Coroziunea Galvanica

Imagine preview
(7/10 din 11 voturi)

Acest laborator prezinta Coroziunea Galvanica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Chimie Anorganica, Chimie Generala

Extras din document

Principiul lucrarii. Coroziunea galvanica reprezinta distrugerea in medii corozive a sistemelor formate din doua metale diferite in contact direct sau care sunt interconectate printr-un conductor electronic. Aceasta forma de coroziune se intalneste frecvent la imbinari prin sudura, la contactul fier si zinc ( tabla zincata), la cupru si alama in schimbatoarele de caldura.

Dupa aspectul atacului coroziv, coroziunea galvanica reprezinta o forma de coroziune locala si este in acelasi timp o coroziune electrochimica, datorita mecanismului electrochimic al degradarii materialului metalic expus mediului coroziv.

Coroziunea local influenteaza mult proprietatile mecanice ale pieselor, deci numai anumite sectiuni sunt slabite. Deoarece rezistenta unei constructii in ansamblu depinde de rezistenta sectiunii celei mai slabe, coroziunea locala este foarte periculoasa si aduce mari prejudicii economice.

Coroziunea galvanica are loc pe seama functionarii unor macropile de coroziune. In conditiile contactului intre doua metale, metalul cu potential de coroziune mai negativ se corodeaza mai intens si reprezinta anodul cuplului galvanic, iar cel cu potential de coroziune mai putin negativ devine catodul sistemului bimetalic. De exemplu in cablurile electrice Feral ( cablu din aliaj Fe-Al acoperite cu zinc): coroziunea zincului de pe otelul galvanizat are loc datorita functionarii pilei galvanice Fe-Zn si determina consumarea zincului de pe suprafata cablului, iar fierul neacoperit formeaza cu aluminiu o pila locala de coroziune galvanica Fe-Al, ce conduce in continuare la degradarea cablurilor electrice.

Efectele coroziunii galvanice sunt neglijabile atunci cand diferenta intre potentialele de coroziune ale celor doua metale sunt mai mici de 50mV.

Trecerea curentului de coroziune in cuplurile galvanice este determinata de:

- dizolvarea anodica

M* Mz+ + ze- a metalului cu potential de coroziune mai negativ (ex Zn fata de Fe in cazul cuplului galvanic Fe-Zn si aluminiu in cazul cuplului galvanic Fe -Al );

- si de reducerea depolarizantului (pe catod): fie ionii de hidrogen : H+ + e-* H mai rar, sau mai des intalnita reducerea oxigenului dizolvat in apa

O2 + 2H2O + 4 e-* 4HO- pe metalul cu potential de coroziune mai pozitiv.

Fisiere in arhiva (1):

  • Coroziunea galvanica.doc