Metode de Masurare Directe si Indirecte.

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest laborator prezinta Metode de Masurare Directe si Indirecte..
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

Mod de experimentare.

Metodele directe de masurare utilizeaza aparate special construite în vederea masurarii, prin citire directa, a valorii marimii masurate ( de exemplu: ampermetre, voltmetre, ohmmetre, wattmetre etc.). In cazul masurarii elementelor pasive de circuit, acestea necesita, pentru masurare directa, o energie de activare externa, asigurata de o sursa de curent continuu (în cazul masurarii rezistentei electrice), sau de curent alternativ (pentru masurarea impedantei). Lantul de masurare specific aparatului respe-ctiv converteste aceasta marime pasiva (R,X sau Z) într-un curent sau o tensiune electri-ca. Un instrument analogic indica direct marimea masurata, pe o scara gradata, în functie de legea de dependenta obtinuta. Cele mai întâlnite aparate analogice de acest tip sunt ohmmetrele si faradmetrele (capacimetrele), întâlnite, de obicei, în com-ponenta multimetrelor analogice, ca functii ale acestora.

Metodele indirecte de masurare a unor marimi fac apel la masurarea directa a altor marimi si determinarea, prin calcul, a valorii marimii masurate, utilizând diferite legi si teoreme (legea lui Ohm, legea inductiei electromagnetice, teoremele lui Kirchhoff etc.). Aceste metode de masurare sunt laborioase, necesitând calcule, uneori complicate, dar sunt de neînlocuit la masurarea unor marimi specifice elementelor neliniare de circuit, caz în care trebuiesc asigurate conditiile nominale de functionare De exemplu: masurarea rezistentei unei lampi cu incandescenta, a inductivitatii unei bobine cu miez feromagnetic etc.

*2.1 Schemele de principiu pentru ohmmetrul analogic, montaj de tip serie si de tip paralel, încorporate în cadrul unui multimetru (MAVO 35) sunt prezentate în fig.1. Prima operatie, înainte de efectuarea masurarii, o constituie calibrarea: se ajusteaza rezistenta RV cu sondele în scurtcircuit, pâna când acul indicator va arata reperul zero. Apoi se conecteaza sondele la capetele rezistorului de masurat si se citeste valoarea rezistentei pe scara aparatului, multiplicând, daca este cazul, cu indicatia comutatorului de game.

Fig1.Ohmmetru analogic

a) schema serie; b) schema paralel

De remarcat ca masurarea cu exactitate maxima se efectueaza la mijlocul scarii gradate (situatie specifica ohmmetrului serie), de aceea se alege, cu ajutorul comutatorului, gama cea mai potrivita a aparatului pentru fiecare masurare. Eroarea relativa limita de masurare se determina cu ajutorul graficului din fig.2.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de masurare directe si indirecte.doc