Servere WEB si FTP

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest laborator prezinta Servere WEB si FTP.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala

Extras din document

Servere WEB si FTP

Rolul Internet-ului este de a permite schimbul de informatii între calculatoarele conectate la retea . Aceste informatii sunt cerute de clienti si oferite de servere.

Clientii si serverele sunt programe, nu calculatoare – acelasi calculator (host) poate fi în acelasi timp si server si client, dar de regula programele server sunt instalate pe calculatoare puternice (de ex: statii SUN) pentru a putea deservi operativ multitudinea de clienti care le solicita informatii.

Diversele componente ale Internet necesita servere si clienti specializati în serviciul respectiv. Astfel exista servere www, servere FTP, servere de e-mail etc. si, corespunzator, clienti (browser-e) www, clienti FTP etc. Uzual, un browser ca Internet Explorer sau Netscape Navigator îndeplineste simultan rolul de client www si client FTP si client e-mail, dar exista si clienti specializati într-un singur serviciu).

Pentru a distinge comunicatia pe retea, fiecare serviciu Internet foloseste un protocol diferit. Dintre aceste protocoale se pot enumera:

§ FTP (File Transfer Protocol) pentru transferul de fisiere

§ HTTP (Hypertext Transmission Protocol) pentru www

§ IRC (Internet Relay Chat) pentru comunicatii (chat)

§ NNTP (Network News Transfer Protocol) pentru serviciul de stiri (news)

§ IMAP (Internet Mail Access Protocol) pentru posta electronica (e-mail)

Aceste protocoale se aseaza peste TCP/IP (care este protocolul de comunicatie de baza utilizat de toate componentele Internet).

Traficul pe retea este directionat catre un anumit server (pentru un anumit serviciu Internet) prin porturi TCP/IP. Astfel, fiecare tip de serviciu Internet are asignat un anumit post TCP/IP. Pe un calculator pot fi instalate simultan mai multe programe server, care primesc apeluri nesolicitate. Pentru ca aceste apeluri sa ajunga la programul server corect, fiecare program server “asculta” un anumit port TCP/IP. Exista 65.536 porturi TCP/IP, dintre care multe sunt neasignate. În tabelul urmator sunt prezentate porturile utilizate pentru serviciile cele mai importante:

Port Descriere

20 FTP data port

21 FTP control port

23 Telnet

25 SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

80 HTTP

110 POP3 (Post Office Protocol vers.3)

119 NNTP

143 IMAP

194 IRC

TCP/IP primeste de la retea orice trafic (cereri) pe un anumit port si îl directioneaza catre programul server care asculta portul respectiv.

Crearea unui server FTP

FTP este prescurtarea pentru File Transfer Protocol si reprezinta atât un serviciu Internet, cât si protocolul pe care se face schimbul de date în cadrul acestui serviciu Internet.

Protocolul FTP se utilizeaza în principal pentru transferul de fisiere între calculatoare interconectate aflate la distanta, si are (de regula) asignate 2 porturi TCP/IP: portul 21 pentru control si portul 20 pentru transfer de date.

O conexiune FTP are nevoie de 2 programe specializate, instalate la cele 2 capete ale conexiunii: un client FTP intra în legatura cu un server FTP.

Fisiere in arhiva (1):

  • Servere WEB si FTP.doc