Seminarii TTI

Laborator
6.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Electronică
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 15164
Mărime: 373.01KB (arhivat)
Publicat de: Ciprian Stoica
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoian R.
Seminarii TTI 1

Cuprins

  1. Surse discrete Markov
  2. 02 Canale cu zgomot
  3. 03 Receptoare de simboluri discrete
  4. Canale cu constrangeri - coduri de translatie
  5. Coduri Huffman
  6. Coduri Hamming grup
  7. Coduri Hamming ciclice

Extras din laborator

1. Obiectivul lucrarii

În aceasta lucrare se studiaza sursele discrete Markov cu memorie de ordinul întâi cu 2, 3 si 4 stari si modul în care acestea evolueaza pornind de la conditii impuse. De asemenea, în lucrare sunt prezentate exemple de stationarizare a surselor cu doua si trei stari.

2. Introducere teoretica

O sursa discreta de informatie debiteaza mesaje la momente discrete de timp, fiecare mesaj fiind reprezentat printr-un numar finit de simboluri. Multimii de simboluri i se pune în corespondenta o multime finita de semnale sub forma de impulsuri. Rata de emisie a unei surse discrete este deci finita.

Sursa discreta se caracterizeaza prin simbolurile x1,x2,...,xi,...., pe care le emite, cuvintele care se constituie cu aceste simboluri în numar finit, alfabetul aferent ca totalitatea simbolurilor si limba sursei ca totalitatea cuvintelor pe care le poate debita sursa în alfabetul sau.

O sursa discreta cu memorie furnizeaza câte un simbol a carui probabilitate de aparitie depinde de simbolul precedent sau de un sir de simboluri precedente, numarul acestora determinând ordinul memoriei.

O sursa discreta stationara sau omogena genereaza simboluri ale caror probabilitati nu depind de originea timpului, ci doar de pozitiile lor relative. Probabilitatile sunt invariante la orice translatie de-a lungul sirului.

Într-o diagrama a tranzitiilor de stare, nodurile reprezinta starile, iar arcele, tranzitiile. Arcele sunt etichetate prin probabilitatile conditionate asociate tranzitiilor p(xi/xj).

Daca un simbol este conditionat de mai multe simboluri precedente, numarul de stari creste. Astfel, o sursa binara care furnizeaza simboluri conditionate de câte doua simboluri precedente se caracterizeaza prin patru stari corespunzatoare grupurilor de câte doua simboluri precedente: S1 => 00, S2 => 01, S3 => 10 si S4 => 11. Se spune ca starii S1 i se asigneaza dubletul 00, starii S2 = 01 etc.

O sursa cu memorie de ordinul m este o sursa cu constrângeri probabilistice, distributia de probabilitate având elemente de forma:

,

adica emisia unui simbol este conditionata de m simboluri precedente. Daca alfabetul sursei contine D simboluri, o sursa cu memorie de ordinul m are stari.

Starii sursei i se asigneaza secventa de m simboluri:

.

Daca emiterea unui simbol de iesire este conditionata numai de starea precedenta, sursa poate fi modelata cu ajutorul unui lant Markov finit si se numeste sursa Markov.

Un lant Markov finit este definit ca un proces aleator discret , unde elementele , numite stari, sunt variabile aleatoare discrete care iau valori în alfabetul starilor , iar dependenta satisface conditia Markov:

Aceasta înseamna ca probabilitatea ca o variabila aleatoare sa ia valoarea unei stari, conditionata de un trecut infinit, este egala cu probabilitatea conditionata de cel mai recent trecut (ultima stare parasita).

Daca probabilitatea de trecere dintr-o stare în alta nu depinde de timp, lantul Markov este omogen (stationaritatea conditiei Markov).

O sursa Markov consta într-un lant Markov intern împreuna cu o functie care aplica alfabetul starilor în alfabetul sursei.

