Ecologia Marii Negre

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest laborator prezinta Ecologia Marii Negre.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 23 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Istoricul cercetarilor in Marea Neagra

Inafara de studiie facute in antichitate, studii generale de hidrobiologie, geografie, ecologie acvatica, la Marea Neagra cercetarile incep in sec 17-18 datorita insistentei taruluil Rusiei Petru cel mare.

Acesta, cu o viziune moderna , a fost tar al unei populatii inapoiate in plin feudalism , masurile sociale pe care le-a luat s-au referit la civilizarea compatriotilor sai ( a tuns barbatii, sa se imbrace in haine europene , etc)

La scurt timp dupa ce a fost inscaunat si a luat aceste masuri drastice a disparut 1 an si jumatate, a lispsit de la curtea de la Sant-Petersburg, fPetru I in acea perioada s-a imbracat in haine sarace si s-a imbarcat pe o nava comerciala si a pandit tarmurile marii negre , spaland podele , nimeni nu stia cine este el .A vrut sa se convinga de starea, dotarea, fortificarea porturilormarii negre care erau turceasti.

Cand s-a intors, dupa acest spionaj , a invatat foarte multe lucruri si le-a pus in aplicatie .

A trait el si a vazut cat de aspra este viata de marinar, a dat mai multe legi care sa protejeze marinarii si familiiile acestora.

Pentru fam marinarilor a fost asigurata o pensie , renumerare, copii victimelor aveau asigurata scolarizare gratuita .

A vazut cat de grea este viata pescarilor si a dat legi potrivit carora se stabileste o valorarew minima a preturlui la care poate sa coboare pretul pestelui, pt ca pescarii sa castig ceva.

In Rusia tarista au exista intreprizatori care faceau acvacultura, in zona peninsulei Crimeea , acvacultorii aveau anumite facilitati economice, pe de alta parte PETRU I si-a dat seama ca MN este deosebita si trebuie sa faca cercetari

A infiintat Academia imperiala de stinte de la San-Petersburg , a dat un anunt , cercetatori din restul lumii sun bine primiti , platiti f bine , cu conditia ca ceea ce descopera , sa apartina celui care plteste , adica Rusiei .

Asa se explica ca cei mai multi cercetatori care publica in publicatii Rusesti sunt cu nume , anglo-saxone , pt ca cercetarori din V Europei , fie fiind tineri , au acceptat si s-au mutat la Sanct-Petersburgh , defapt la malul Marii Negre.

Drumurile pe care le-a facut chiar pe mare , pe Petru I l-au convins asa incat a finantat expeditii oceanografice atat in Mn cat si in M caspica.

O alta sarcia pe care o aveau toti cei afiliati in Academia Imperiala de stinte,toti aveau sarcina de a face scoala , de a impartasi cunostintele lor discipolilor.

Scoarizare facuta pe cheltuiala statului.

Nu a fost greu de selectat , concursuri, cei care erau dotati din pp d v intellectual au fost admisi si incurajati sa lucreze.

Primii cercetatori consemnati de literature de origine straina : au facut studii de sistematica , fiind printrew cei care au descries hidrobionti din diferite grupe sistematice, moluste , alge,etc

Pallas-a studiat moluste , a emis ipoteza ca m n si caspica au fost unite la un moment dat din p d v geografic.

Nordman –a studiat pestii .Alosa normani , scrumbia de marea neagra, etc.

Finele sec IXX adduce ca o concluzie faptulca mn si m caspica au fost unite , ba mai mult despartirea dintre eles-a realizat inainte ca mn sa inceapa legatura cu M mediterana.

Se infiinteaza la sf sec IXX statiunea de cercetari marine de la Odessa condusa de Uliani si peste cativa ani , s-a mutat la Sevastopl 1878 , statiunea biologica sub conducerea lui Uliani .

Cercetarile de aici –sirijate pt cunoasterea org din M N , cercet descriind vertebratele si nevertebratele din MN .

Al doilea rector o femeie Sofia Maria Pereiaslavtzeva

O personalitate stiintifica deosebita , o mana excelenta la desen , abordeaza variate studii de protozoare, alge uni/luriclulare, turbelariate, cele mai grele grupe sistematice, in care se descurca excellent facand descrieri valabile si astazi .

