Structuri III - Formule de calcul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Structuri III - Formule de calcul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Automatica, Inteligenta Artificiala

Extras din document

9.2 Considerente teoretice

9.2.1 Formule de calcul

Nodul tip formula de calcul faciliteaza scrierea (se utilizeaza un limbaj bazat pe text) in corpul sau, a formulelor matematice de calcul. Se recomanda utilizarea formulei de calcul prin implementarea formulelor complexe. Avantajele formulei de calcul sunt urmatoarele:

• Se usureaza scrierea, depanarea si intelegerea formulelor matematice;

• Se elimina erorile care pot sa apara la transcrierea formulelor matematice complexe in limbajul G, care foloseste noduri si fire;

• Se reduce suprafata ocupata in diagrama bloc de formule matematice, implementate prin noduri si fire.

Formula de calcul este disponibila prin caseta cu functii si IV, grupul „Structuri” (Structures), asa cum se indica in figura 9.1. Instructiunile de prelucrare din interiorul nodului se scriu intr-o sintaxa asemanatoare limbajelor de programare, bazate pe text. Nodul formula de calcul, defineste operatiile prin una sau mai multe instructiuni de atribuire, fiecare terminandu-se prin caracterul punct si virgula (;). Se precizeaza ca o instructiune se poate intinde pe mai multe linii text; numarul maxim de caractere, care incap pe o linie, este dat de dimensiunea tipului de caractere folosit si de dimensiunea orizontala a nodului formula de calcul.

fig. 9.1 Structuri

Marimea dimensiunii orizontale a nodului se face cu unealta de editare, pentru a se afisa cat mai multe caractere pe o linie; in general se doreste a se afisa cate o instructiune de atribuire pe fiecare linie, pentru ca se usureaza munca programatorului de verificare a formulelor introduse.

Recomandare:

In cadrul unei instructiuni de atribuire, se recomanda sa se insereze unul sau mai multe caractere spatiu, pentru evidentierea unor expresii; se faciliteaza astfel editarea si depanarea formulelor.

Editarea instructiunilor de atribuire se face cu unealta de etichetare sau de operare; finalizarea operatiei este determinata de:

• selectarea cu mouse-ului a butonului, care afiseaza textul „enter”;

• la apasarea tastei <enter> din regiunea butoanelor numerice (din partea dreapta a tastaturii).

In etapa de editare a corpului instructiunii formula de calcul prin apasarea tastei <enter> se determina trecerea la un rand nou, ca si intr-un editor de text obisnuit.

Prelucrarile realizate de instructiunea de atribuire din interiorul nodului se bazeaza (in general) pe datele furnizate din exteriorul formulei de calcul, prin intermediul variabilelor de intrare. Rezultatele operatiilor efectuate de nodul formula de calcul sunt transferate in exterior prin variabilele de iesire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Structuri III - Formule de calcul.doc