Modelul OSI

Imagine preview
(10/10 din 4 voturi)

Acest laborator prezinta Modelul OSI.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala

Extras din document

Modelul OSI

ISO (Organizatia Internationala de Standardizare), una din cele mai importante organizatii de standardizare, a studiat diferite tipuri de retele existente în acea vreme (DECnet, SNA, TCP/IP) si a propus în 1984 un model de referinta numit OSI - Open System Interconnection).

Acest model defineste sapte niveluri, împreuna cu standarde si un set de protocoale pentru ele. Este un model teoretic, construit pentru a schematiza comunicatia într-o retea de calculatoare si pentru a explica traseul informatiei dintr-un capat în altul al retelei. Desi nu este singurul model existent, este cel mai folosit în învatamânt, pentru ca ilustreaza cel mai bine separarea între niveluri si împartirea comunicatiei în bucatele mai mici, mai usor de definit si în consecinta mai usor de dezvoltat. Desi exista multe protocoale care sunt mai greu de încadrat pe niveluri OSI, totusi toti producatorii de echipamente de retea si de protocoale noi îsi definesc produsele cu ajutorul nivelurilor OSI.

Modelul OSI al Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO) este structurat pe sapte niveluri: Aplicatie, Prezentare, Sesiune, Transport, Retea, Legatura de date si Fizic. Pe parcursul acestui capitol este prezentat succint rolul fiecarui nivel, urmând ca mai departe sa fie detaliat modul de functionare al fiecaruia si functiile sale specifice. Memorarea nivelurilor acestui model este absolut necesara pentru întelegerea retelelor de calculatoare si pentru a avea o reprezentare permanenta a modulelor functionale care fac o retea sa mearga. Pentru a retine mai usor cele sapte niveluri, un ajutor ar fi propozitia în limba engleza "All People Seem To Need Data Processing", ale carei cuvinte încep exact cu literele cu care încep si numele în limba engleza ale celor sapte niveluri privite de sus în jos. Alte propozitii ajutatoare sunt: "Please Do Not Throw Sausage Pizza Away" si "Please Do Not Tell Sales People Anything" care reprezinta prima litera din nivelurile OSI privite de jos în sus. Desigur, putem forma diverse propozitii în limba româna care servesc aceluiasi scop: ``Am Plecat Sa Trimit Roze La Fete'', sau ca un citat dintr-un discurs nerostit al presedintelui Ion Iliescu: ``Axiologia Peripatetismului Sinergetic Transfigureaza Rationalitatea Logica Formala''.

Nivelul fizic

Nivelul fizic defineste specificatii electrice, mecanice, procedurale si functionale pentru activarea, mentinerea si dezactivarea legaturilor fizice între sisteme. În aceasta categorie de caracteristici se încadreaza nivelurile de tensiune, timingul schimbarilor acestor niveluri, ratele de transfer fizice, distantele maxime la care se poate transmite si alte atribute similare care sunt definite de specificatiile fizice.

Scopul nivelului fizic este de a transporta o secventa de biti de la o masina la alta. Pentru aceasta pot fi utilizate diverse medii fizice. Fiecare dintre ele este definit de largimea sa de banda, întârziere, cost si usurinta de instalare si de întretinere.

Nivelul legatura de date

Nivelul legatura de date ofera transportul sigur al informatiei printr-o legatura fizica directa. Pentru a realiza acest lucru, nivelul legatura de date se ocupa cu adresarea fizica, topologia retelei, accesul la retea, detectia si anuntarea erorilor si controlul fluxului fizic (flow control).

Nivelul legatura de date este responsabil cu transmiterea corecta a datelor printr-o legatura fizica existenta, între doua puncte conectate direct prin aceasta legatura fizica. Nivelul fizic nu poate realiza acest lucru, deoarece la nivelul fizic nu putem vorbi despre nici un fel de date, ci numai despre biti si, mai exact, despre reprezentarea fizica a acestora (niveluri de tensiune, intensitate a luminii etc.).

Nivelul retea

Nivelul retea este un nivel complex care ofera conectivitate si selecteaza drumul de urmat între doua sisteme gazda care pot fi localizate în retele separate geografic. Acesta este nivelul cel mai important în cadrul Internetului, asigurând posibilitatea interconectarii diferitelor retele. Tot la acest nivel se realizeaza adresarea logica a tuturor nodurilor din Internet. La nivelul retea opereaza ruterele, dispozitivele cele mai importante în orice retea de foarte mari dimensiuni.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul OSI.doc