La acea vreme , o femeie sa fie director a unei statiuni de cercetari era mare lucru .

Contemporanii o descriu ca o femeie f frumoasa , nonconformista , ce umbla imbracata barbateste, incaleca calul barbateste, inota sumar imbracata, o persoana ce a socat lumea buna , a impreionat din p d v stiintific ,dar Anton Dorhn –o invita pe aceasta la Napoli ca sa beneficieze de sfaturile ei stiintifice.

Aceasta pleaca dar se pierde pe drum .

Au existat opinii ca s-ar fi incurcat cu vizitiul, insa acest lucru se crede ca e imposibil , ca nu s-ar fi sfiit sa traiasca cu acesta pt ca era mult prea pasionata de ceea ce facea ca sa renunte la cercetarea stiintifica ca sa renunte la cercetari pt o relatie .

O alta parere, ca a fost atacata.

Institutul de la Sevastopol, este important : dispu ne de o publicaie stiintifica care exista si azi in care sunt date f valoroase legate de marea neagra , scrise in limba rusa,

Se realiz expeditii oceanografice , ce ajung pana I Bosfor si M Marmara , si se stabilesc jaloanele , punctele importante din trecutl geologic al MN .

Exp arata pt prima data cu divezi ca sub 180-200 m nu mai exista viata pluricelulara , din cauza cant mari de hydrogen sufurat.

In aceasta perioada lucreaza si Zernov, ce urmeaza la onducerea statiunii de la Sevastopol dupa disparitiei femeii.

In perioada respectiva la Sevastopol lureaza si publica rezultatelel cerce lor , specialisti in domn sistematicii : nematode , polichete, moluste , valabile si azi .

Lucreaza in aceasta perioada un mare hidrobiolog : Knipovitch, care face o sinteza a cunostintelor de pana atunci referitoare la mn a cunostintelor de baza si concluzioneaza ca mn ESTE TOTa deosebita fata de alte mari ale pamantului –unicum hidrobiologicum stabileste 7 caracteristici care definesc maarea neagra –unicum hidrobiologicum

Se sprijina unul pe altul la conducerea de la Sevastopol cu cercet Nikiti , impreuna ili prinde revolutia 1917 la conducerea statiunii de la Sevastopol .

Aceasta revolutie este grefata pe sf I raazb mondial si a avut drept coordinator conceptual pe Lenin , impunerea principiilor lui Lenin s-a realizat prin forta si fata mila pt ca era f greu ca intr-o tara mai mult feudala decat capitalista sa introduce conduita comunista .

La finele primului razb mondial 1917-1918 vreme grea-foamete , in aceaste conditii Lenin si cativa insotitori cu arma in mana au descins la Sevastopol.

Ceretatorii erau o alta categorie decat cei de la sapa , erau altceva .Lenin i-a cerut de mancare , Nikiti a spus ca daca le dau voie pe mare aduc peste, Toate navele de cercet aufost mobilizate dupa indicarea predicitiilor si prognozelor celor de studiau pestii si s-a multumit pop rusa cu sursa de peste.Lenin a fost convins ca cercet stiintifica are un rol .Intre Lenin si Nikiti s-a stability o prietenei , si Nikiti l-a convins pe Lenine de importanta stiinte, daca nu ai cunostinte pt dev bazei de productie , nu faci nimic , nu

te poti apara , nu poti inainta in nici un domeniu, cercetatorul sta , nu a cu sapa , are mainile curate , cercetatorii trebuie sa beneficieze de munca celorlalti care fa mancare, s-a inteles acest lucru si Inteligencia , termen in rusia au auvt cercet un statut aparte., erau orase complet izolate , in care era comunitatea oamenilor de stiinta care nu se ocupau decat de ceea ce trebuiau sa faca .Mancarea asigurata gen cantina, dar trebuiau sa se ocupede siinta.Pana dupa cel de-al II-lea razb mondiala Uniunea sovietic a fost avantgarda stiintei I satelit trimit in cosmos 1956-.

Fisiere in arhiva (6):

  • LP1.doc
  • LP2.doc
  • LP3.doc
  • LP4.doc
  • LP5.doc
  • LP6.doc