Stabilizator de Tensiune Continua

Imagine preview
(8/10 din 6 voturi)

Acest laborator prezinta Stabilizator de Tensiune Continua.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

1. Lucrarea are ca scop determinarea experimentala a principalelor performante ale stabilizatoarelor de tensiune continua cu element de control serie si cu amplificator de eroare; se va studia influenta amplificarii ampilficatorului de eroare asupra performantelor stabilizatorului.

2. Schema bloc a unui stabilizator de tensiune continua, alimentata de la retea, realizat sub forma unui sistem cu reactie negativa, este prezentat în fig.1, în care sunt puse în evidenta urmatoarele parti componente:

- redresorul, ce contine de obicei transformatorul de retea (coborator de tensiune), elementele de redresare (diode, punti redresoare cu diode, tiristoare) si celulele de filtrare (de multe ori numai filtre C);

- elementul de control, format, în functie de puterea pe care trebuie sa o disipe de performantele globale ale stabilizatorului, dintr-un tranzistor de putere sau dintr-un grup de tranzistoare ce pot fi echivalate (dinamic) prin tranzistoare compuse de tipul Darlington sau Super – G:

- sursa de referinta, realizata ca un sabilizator parametric, eventual cu performante îmbunatatite, cu implicatii directe asupra parametrilor globali ai stabilizatorului;

- detectorul de eroare, care sesizeaza variatia tensiunii stabilizate în raport cu tensiunea de referinta (presupusa constanta)

- amplificatorul de eroare, care amplifica semnalele de eroare si actioneaza, în mod corespunzator, elementul de control pentru ca acesta sa îsi modifice tensiunea la borne în sensul micsorarii variatiei initiale a tensiunii stabilizate.

Un stabilizator de tensiune continua considerat, din punct de vedere dinamic, ca un cuadripol (fig.2) este caracterizat prin rezistenta de iesire si prin coeficientul de stabilizare , definiti conform relatiilor : (1), (2).

Rezistenta de iesire a stabilizatorului poate fi pusa în evidenta prin caracteristica externa a stabilizatorului, desenata în fig.3 , în care se da dependenta dintre tensiunea stabilizata de la iesire si curentul debitat în sarcina cu constant

Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilizator de tensiune continua.doc