O sursa de informatie Markov este un sir de v.a. discrete

Preview document

Seminarii TTI - Pagina 1
Seminarii TTI - Pagina 2
Seminarii TTI - Pagina 3
Seminarii TTI - Pagina 4
Seminarii TTI - Pagina 5
Seminarii TTI - Pagina 6
Seminarii TTI - Pagina 7
Seminarii TTI - Pagina 8
Seminarii TTI - Pagina 9
Seminarii TTI - Pagina 10
Seminarii TTI - Pagina 11
Seminarii TTI - Pagina 12
Seminarii TTI - Pagina 13
Seminarii TTI - Pagina 14
Seminarii TTI - Pagina 15
Seminarii TTI - Pagina 16
Seminarii TTI - Pagina 17
Seminarii TTI - Pagina 18
Seminarii TTI - Pagina 19
Seminarii TTI - Pagina 20
Seminarii TTI - Pagina 21
Seminarii TTI - Pagina 22
Seminarii TTI - Pagina 23
Seminarii TTI - Pagina 24
Seminarii TTI - Pagina 25
Seminarii TTI - Pagina 26
Seminarii TTI - Pagina 27
Seminarii TTI - Pagina 28
Seminarii TTI - Pagina 29
Seminarii TTI - Pagina 30
Seminarii TTI - Pagina 31
Seminarii TTI - Pagina 32
Seminarii TTI - Pagina 33
Seminarii TTI - Pagina 34
Seminarii TTI - Pagina 35
Seminarii TTI - Pagina 36
Seminarii TTI - Pagina 37
Seminarii TTI - Pagina 38
Seminarii TTI - Pagina 39
Seminarii TTI - Pagina 40
Seminarii TTI - Pagina 41
Seminarii TTI - Pagina 42
Seminarii TTI - Pagina 43
Seminarii TTI - Pagina 44
Seminarii TTI - Pagina 45
Seminarii TTI - Pagina 46
Seminarii TTI - Pagina 47
Seminarii TTI - Pagina 48
Seminarii TTI - Pagina 49
Seminarii TTI - Pagina 50
Seminarii TTI - Pagina 51
Seminarii TTI - Pagina 52
Seminarii TTI - Pagina 53
Seminarii TTI - Pagina 54
Seminarii TTI - Pagina 55
Seminarii TTI - Pagina 56
Seminarii TTI - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • 07 Coduri Hamming ciclice.doc
  • 06 Coduri Hamming grup.doc
  • 05 Coduri Huffman.doc
  • 04 Canale cu constrangeri - coduri de translatie.doc
  • 03 Receptoare de simboluri discrete.doc
  • 02 Canale cu zgomot.doc
  • 01 Surse discrete Markov.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorul

O clasificare sumara a monitoarelor ar putea fi dupa unul din criteriile : a) dupa culorile de afisare -monitoare monocrome (afiseaza doar doua...

Microcontrolerul 80C51

1. Caracteristici 80C51 este un microcontroler vechi dar foarte raspîndit. Este necesara cunoasterea sa întrucît el a pus bazele unei familii de...

Microunde

1. Linii de transmisie pentru RF 1.1. Împărţirea frecvenţelor foarte înalte pe subgame (Spectrul de frecvenţe) a). Standardul metric zecimal: •...

Laboratoare Rezolvate Microunde

MASURAREA FACTORULUI DE UNDA STATIONARA Masurarea factorului de unda stationara se realizeaza folosind o linie de masura compusa din generator,...

Teoria transmisiunii informației

Scopul lucrării: Studierea metodelor principale de descriere a caracteristicilor spectrale ale semnalelor aleatoare si a metodelor lor de calcul...

Seminar TTI

Seminar 1. Surse discrete I. Breviar teoretic Elemente de teoria informatiei · Fie variabila aleatoare (v.a.) discreta X, caracterizata de...

Comunicații Mobile Digitale

Imaginea clasică a reţelei telefonice propunând decât un singur serviciu (transmisia de cuvinte) şi operata de un singur operator (unul pe tara)...

Te-ar putea interesa și

Seminar TTI

Seminar 1. Surse discrete I. Breviar teoretic Elemente de teoria informatiei · Fie variabila aleatoare (v.a.) discreta X, caracterizata de...

Ai nevoie de altceva?