Determinarea Entalpiei de Neutralizare

Imagine preview
(7/10 din 7 voturi)

Acest laborator prezinta Determinarea Entalpiei de Neutralizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Chimie Anorganica, Chimie Generala

Extras din document

DETERMINAREA ENTALPIEI DE NEUTRALIZARE

Caldurile de reactie la presiune constanta Qp= H sunt chiar entalpiile de reactie Procesul chimic in care sistemul reactant cedeaza caldura mediului exterior se numesc reactii exoterme H< 0 iar cel in care sistemul absoarbe caldura din mediul exterior H>0 se numesc reactii endoterme.

Principiul lucrarii Caldura de neutralizare a unui acid cu o baza reprezinta cantitatea de caldura degajata la formarea unui mol de apa (H2O) dintr-un ion gram de protoni hidratati H3+O si un ion gram de grupe hidroxil OH.Pentru reactiile dintre acizii si bazele tari, in solutii apoase diluate, entalpia de neutralizare are aceeasi valoare, egala cu -13,7 kcal/mol, sau – 57,3kJ/mol la 18oC (291 K) si 1 atm, indiferent de natura acidului si a bazei.

Asadar, la neutralizarea acizilor tari cu baze tari in solutie apoasa se produce practic reactia de formare a unui mol de apa:

Aceasta deoarece acizii si bazele tari, fiind electroliti tari, sunt total disociati si prin urmare rectia de neutralizare se poate scrie ca o reactie ionica. De exemplu: (2)

in care, reducand termenii asemenea, rezulta ecuatia (l).

Cind acidul, baza sau ambele sunt electroliti slabi deci sunt partial disociati in solutie, entalpia de neutralizare este mai mica, datorita energiei consumate pentru disocierea lor.

Scopul lucrarii este determinarea entalpiei de neutralizare pentru urmatoarele reactii:

HCl + NaOH®NaCl + H2O (3)

H2SO4 +2NaOH®Na2SO4 + 2H2O (4)

HCl +NH4OH®NH4Cl + H2O (5)

Aparatura si substante: calorimetru, cilindri gradati, solutii de HCl 1N, H2SO4 1N, NaOH 0,5N si NH4OH 0,5N , termometru.

Aparatul cu ajutorul caruia se masoara efectele termice ale proceselor chimice si fizice in conditii adiabatice, se numeste calorimetru. In laboratoarele de chimie generala se va folosi drept sistem adiabat un pahar berzelius aflat intr-un vasul cilindric de protectie din polistiren care asigura izolarea temica. In paharul de sticla se introduc solutiile si termometrul iar agitarea mecanica se realizeaza miscand cu grija sistemul pentru uniformizarea temperaturii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea entalpiei de neutralizare.doc