Laboratoare HTML

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Laboratoare HTML.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 42 de pagini (in total).

Profesor: Geanina Gabor

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Lucrarea 1

1. Notiuni teoretice

1.1. Notiuni de baza HTML

HTML(HyperText Markup Language) – set de coduri speciale care se introduc într-un text pentru a adauga informatii despre formatare si legaturi.

Prin conventie toate informatiile HTML încep cu simbolul < si se termina cu simbolul > de exemplu <HTML>. Acest marcaj indica unui program de navigare (interpretor HTML) ca documentul este scris si formatat în limbajul HTML standard.

Multe controale HTML sunt perechi si au controale de început (de deschidere) si de sfârsit (de închidere). De exmplu avem marcajul de deschidere <HTML> si cel de închidere </HTML>. Controalele HTML nu tin cont de litere mari sau mici.

1.1.1. Împartirea în paragrafe si linii

Împartirea se realizeaza utilizând controlul <P> pentru un paragraf nou si respectiv <BR> pentru linie noua. Ca o sugestie pentru plasarea controalelor, cele de linie noua la sfârsitul liniei de text si marcajul de paragraf pe linie noua. Pentru indentarea datelor din ferestre se utilizeaza marcajul de informatie preformatata <PRE> care se încheie cu </PRE>. Atentie textul din textul din blocul preformatat este de tip monospatiu (fiecare litera are aceeasi înaltime).

1.1.2. Împartire document în sectiuni

Din motive de organizare fisierele HTML sunt împartite în doua sectiuni- antet (header) care contine informatia introductiva de formatare a paginii si corpul (body). Se utilizeaza marcajele <HEAD> si respectiv <BODY>. Recomandare - scrieti paginile Web plasând marcajele în pozitii logice astfel încât documentul sa fie usor de procesat ulterior.

1.1.3.Inserare titlu pagina

Pentru o pagina de Web mai elevata putem sa dam paginii un nume, controlul utilizat este <TITLE>. Acest control are o limitare deoarace unekle programe de explorare Web nu afiseaza titlul ferestrei. În schimb textul din <TITLE> este utilizat ca informatie de legatura când se utilizeaza bookmarks sau favorites.

1.1.4. Informatii uzuale care se plaseaza la sfârsit

De obicei la sfârsitul unui document apar informatii de copyright si date despre autorul paginii. Marcajul utilizat este <ADDRESS>. Nu este obligatorie utilizarea acestui marcaj la paginile Web create.

1.1.5.Definire antete de sectiune

Daca pagina trebuie organizata pe sectiuni si subsectiuni se utilizeaza marcajele de formatare a subtitlurilor <H1-H6> unde avem H1 pentru subnivelul cel mai de sus si respectiv H6 pentru subnivelul cel mai de jos. Trebuie sa tinem cont de faptul ca fonturile, dimensiunile si efectele din prezentarea generala pot fi modificate de utilizator. Dar foarte putini oameni modifica preferintele implicite, deci daca pagina arata bine cu valorile predefinite, totul e o.k.

1.1.6.Linie orizontala

Pentru organizarea vizuala a unui document este util marcajul <HR> care introduce o linia orizontala subtire afisata pe întreaga latime a paginii. Acest marcaj poate fi utilizat de mai multe ori într-un document Web, daca este folosit judicios paginile devin mai interesante.

Rezumat 1

Marcaj HTML Marcaj închidere Semnificatie

<ADDRESS> </ADDRESS> Informatii despre adresa si autor

<BODY> </BODY> Corp pagina HTML

<BR> Linie noua

<HEAD> </HEAD> Informatie de formatare HTML

<Hn> </Hn> Nivel de subtitlu document (n=1-6)

<HR> Linie orizontala

<HTML> </HTML> Defineste un fisier în format Web

<P> Paragraf nou

<PRE> </PRE> Informatie preformatata

1.2. Stiluri de text

1.2.1. Caractere îngrosate si italice

Cuvintele sau frazele îngrosate ajuta la parcurgerea materialului si identificarea punctelor specifice. De aceea titlurile sectiunilor sunt scrise cu caractere îngrosate si nu italice. Formatarea îngrosata si înclinata necesita maracaje HTML pereche; acestea sunt <B> si </B> pentru caractere îngrosate si respectiv <I> si </I> pentru caractere înclinate.

Obs. E obligatoriu ca imediat dupa paranteza unghiulara deschisa a unui marcaj de formatare HTML sa se scrie codul de formatare- nu sunt permise spatii !!

1.2.2. Subliniere, caractere monospatiu, modificari de text

Se pot utiliza si alte optiuni de formatare acestea sunt: <U> </U> pentru subliniere, <STRIKE> </STRIKE> pentru taiere, indici inferiori <SUB> </SUB>, indici superiori <SUP> </SUP>, precum si marcajul monospatiu <TT> </TT> . Numele monospatiu indica faptul ca fiecare litera dintr-un font de acest tip ocupa exact aceeasi latime chiar daca litera respectiva este destul de îngusta.

OBS. Exista unele versiuni de Netscape Navigator care ignora marcajul <U>. Este bine ca în cazul în care creati documente ce contin legaturi catre alte documente legaturile sa fie afisate cu o alta culoare de obicei albastru.

Pentru introducerea formulelor matematice de obicei se utilizeaza marcajele <SUB> </SUB> si respectiv <SUP> </SUP>.

Exemplu

<H2> If you could double the amount of water on the planet - H<SUB>2</SUB>O<SUP>2</SUP> - you’d never have to worry about watering the lawn, it’d be all under the ocean !! </H2>

1.2.3.Dimensiuni, culori, corpuri de litera

Dimensiunea fonturilor HTML poate varia de la 1 la 7 , unde 1 este cel mai mic iar 7 cel mai mare, fiind exact invers numararii subtitlurilor. Toate modificarile caracteristicilor fintului se fac prin intermediul atributelor marcajului <FONT>. Marcajele car pot avea atribute se specifica de obicei prin perechi de forma nume=valoare.

- Primul atribut al marcajului de formatare este marimea. Pentru exemplificare consider urmatoare formatare

Fisiere in arhiva (7):

 • Laboratoare HTML
  • L1_piu_2c.doc
  • L2_piu_2c.doc
  • L3_piu_2c.doc
  • L4_piu_2c.doc
  • L5_piu_2c.doc
  • L6_piu_2c.doc
  • L7_piu_2c.doc

Alte informatii

Faculatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei - Oradea Cuprinde 7 lucrari de laborator.