Emitatorul de Sol

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Emitatorul de Sol.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor: Gutu C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electronica

Extras din document

2.1. Scopul lucrarii: Studierea partilor componente a emitatorului statiei de sol

2.2. Îndrumari teoretice

2.2.1. Modulatorul

Schema modulatorului este reprezentata în fig. 2.1. La intrare se aplica semnalul din banda de baza amplificat de PA. Urmeaza circuitul de accentuare care, ca în toate sistemelor cu modulatie de frecventa, contribuie la ameliorarea raportului semnal/zgomot.

Frecventa centrala a modulatorului, adica a oscilatorului modulat în frecventa, este de 70 MHz, cu o stabilitate de ± 30 Hz pe saptamâna. Dupa modulator urmeaza limitatorul care elimina modulatia parazitara de amplitudine si apoi un amplificator-corector necesar datorita largimii mari a benzii de frecventa ocupat de semnalul modulator. Amplificatorul are câstigul controlat automat, variatia admisibila a nivelului semnalului de iesire este de ± 0,1 dB în jurul de 7 dB.

O parte esentiala este reprezentata de generatorul de dispersie a energiei GED, comandat de dispozitivul de comandare automata a nivelului de iesire al generatorului. Necesitatea acestui generator deriva din faptul ca în absenta semnalului modulator (de exemplu în pauzele care apar în timpul unei conversatii) nivelul purtatoarei nemodulate este foarte ridicat, întreaga energie radiata fiind concentrata într-o singura componenta spectrala (în purtatoare nemodulata) . La aparitia semnalului modulator spectrul contine numeroase componente, iar energia este dispersata în toate aceste componente; amplitudinilor componentelor, inclusiv amplitudinea purtatoarei modulate se plaseaza la niveluri relativ coborâte.

Prezenta unei purtatoare nemodulate si intense perturba functionarea sistemului deoarece ea da produse de intermodulatie importante în apropierea celorlalte purtatoare din banda de 500 MHz ocupata de sistem.

În scopul eliminarii acestei perturbatii se introduce la intrarea modulatorului o oscilatie periodica, triunghiulara, a carei frecventa fundamentala este de câteva zeci de herti. Frecventa fundamentala si armonicile ei se plaseaza mult sub limita interioara de 12 KHz a grupului A din banda de baza, astfel încât la receptie se poate elimina, prin filtrare, oscilatia de dispersie a energiei. Amplitudinea oscilatiei este variata în sens invers fata de modificarile suferite de semnalul modulator din banda de baza: când semnalul scade (sau dispare complet) oscilatia de dispersie îsi creste amplitudinea si prin urmare în mod invariabil nivelul de la intrarea modulatorului este mentinut constant, ceea ce duce la o repartizare aproape uniforma a energiei în spectrul semnalului modulat, evitându-se aparitia purtatoarei nemodulate.

Atunci când modulatia se face cu o banda de baza larga, care contine un numar important de canale telefonice este necesar sa se ia masuri de mentinere a distorsiunilor de frecventa în limitele acceptabile, la interiorul întregii benzi de baza. Schemele de modulare sânt asemanatoare cu cele folosite în liniile de radiorelee, dar cu un grad de complexitate mai redus, deoarece, de obicei, numarul de canale care intervine în sistemul spatial este mai mic decât cel din radioreleele moderne.

Uneori liniaritatea caracteristicilor de modulatie este asigurata prin efectuarea modularii la o frecventa ridicata de câteva sute de megaherti (mult mai mare decât largimea benzii de baza); dupa modulare urmeaza schimbarea de frecventa care transfera purtatoare la valoare de 70 MHz.

2.2.2. Excitatorul etajului final

Schema din figura 2.2 arata ca în vederea maririi fiabilitatii, sa recurs la doua excitatoare conectate în paralel, comutabile cu ajutorul comutatoarelor K1 , K2. Comutatorul K2 lucrând la frecventa de circa 6 GHz are o constructie aparte; el este constituit dintr-o piesa metalica cilindrica în care sânt frezate (v. fig. 2.3) doua segmente de ghiduri curbe. Piesa poate fi rotita si ia doua pozitii diferite, astfel încât interconecteaza ghidurile laterale; în cele doua pozitii ale piesei, un ghid lateral oarecare este pus în legatura cu unul sau altul dintre ghidurile învecinate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Emitatorul de Sol.doc

Alte informatii

Universitatea Tehnica a Moldovei Facultatea de Radioelectronica Catedra Telecomunicatii Disciplina Comunicatii prin Satelit si Radioreleu