Oscilatoare RC

Imagine preview
(9/10 din 8 voturi)

Acest laborator prezinta Oscilatoare RC.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

DESFASURAREA LUCRARII

1. Se identifica circuitul din fig.6, cu ajutorul caruia se poate realiza un oscilator cu retea de defazare trece sus. Amplificatorul de baza este realizat cu trei tranzistoare cuplate direct, cu reactii negative locale atât pe curent continuu cât si pe curent alternativ (pentru a realiza o independenta a amplificarii de tensiune de punctele statice de functionare); intrarea amplificatorului de baza este de impedanta marita, prin bootspraparea circuitului de polarizare.

Cu ajutorul potentiometrului , amplificarea de tensiune relativa la borna de iesire a amplificatorului (borna 4) va fi cuprinsa între –25 si –40 (valori aproximative); cu ajutorul potentiometrului se regleaza pozitia punctului static de functionare al tranzistorului , ceea ce va determina limitarea amplitudinii oscilatiilor prin intrarea acestui tranzistor în saturatie, în blocare sau, simultan, atât în saturatie cât si în blocare.

2. Se alimenteaza circuitul cu = 12V (la borna 2) si se masoara punctele statice de functionare ale tranzistoarelor. Se calculeaza valorile limita ale amplificarii de tensiune a amplificatorului de baza, pentru cele doua valori extreme ale potentiometrului , cu relatii aproximative.

3. Se considera la intrarea circuitului de defazare (borna 5) un generator de frecventa variabila si de valoare eficace 1V si se masoara caracteristica de transfer a retelei de defazare. Se determina frecventa la care reteaua de defazare asigura un defazaj de 1800 cu ajutorul figurilor Lissajous. Se traseaza grafic caracteristica de transfer si se determina factorul de calitate al circuitului, precum si atenuarea la frecventa de acord. Se vor verifica relatiile (4) si (5) pentru frecventa de oscilatie si pentru atenuarea la frecventa de acord.

4. Se aplica, la borna 3, un generator de semnal sinusoidal cu amplitudinea reglabila si cu frecventa de acord a retelei de reactie. Se regleaza potentiometrul pe valoarea maxima (amplificare de tensiune maxima) si se regleaza potentiometrul astfel încât punctul static de functionare al tranzistorului sa se afle la mijlocul plajei dinamice maxime (la marirea tensiunii de intrare, limitarea tensiunii de iesire sa se produca simultan sus si jos), când .

Se va ridica curba , masurând amplificarea de tensiunepentru diferite valori ale tensiunii de intrare aplicate la intrare, la borna 3.

Pentru o amplificare egala, în modul, cu atenuarea de la frecventa de acord a retelei de reactie, se determina amplitudinea de oscilatie, .

Se repeta masuratorile si determinarile pentru o pozitie intermediara a potentiometrului ( dar cu ); se constata ca noua valoare a amplitudinii de oscilatie , , va fi diferita de valoarea , determinata anterior; se va justifica acest lucru.

5. Se regleaza potentiometrul astfel încât punctul static de functionare al tranzistorului sa se afle la jumatatea plajei dinamice. Se conecteaza intrarea retelei de reactie la iesirea amplificatorului si se regleaza potentiometrul (în sensul maririi amplificarii de tensiune) pâna la aparitia oscilatiilor. Se vizualizeaza forma de unda de la iesirea circuitului si se masoara frecventa de oscilatie cu un frecventmetru numeric sau pe osciloscop, cu ajutorul figurilor Lissajous.

Se mareste amplificarea de tensiune si se constata deformarea formei de unda de la iesire; pentru = , se masoara frecventa de oscilatie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Oscilatoare RC.doc