţial ca un formalism matematic menit să conducă la dezvoltarea unei teorii riguroase a programelor, astăzi LISP-ul este un limbaj puternic, în jurul căruia s-a dezvoltat un veritabil mediu de programare. Se poate spune ca LISP-ul este limbajul care ar permite sa vedem calculatorul nu doar ca pe o complicată maşină de efectuat calcule aritmetice, ci ca pe un adevărat "creier electronic" aflat într-o continua şi explozivă evoluţie spre inteligenţă.

Pe de alta parte, se considera ca limbajul LISP oferă un cadru adecvat pentru discutarea unor tehnici fundamentale de programare; astfel, se poate spune ca LISP-ul este pentru învăţarea programării, ceea ce este geometria elementara pentru învăţarea matematicii: un instrument de dezvoltare a raţionamentului logic, riguros şi elegant, astfel încât poate ar fi cu atât mai bine daca ar fi primul limbaj învăţat. În paranteză, fie spus, unii specialişti americani consideră că limbajele de programare se pot clasifica în doua categorii: într-una se afla LISP, iar în a doua categorie toate celelalte.

În continuare sunt prezentate, pe scurt, o serie de implementări ale limbajului LISP.

Common Lisp

Common Lisp (CL) este un limbaj de programare de nivel înalt, a cărei sintaxă urmăreşte o structură simplă, asemănătoare unei liste. În acest context, o listă este considerată o secvenţă de articole. CL acceptă o mare varietate de structuri de date, flexibile şi eficiente. Într-un anumit sens, Lisp acţionează similar conceptului de maşină virtuală Java, dar într-un mod mai natural.

Allegro Common Lisp

Aceasta implementare de Common Lisp conţine interpretorul LISP şi oferă facilităţi de editare şi depanare de programe. Fereastra principala TOPLOOP este fereastra interpretorului. La prompterul acesteia se pot testa funcţiile LISP standard şi funcţiile utilizator.

CormanLisp

Corman Lisp este un mediu de dezvoltare Common Lisp pentru sistemul de operare Windows (98, ME sau 2000), rulând pe platforme Intel. Corman Lisp constă dintr-un compilator nativ de cod Common Lisp pentru procesoare Intel, asamblor şi dezasamblor 80x86, link-editor, precum şi un editor de texte cu ferestre multiple. Mai trebuie precizat faptul că este complet integrat cu Win32 API şi toate funcţiile Windows API sunt disponibile din Lisp.

LispWorks

Common Lisp Hypermedia Server

Common Lisp Hypermedia Server (CL-HTTP) este un server cu facilităţi complete pentru Internet Hypertext Transfer Protocol (HTTP 1.1, HTML 2.0, HTML 3.2 & pre-HTML 4.0) care este distribuit cu cod sursă complet. Server-ul a fost testat în sisteme de producţie şi aplicat într-o serie de sisteme de inteligenţă artificială.

3.2 Prezentare generală

Ce anume face ca LISP-ul sa ocupe un loc privilegiat ?

Sa considerăm, deci, câteva din avantajele acestui limbaj:

1 - interactivitatea - este un limbaj interpretat

2 -permite prelucrări simbolice (o tehnica particulara fiind rezolvarea de probleme prin încadrarea în tipuri de şabloane)

3 - gestiunea automata a alocării memoriei.

4 - permite tehnici elegante de programare :

- recursivitatea

- programarea funcţională

5 - extensibilitatea: s-a folosit un set minimal bine ales de funcţii, pe baza caruia limbajul poate fi extins.

6 - universalitatea - se pot exprima şi rezolva toate problemele rezolvate algoritmic.

7 - datele şi programele au o reprezentare uniforma, cunoscuta sub denumirea de expresie simbolica.

8 - uşurinţa în învăţare.

Inevitabil prezintă şi o serie de dezavantaje :

1 - consum mare de memorie

2 - viteza redusa în execuţie (datorita interpretorului)

3 - lipsa unui standard

Cea mai buna cale de a învăţa un limbaj de programare este de a programa.

Sa presupunem ca aveţi de adunat numere. Va fi suficient sa tastaţi :

(+ 2 8)

De remarcat apariţia operatorului în fata operanzilor.

Analogic, în LISP, funcţia apare întotdeauna înaintea argumentelor sale.

Fisiere in arhiva (6):

 • Inteligenta Artificiala
  • IA_2012_Lab02.ppt
  • IA_2012_Lab03.doc
  • IA_2012_Lab04.doc
  • IA_2012_Lab05.doc
  • IA_2012_Lab06.doc
  • IA_2012_Lab07.doc