Protectia Aluminiului Impotriva Coroziunii prin Oxidare Anodica (Eloxarea)

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest laborator prezinta Protectia Aluminiului Impotriva Coroziunii prin Oxidare Anodica (Eloxarea).
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Chimie Generala

Extras din document

Scopul lucrarii

Se efectueaza oxidarea anodica a aluminiului pentru obtinerea unui strat de Al2O3 protector si decorativ si se verifica rezistenta la coroziune.

Introducere

Aluminiu si aliajele de aluminiu prezinta o larga gama de utilizari în domeniul telecomunicatiilor, în electrotehnica, si pentru structuri aeronautice si aerospatiale. La expunerea în aer pe suprafata proaspat curatata a aluminiului se formeaza o pelicula de oxid de numai 0.01mm. În atmosfera normala grosimea peliculei creste atingând 0.02 – 0.2 mm.

Straturi de Al2O3 mai groase si mai uniforme cu rezistenta mai mare la coroziune se pot obtine prin oxidarea chimica, si mai eficient prin oxidarea electrochimica a aluminiului. Procedeul se numeste eloxare. Grosimea peliculei atinge 5 – 30 mm, în functie de conditiile de lucru (compozitia baii de electroliza, densitate de curent, durata electrolizei). În cazuri speciale, pentru anumite destinatii se depun pelicule pâna la 100 – 200 mm.

Peliculele de Al2O3 obtinute prin oxidarea anodica sunt aderente la substratul metalic, elastice, termorezistente, stabile la coroziunea atmosferica si în anumite medii corozive, dar au porozitati mari (SR 7043/1-93, SR 7043/5-90, STAS 12914-90).

Acoperirea aluminiului prin oxidarea anodica, în functie de destinatie are ca scop:

- protectia împotriva coroziunii sau uzurii.

- finisarea decorativa în care aspectul si longevitatea constituie proprietati importante.

- asigurarea proprietatilor electroizolante pentru izolatii electrice;

- folosirea drept suport pentru o alta acoperire electrochimica.

OBTINEREA PELICULEI DE AL2O3 PE CALE ELECTROCHIMICA

În aceasta lucrare se va efectua oxidarea anodica a unei placute de aluminiu într-o solutie apoasa de H2SO4 20% folosind un catod de plumb. Anodul este placuta din aluminiul care urmeaza sa fie acoperita cu oxid.

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Aluminiului Impotriva Coroziunii prin Oxidare Anodica (Eloxarea).doc