Expertiza Contabila

Imagine preview
(8/10 din 10 voturi)

Acest laborator prezinta Expertiza Contabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor: Stiuca Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

EXPERTIZA CONTABILA

1. ORGANIZAREA SI DESFASURAREA ACTIVITATII CONTABILILOR AUTORIZATI SI EXPERTILOR CONTABILI

Contabilul autorizat este persoana care a dobândit aceasta calitate în conditiile legii si are capacitatea de a tine contabilitatea si de a întocmi bilantul contabil.

Expertul contabil este persoana care a dobândit aceasta calitate în conditiile legii si are competenta profesionala.

Accesul la profesia de expert contabil si contabil autorizat se realizeaza pe baza de examen de admitere si prin efectuarea unui stagiu de trei ani, dupa care urmeaza sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea acestuia.

Examenul de admitere se organizeaza de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR). Stagiul de pregatire se efectueaza de persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de contabil autorizat si expert contabil. Dupa efectuarea stagiului de pregatire sub autoritatea profesionala a tutorelui de stagiu se organizeaza examenul de aptitudini, care consta în probe scrise si orale, ce conduc spre o apreciere finala complexa si completa.

Exercitarea profesiei de expert contabil si contabil autorizat se face fie individual, ca persoana fizica, fie în societati comerciale de profil, ca personae juridice. Indiferent de modul de exercitare a profesiei de expert contabil si contabil autorizat exista obligativitatea înscrierii în Tabloul CECCAR care cuprinde toti membrii – persoane fizice si juridice de profil, grupate în functie de criteriul teritorial.

Membrii CECCAR pot fi radiati din Tabloul CECCAR la nivel teritorial în urmatoarele situatii:

- nedepunerea la bugetul de stat a impozitului asupra onorariilor încasate de la persoane fizice;

- neplata cotizatiei profesionale pe o perioada de un an etc.

Profesia de contabil autorizat si expert contabil îsi întemeiaza codul de etica si conduita profesionala pe o serie de principii fundamentale: integritate profesionala; secretul profesional; respectarea normelor tehnice si profesionale; competenta profesionala; comportarea deontologica.

În activitatea pe care o desfasoara, contabilii autorizati si expertii contabili raspund pentru rezultatele muncii lor disciplinar, administrativ, civil si penal. În functie de nivelul pregatirii profesionale, contabilii autorizati si expertii contabili pot efectua anumite lucrari specifice de care raspund în integralitate.

Contabilul autorizat poate efectua lucrari referitoare la tinerea contabilitatii, operatiunilor economico-financiare, întocmirea bilantului contabil etc. În egala masura, expertul contabil îsi exercita capacitatea profesionala în domenii multiple legate de evidenta, controlul si managementul financiar-contabil. Pentru toate activitatile desfasurate, expertii contabili si contabilii autorizati, organizati în societati comerciale de profil sunt analizati de CECCAR sub aspectul controlului de calitate în cadrul profesiei contabile.

CECCAR este persoana juridica de utilitate publica si autonoma din care fac parte experti contabili si contabili autorizati. Are filiale, fara personalitate juridica, în resedintele de judet si municipiul Bucuresti.

Organizarea si functionarea CECCAR se stabilesc prin regulament aprobat de Conferinta Nationala, cu avizul Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Justitiei. Corpul este organizat pe sectiuni, comisii, departamente si Secretariatul general, subordonate Biroului permanent al Consiliului superior al Corpului.

Atributiile CECCAR se refera la urmatoarele elemente:

- organizarea examenului de admitere, efectuarea stagiului si sustinerea examenului de aptitudini;

- elaborarea si publicarea normelor privind activitatea profesionala si conduita etica a profesionistilor contabili etc.

Organele de conducere ale CECCAR sunt:

- Conferinta Nationala a CECCAR;

- Consiliul Superior al Corpului;

Fisiere in arhiva (1):

  • Expertiza Contabila.doc

Alte informatii

Referat pentru CECCAR