Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile

Laborator
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3553
Mărime: 76.34KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cretu Vasile

Extras din laborator

Ce este si cum functioneaza un Hard Disk ?

In interiorul hard-discului sunt mai multe discuri dintr-un aliaj de aluminiu care se rotesc in mod constant, aranjate unul deasupra celuilalt intr-o stiva. Cand lucrezi la un computer introduci comenzi in calculator prin tastatura sau mouse, iar hard-discul rzspunde acestor comenzi si se muta indicatorul de hard-disc in locul potrivit pe discuri. Capul de citire, localizat in varful unui brat, citeste, sau scrie informatii, le transfera procesorului, iar datele prelucrate ori apar pe ecran, ori sunt trimise pe lista de asteptare pentru tiparire, ori este trimis prin fax sau modem unor alti utilizatori.

Unitatea de hard-disc stocheaza date ale computerului si instructiuni sub forma a doua tipuri de magnetizare care definesc informatia calculatorului ca 1 si 0. Poate inregistra date pe ambele parti ale discurilor daca, capetele de citire/scriere sunt situate pe ambele parti ale lui. Bratul de citire este sincronizat pentru ca, capul de citire sa fie perfect aliniat cand se misca pe suprafata discului.

Cand porniti calculatorul, discurile din hard-discul dvs. incep imediat sa se roteasca cu o viteza de 3600 de revolutii pe minut (rpm) sau mai mult si se rotesc pana cand opriti calculatorul. Aceste invartiri rapide permit o mica portiune de curent de aer deasupra fiecarui disc, permitand micelor capete de citire sa pluteasca deasupra suprafetelor discurilor. Suprafata unui disc este organizata cu coordonate la fel ca o harta. Datele sunt stocate pe piste concentrice pe suprafata fiecarui disc.

Un cilindru descrie o grupare a tuturor pistelor localizate la o anumita pozitie data pe toate discurile. Pentru a face accesul mai rapid la date, fiecare pista este divizata in sectoare individuale adresabile.

Pocesul organizarii suprafetei discului in piste si sectoare se numeste formatare.

Interfata unitatii

O interfata a unitatii este necesara pentru a permite comunicarea dintre busul computerului si hard-disc.

O interfata reprezinta o combinatie standardizata de configuratii de conectori, nivele de semnal, functii, comenzi si protocoale de transfer a datelor.

Bus-ul computerului este precum sistemul nervos central uman, servind ca o conducta comuna pentru transportul semnalelor de la si spre diferite componente ale calculatorului (procesor, tastatura, ?).

Arhitectura bus-ului calculatorului include uramtoarele:

• ISA: disponibil in versiunile pe 8 si 16 biti

• EISA: ISA extins: 32 biti

• MCA: Arhitectura MicroCanal, pe 32 biti. Dezvoltat de IBM pentru linia PS/2 a calculatoarelor

• NuBus: 32 biti. Dezvoltat de Apple pentru Macintosh

• PCMCIA: 16 biti. Asociatia Internationala a Cardurilor de Memoria pentru Computere Personale

• PCI: Interconectarea Componentelor Periferice, pe 32 biti (deocamdata), 33 MHz (66 MHz in PCI 2.1), 132 MB/s (264 in PCI 2.1)

Interfetele de disc utilizate in mod comun pe calculatoarele de azi:

• IDE: Unitatea cu Integrate Electornice si EIDE (IDE dezvoltat) utilizeaza ATA, standardul de Atasament de Tehnologie Avansata. IDE pot transfera date de la 2.1 MB/s (MegaByte pe secunda) pana la 33.3 MB/s depinde de tipul bus-ului utilizat

• SCSI: Interfata de Sistem a Computerelor Mici (se pronunta "scuzzy") poate transfera date de la 5 MB/s in modul pe 8 biti si pana la 80 MB/s in modul pe 16 biti

Interfata de hard-disc este inclusa pe placa circuitelor de pe hard-disc.

Comparatie EIDE/SCSI

Cum am spus mai sus, sunt doua interfete diferite: EIDE si SCSI. Fiecare interfata necesita un controler. Vei gasi un controler pentru EIDE pe placa de baza dar SCSI va avea nevoie de un controler suplimentar. Doar putine placi de baza au integrate un controler SCSI. Din aceasta cauza hard-discurile EIDE sunt mult mai ieftine decat hard-discurile SCSI.

Preview document

Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 1
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 2
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 3
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 4
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 5
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 6
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 7
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 8
Tehnologii de stocare masivă - interfețe de stocare - hard-discurile - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii de Stocare Masiva - Interfete de Stocare - Hard-discurile.docx

Te-ar putea interesa și

Hard Disk-ul

1. Definitie Hard discul este un disc magnetic dur care are rolul de a stoca mai multe informatii decat o discheta. De obicei, hard discul nu...

Ai nevoie de altceva?