Proiectarea Transformatorului de Retea de Mica Putere

Imagine preview
(8/10 din 10 voturi)

Acest laborator prezinta Proiectarea Transformatorului de Retea de Mica Putere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

Transformatorul de retea monofazic de mica putere este o componenta prezenta în aproape toate tipurile de scheme de alimentare ale aparatelor electronice stationare. El este destinat sa realizeze urmatoarele functiuni:

• modifica valorile tensiunilor si curentilor, de la nivelul la care sunt preluate de catre circuitul primar, de la retea, la valorile cerute în circuitul sau circuitele secundarului;

• izoleaza galvanic fata de retea sasiul aparatului electronic, în care este montat, asigurând astfel electrosecuritatea persoanelor care îl manipuleaza.

Un transformator de retea are urmatoarele parti componente:

• carcasa electroizolanta;

• înfasurari: primara si secundara (sau secundare);

• miez magnetic;

• sistem de strângere a miezului si de fixare a transformatorului.

Înfasurarile primara si secundara (sau secundare) sunt confectionate din conductoare de cupru sau aluminiu, izolate cu email si asezate pe o carcasa din material electroizolant (prespan, textolit, steclotextolit, material plastic etc.)

În interiorul carcasei se gaseste introdus miezul magnetic, construi din tole de tabla de ferosiliciu, strânse cu o manta sau cu scoabe, prezoane si piulite pentru a împiedica vibratia tolelor în timpul functionarii.

De obicei se folosesc tole STAS, de tip ( E + I ). Dimensiunea tolei se precizeaza prin litera E, urmata de dimensiunea de baza a tolei a, exprimata în milimetrii [mm]. Astfel, exista urmatoarele tipuri de tola: E5; E6,4; E8; E10; E12,5; E14; E16; E18; E20; E25; E32.

Întregul transformator este de obicei impregnat, prin imersie în parafina topita sau în lacuri ce polimerizeaza prin incalzire în cuptor, la 80 – 100 °C.

2. Date initiale de proiectare

De obicei, din proiectarea schemei electrice a unui produs electronic dotat în partea de alimentare cu transformator de retea, rezulta valorile eficace ele tensiunilor si curentilor necesare în secundar, U2k , respectiv I2k , precum si numarul de înfasurari secendare, K. Se cunoaste, de asemenea, tensiunea eficace în primar, U1 = 220 V (tensiunea retelei monofazice de curent alternativ) precum si frecventa retelei, care este de 50 Hz.

În cazul de fata avem de proiectat un transformator cu doua înfasurari secundare:

U 21 = 65 (V) U22 = 6,5 (V)

I21 = 0,65 (A) I22 = 6,55 (A)

Prin proiectarea transformatorului se urmareste gasirea prin calcul a datelor necesare realizarii sale în practica, si anume:

• n1 – numarul de spire din primar;

• n2k – numarul de spire din secundarul k;

• d1 – diametrul sârmei de bobinaj din primar;

• d2k – diametrul sârmei de bobinaj din secundarul k;

• a – tipul de tola STAS;

• N – numarul de tole necesar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea transformatorului de retea de mica putere.doc