Java Limbaj Orientat Obiect

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Java Limbaj Orientat Obiect.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala, Limbaje de Programare

Extras din document

3.3.1 Definirea unei clase

O noua clasa poate fi definita ajutându-ne de cuvântul rezervat “class”.

class NumeClasa

{

//membrii clasei

}

Membrii clasei pot fi date membre sau/si functii membre. Datele membre se declara ca orice variabila normala :

int dataMembra;

Functiile membre sunt definite astfel :

tip nume_functie (tip argumente)

{

//declaratie

}

Exista câteva caracteristici cu privire la clase Java pe care le voi aminti aici. În primul rând, spre deosebire de alte limbaje în Java acesta este singurul mod de a defini noi tipuri (class Nume Class). Apoi, functiile membre nu pot fi definite decât în interiorul clasei de care tin si nu în exterior asa cum este posibil în C/C++. Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul ca numele fisierului ce contine o anumita clasaa Java trebuie sa fie identic cu numele clasei.

În general, o clasa este definita pentru a putea lucra cu obiectele ce fac parte din aceea clasa. Un obiect poate fi declarat astfel :

Copii copilulMeu = new Copii( );

Pentru a provoca o operatie asupra unui obiect este de ajuns sa declaram obiectul ca apatinând clasei respective si apoi sa-i atasam metoda respectiva :

int varsta = copilulMeu.Varsta( );

3.3.2 Controlul accesului

Java stabileste accesul la clase si membrii acesteia cu ajutorul a trei cuvinte rezervate : public, private si protected.

Daca un membru nu este marcat de nici unul din acesti specificatori este considerat implicit friendly. Domeniul friendly în Java este cel al pachetelor, adica orice data declarata friendly este accesibila direct în cadrul aceluiasi pachet (acelasi fisier sursa).

O clasa public sau un membru public este accesibil tuturor claselor din toate pachetele (fisierele). Componentele private sunt accesibile numai membrelor clasei în care au fost definite. Componentele protected sunt accesibile în orice clasa din pachetul carei apartine clasa în care este declarata. În acelasi timp, componenta este accesibila în toate subclasele calsei date, chiar daca ele apatin altor pachete.

3.3.3 Fara pointeri

Un pointer este o variabila ce contine adresa altei variabile. O caracteristica importanta a limbajului este lipsa pointerilor. Java nu are pointeri expliciti, dar ofera în schimb referinte. Sa vedem cum putem înlocui pointeri cu facilitatile oferite de Java.

Fisiere in arhiva (1):

  • Java_limbaj orientat obiect.doc